Диана Гласнова: В Хърватия се засилват отрицателните настроения към еврото

Диана Гласнова: В Хърватия се засилват отрицателните настроения към еврото

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Към днешна дата по въпроса за еврото мисля, че се задълбочават отрицателните настроения на гражданите. Малко преди нова година официалните власти – финансовият министър, управителят на националната банка и премиерът, казаха, че това е една успешна година и изтъкнаха всички предимства на еврото. Едно от най-важните е, че цената на кредитирането на държавата, компаниите и домакинствата не би била такава, ако не е еврото. Също така и че държавата е спечелила около 160 млн. евро, защото не е било необходимо да се конвертират валутите. Те отбелязаха и че страната е по-стабилна, защото е член на еврозоната, от евентуални или настоящи финансови кризи". Това коментира журналистката Диана Гласнова пред БНР. 

От 1 януари т. г. цените в Хърватия са само в евро.

Според официалните власти повишаването на цените заради еврото е минимално - в границите под процент, но друго показват данните на синдикатите. 

Те сравняват какви са били разходите на обяда за Коледа в края на 2023 г. в сравнение с цената в края на 2022 г.

"Нито една от тези 14 ставки - месо, риба, шунка, картофи, вино, брашно, масло, шоколад и др., не е на цената, която е била през 2022 г., нито пък може да се каже, че има ставки с повишение под процент", обясни Гласнова.

Инфлацията в Хърватия беше 8% и това играе роля, а тя скочи до размери, непознати в 30-годишната история на самостоятелната държавата – ноември, декември 2022 г. Подготвяйки се за влизане на еврото, предварително бяха вдигнати цените. Тогава инфлацията в Хърватия беше около 13%. А правителството взе мерки след въвеждането на еврото и то беше да се запазят цените от декември 2022 година, коментира журналистката.

Според изследване над 40% от хърватите гледат цената в хърватски куни и все още си търсят цената и когато я няма, те се притесняват, че 1,48 евро ще стане 1,60 евро.

С влизането в Шенген се задължавате да спазвате договора от Дъблин и всеки, който влезе, има право на убежище – да бъде приет. 

В  Хърватия се увеличиха мигрантите, защото ставаме първа държава от Шенген и от нас могат да пътуват, където си искат. Но Австрия и Германия имат право да върнат чужденците в първата държава, дала им убежище. Само през 2023 година молбите за убежище в Хърватия като брой са 54 482, а до 2020 г. са били 1932, това е 30 пъти повече. Ако тези държави, в които са заминали, ги върнат, знаете ли какво става, даде повод за размисъл Диана Гласнова.

Близо 13 млрд. евро е спечелила Хърватия от туризъм само за първите 9 месеца на 2023 година, а това е с 11,4% повече от 2022 г., когато държавата е била извън Шенген, коментира още Гласнова. Управляващите сравняват с 2022 г., а не с 2019 г., когато страната отчете рекордни приходи от туризъм, допълни тя. 

Хърватия беше първата държава, присъединила се в един и същи ден към еврозоната и Шенгенското пространство - на 1 януари 2023 г.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Заради “лошото” евро

    08 Яну 2024 16:57ч.

    инфлацията в Хърватска е 2 пъти по-ниска от българската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kell

    08 Яну 2024 17:30ч.

    Ти, който си на издръжка на мама и тати, как ще си купуваш цигари за 6 евро, дебил?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не обсъждай факти, за които си нямаш понятие

    08 Яну 2024 17:37ч.

    В Хърватско винаги е било по-скъпо отколкото другаде в Европа. И? Като им смениха лисиците (куните) с евра, по-евтино ли стана? Както твърдят българските мастити експерти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕРШ

    08 Яну 2024 17:41ч.

    Нима? И, на кой достоверен източник се опря това ваше, ъъъъъъъъъ, "мнение"? Глупости на търкалета. Обикновените хървати се хапят по задниците след приемането на проклетото евро. Както там, в Хърватия, така и тук ( НЕДАЙ СИ БОЖЕ !!!!!!!!!!! ) от въвеждането на еврото полза имат САМО СУБЕКТИТЕ ОТ ЕДРИЯ КАПИТАЛ и откровените разбойници и мошенници от типа на оня гнусльо - АРМЕНСКИЯ бивш "баш" банкер, мразещ обикновените трудящи се, щото били ,,бедни и глупави".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 8 евро за пакет с 20 цигари

    08 Яну 2024 20:56ч.

    в Германия . За мамин Колю. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    08 Яну 2024 22:54ч.

    Не е възможно. Ние сме фиксирани за курса на еврото. Няма как да има неколкократна разлика в цените и инфлацията. Възможно е само ако преди стандартът на живот и цените са били много по-ниски от тези в еврозоната (както беше) и сега се изравняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига!

    09 Яну 2024 9:31ч.

    Не сме чак толкова фатално фиксирани, стига го дъвка тоя глупав рефрен. Не приемаш евро и толкоз. Какво има толкоз да го увърташ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стамат

    08 Яну 2024 17:04ч.

    Ми хората като усетят тоягата и им стане гадно кво да правят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече нищо

    08 Яну 2024 18:09ч.

    От еврозоната се излиза само в хоризонтално положение с краката напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Яну 2024 18:31ч.

    Всичко е прикючило ................................до приемането на шекела !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    08 Яну 2024 17:10ч.

    Късно е, мандалото хлопна! Това ни чака и нас, благодарение на евроидиотите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заради “лошото” евро 08 Яну 2024 16:57ч. инфлацията в Хърватска е 2 пъти по-ниска от българската.

    08 Яну 2024 17:15ч.

    Ха ха, щом верваш на лъжците че инфлацията им била по-ниска, си лесен за измама! Ама цените са нагоре, бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Яну 2024 18:02ч.

    След 2 години кови сценарий е нормално да ти се подобри туризма спрямо 23 та ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Яну 2024 18:06ч.

    чехи, унгарци, поляци, шведи, датчани не искат и да чуят за еврото (бившата дойчемарка) и си запазиха собствените валути. а защо ли - защото собствената валута е един от задължителните атрибути на нацията (наред със собствена територия; общ език; обща религия /идеология/)... а безродниците у нас (пардон, евро-атлантиците) отдавна са се продали за 30 сребърници на сатанистите - и дано Господ да удари по тях и по семействата им до 9-то коляно!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само през 2023 година молбите за убежище в Хърватия като брой са 54 482, а до 2020 г. са били 1932, това е 30 пъти повече. Ако тези държави, в които са заминали, ги върнат, знаете ли какво става?

    08 Яну 2024 18:07ч.

    Предстои да разберем и ние. Колкото до Хърватия след еврото - за починалия или добро, или нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на се замесвайте с крадливи фашисти

    08 Яну 2024 19:06ч.

    Че ще патите. За Хърватия е вече твърде късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неуправляем

    08 Яну 2024 19:09ч.

    Inflation Rate in Croatia decreased to 4.50 percent in December from 4.70 percent in November of 2023. Inflation Rate in Croatia averaged 2.71 percent from 1999 until 2023, reaching an all time high of 13.50 percent in November of 2022 and a record low of -1.80 percent in May of 2016. Тази информация е от Croatia Inflation Rate - Trading Economics и много лесно може да се констатира, че четенето и оповестяването на данни за инфлацията много прилича на седянка на дяволи. Навсякъде има само лъжи и манипулации, модерният, либерален, еврогейски свят не е способен на друго. Да не говорим, че махеничните сравнения в момента са некоректни, дълго е за обяснение. В статията има още един смущаващ показател: "Също така и че държавата е спечелила около 160 млн. евро, защото не е било необходимо да се конвертират валутите." Формулирането на тезата е максимално глупаво, но нека оставим държавната "печалба" на спокойствие и да погледнем сумата. Огромната част от арбитражните операции се случват заради външната търговия. Хърватските износители обръщат (ли) част от получената от износа валута в куни за посрещнат вътрешните си разходи. Обратното, вносителите закупуват (ли) чужда валута с част от придобития в стопанския процес ресурс в национална валута. Данни за ВТоборот на Хърватска и намираме последни данни от 2021 - износ 21,8 млрд. щ.д., внос - 33,7. Общо около 55,5 млрд. щ.д. https://globaledge.msu.edu/countries/croatia/tradestats. С цялата условност, това прави около 50 млрд. Евро. Можем условно да приемем, че примерно 80 % от тази сума е минала през валутен арбитраж (Защото износителите са и вносители, а пък вносителите също изнасят и не цялата сума от ВТОборот се конвертира). Ерго за целите на ВТ, около 40 млрд. са конвертирани. Връщаме се към онези 160 млн. "спечелени" евро. Ако спредът е един промил, това значи конвертиране на 160 млрд. Е. Вярно е, че спред от 1 промил е достъпен само за големи финансови играчи. Разминаването - 160 млрд. към 40 млрд. е значително и това ме кара да възразя за онази сума 160 млн. "печалба", като предполагам, че брутният ефект от спестени разходи на лицата от цялата стопанска, нестопанска и бюджетна сфера на Хърватия е била 160 млн. Е, но да не забравяме, че преди тези 160 млн. евро са били приход на банките и върху тях са плащани данъци, които са отивали в бюджета, но вече няма да отидат. Обобщение - цялата теза за "печалбата" е невярна и направо БЕЗУМНА. Последната година с налични официални данни е 2022, когато Хър е произвела примерно 67 млрд. Е. БВП. "Спечелените" 160 млн. представляват около 0,24 %, но вече отбелязахме, че те нито са спечелени, нито са държавни, а са просто една рекламна и пропагандна ГЛУПОСТ! През 2023 г. има увеличение на бвп, така че %-те пада още, но тук не се хващаме за последната цифра и търсим ГЛАВНОТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздрав за Неуправляем

    08 Яну 2024 21:09ч.

    за професионалния подход . Правителствата и пропагандата ни замерват с големи числа , както им падне . Да напомня за нашите от ПП , дето щяха да върнат в бюджета едни 8 млр. лв на година и да направят мостове и тунели .... Но реално само похарчиха за месец едни 9 млрд.лв, за които и служебните правителства на Радев дума не обелиха! ГЛОБАЛНИТЕ ИЗМАМИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПЛЕБС !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    08 Яну 2024 19:11ч.

    Останал ли е някой с всичкия си който да вярва на официални 'статистики' - лъжат ни както дишат. А инфлацията е out of control както се казва на господарския език, защото чичко паричко е затънал в дългове до козирката, и е зает да мастурбира по цял ден вместо да произвежда нещо полезно. Затова остава за раята да дърпа каиша чрез инфлация, а междувременно международната преститутска мафия я лъже в очита как всичко е прекрасно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    08 Яну 2024 19:15ч.

    Затова и се търсят балъци, разни унтерменшени от източна европа. Нищо че и без това едва кретат, дойче банк има загуби за покриване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    08 Яну 2024 19:40ч.

    Тая кака ако каже, че хърватите не искат ЕС, а искат да станат част от Раша, пак ли ще го публикувате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Русия част ще станем ние.

    08 Яну 2024 21:32ч.

    Хърватите ще са към Австро-Унгария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирова

    08 Яну 2024 19:45ч.

    Тази госпожа от Загреб какво ни казва? Несвързано говори - хем е лошо с еврото, хем има много туристи и печалби от туризма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никакво евро, никакви увещания

    08 Яну 2024 20:18ч.

    Не им слушайте глупостите, приеме ли се еврото, всички цени на стоките остават със същия номинал (както при лева), ала вече в евро. Не забравяйте, че ни управляват мафиоти и нямаме никаква пронародна държава. Кое ще падне със сигурност - два пъти ще падне номиналът на заплатите и този на влоговете в банките. Там мафиотите, които ни управляват, няма да пропуснат, защото тъкмо от това им зависи кярът. Приемане на евро в тия вълчи времена е абсолютно набутване, което ще доведе до автоматично двойно обедняване. Канско проклятие ще виси над главите на моше-тата, които биха дръзнали да го направят. Има ли смисъл да ви давам конкретни примери или сами ще се справите? Примерно, ако в банката си имал 20 000 лв влог, от утре ще са 10 000 евро (изобщо, на какво основание ще ни приемат с такъв измислен спекулантски курс, питам аз? - това само значи, че са грабители, а не любезни домакини), но цените на стоките и услугите, които ще плащаш, вече ще са в евро и на практика си два пъти-по-беден. Подарил си ги на убиеца Зеленски, както се казва, вместо да продължиш да разполагаш с тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си припомним защо гърците твърдо казаха "Не!" на еврото при опита за грекзит през 2015 г.

    08 Яну 2024 21:00ч.

    Еврото убива Европа - https://pogled.info/svetoven/evropa/evroto-ubiva-evropa.164609

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма по измамна математическа величина

    08 Яну 2024 21:01ч.

    от измерената официално инфлация . А на база на нея се градят всички прогнози и мерки на правителства и централни банки. Ако някой си направи труда да види какво съдържат т.н. "кошници" в различните държави, лесно ще се убедите , че говоря истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минавката не е толкова с разни инфлации, а с курса - пълна измислица е, че еврото трябвало да е два пъти по-скъпо от лева

    08 Яну 2024 21:19ч.

    Хващаш си една много необходима "среднокласова" стока в магазина (желателно да е изцяло вносна) и по нея следиш инфлацията. Аз съм си нарочил студено пресования зехтин. Точно за една година поскъпването му е средно 80%. Горивата за две години скочиха средно с 30%, при дървата и кюмюра 50%. Реалната двугодишна инфлация е средно към 45-60% само при хранителните стоки. И аз не виждам никаква пряка връзка между курса на еврото и инфлацията. Само безумно немислещи биха се радвали на еврото заради голямата му реклама без покритие. Хората, които мислят перспективно, биха се съгласили на евро само при съотношение 1/1 с лева при приемането ни. Всичко друго си е спекулативна измама в полза на паразитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    08 Яну 2024 22:29ч.

    Най стабилна е брезовата кора! Рублата не е в списъка, за тапети може и да става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    08 Яну 2024 22:50ч.

    Късно е чадо... Еврото хлопна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади

    09 Яну 2024 5:58ч.

    Хърватите изгоряха.... Ние да мислим, какво правим и, като народ да се вдигнем срещу еврото! От приемането на еврото печелят в Брюксел, нашите политици, новобогаташи и банкери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слушах интервюто

    09 Яну 2024 9:29ч.

    Гласнова на човешки език и аргументирано разказа за негативните резултати върху населението на Хърватия, а водещата на БНР, Снежана несиспомнямкоя, все се опитваше да я насочи към обратния извод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи