“Дейли Телеграф”: Байдън издига Урсула фон дер Лайен за шеф на НАТО

“Дейли Телеграф”: Байдън издига Урсула фон дер Лайен за шеф на НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън смята ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за най-добрия кандидат за ръководител на НАТО през следващата година, съобщи британският вестник “Дейли Телеграф”, позовавайки се на неназовани източници в алианса.

Според един от тях американският президент се опитва да убеди германския политик да поеме поста на ръководител на НАТО заради опасенията, че през следващите 12 месеца няма да бъде намерен достоен заместник на настоящия генерален секретар на блока Йенс Столтенберг.

"Догодина ще имаме проблем, защото става ясно, че ситуацията няма да стане по-добра от тази година", добави друг източник. Друг събеседник на вестника заяви, че през последните години между Байдън и Фон дер Лайен се е създала "силна връзка", която е засилила трансатлантическите взаимодействия по въпросите на Китай, Украйна и климата. Както е отбелязано в статията, ръководителят на ЕК сега "разчита на Вашингтон за разузнавателна информация", което означава изоставяне на предишния подход, при който информацията от европейските разузнавателни агенции се считаше за основна.

Според “Дейли Телеграф” фактът, че Фон дер Лайен владее свободно френски език, може да ѝ осигури подкрепата на френския президент Еманюел Макрон. В същото време срещу ръководителя на ЕК може да играе лошото управление на германското министерство на отбраната, което тя ръководеше от 2013 до 2019 г.

Фон дер Лайен по-рано заяви, че за нея би било чест да бъде избрана за генерален секретар на НАТО, но неин говорител отбеляза, че тя няма да може да заеме този пост "сега или в бъдеще". Вестникът твърди, че в частни разговори с Байдън Фон дер Лайен е уверила американския президент, че няма да може да заеме поста поне до следващата година, когато са насрочени европейските избори.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • БПФ

    05 Юли 2023 13:25ч.

    Чудесна идея, подкрепям. Слабoyмната бабичка има богтат опит от времето, когато бе министър на отбраната в Германия и докара немската армия до там, че войниците да ходят на учения с дръжки от метли, вместо пушки. След 5 години с НАТО ще бъде свършено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според един от тях американският президент се опитва да убеди германския политик да поеме поста на ръководител на НАТО

    05 Юли 2023 13:26ч.

    Усещам как скумрията ще се дърпа усилено...навътре. Не е истина каква липса на добри политици има в Европа. Едни и същи хора съсипват всичко едно след друго. Тези са като директорите по социализма - като сгафи и го местят като директор на съседното предприятие. Разпад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Дейли Телеграф”: Байдън издига Урсула фон дер Лайен за шеф на НАТО “Дейли Телеграф”: Байдън издига Урсула фон дер Лайен за шеф на НАТО Автор: БТА

    05 Юли 2023 13:32ч.

    Идеално!!! След министерства ето на женицата в Бундесвера немската армия още не може да се възстанови от щетите, които ѝ нанесе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    05 Юли 2023 13:54ч.

    незабавно закриване на нато това е впк на сащ бизнес и печалби никои не е защитен това е утопия финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дело

    05 Юли 2023 13:54ч.

    Тази бавачка би била перфектния кандидат окончателно да разоръжи и закрие ОТАН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек,

    05 Юли 2023 14:05ч.

    скоро ще чуем и заупокойната молитва за НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудесно предложение -

    05 Юли 2023 14:17ч.

    така под изключителното ментално влияние на Байдън върху гинеколожката, ЛГБТ ще станат "душата" на ОТАН също както бяха обявени за "душата" на американския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • олекна ни

    05 Юли 2023 15:22ч.

    Това би означавало, че няма да оглави СЗО, нито Ватикана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шилер

    05 Юли 2023 15:36ч.

    Системата работи безотказно. За тези “дялани камъни” , където и да ги сложат няма проблем засега, но проблемите идват после. Високомерието им е ужасно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • два вампира кръволоци си говорят

    05 Юли 2023 16:03ч.

    - Ох скъпа, задръстих се!, - О, скъпи, от ваксините е! Но знам един народ, който им ЕПМ на ваксините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи