Деян Николов „Възраждане“: Демонтирането на Паметника е историческо престъпление, целящо връщането на фашизма

Деян Николов „Възраждане“: Демонтирането на Паметника е историческо престъпление, целящо връщането на фашизма

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Започваме да живеем в някакъв тоталитарен режим, защото така се отнасят тоталитарните режими към паметниците – премахват ги, опитват се да заличат историческата памет. Всичко, което се случва, е много притеснително, защото явно ПП-ДБ се опитват да възстановят фашизма в България, иначе не виждам какво толкова  са се хванали за този паметник. Все едно София няма проблеми, все едно държавата няма други проблеми. Най-важното нещо е жизненият стандарт на хората, да се преборим с бедността. 40-50% от българите живеят на прага на бедността, от месец за месец, чудят се коя сметка да забавят. Това са основните ни проблеми. „Сглобката“ се занимава само с геополитика - с войната в Украйна, с това да си затворим въглищните централи в Стара Загора или пък да си подарим реакторите или БТР-ите. Докога? Не ни ли писна да се занимаваме само с въпроси, които не подпомагат нашето съществуване?“, каза на брифинг общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов.

 Около Паметника на Съветската армия е закаран кран, който най-вероятно ще демонтира само фигурите, а 400-500 полицаи са отцепили района.

„Извършва се вандалски акт. Гражданско неподчинение е единственото, което в момента можем да постигнем при ескалиране на напрежението, което по принцип не желаем. Не е това начинът. Не искаме това за София. Това изглежда като военна зона. Уж има някаква експертиза, която казва, че фигурите били опасни. За съжаление никой не е виждал тази митична експертиза. Призивът ни е да я публикуват на сайта на областната управа. Ако не греша, има предишна експертиза от 2018 или 2019 година, според която  цялостното състояние на паметника  всъщност е доста добро, с изключение на поддръжката. Но като цяло заключението е, че паметникът няма проблем, ако се инвестира с малко средства да бъде възстановен в перфектно състояние.“, каза още Деян Николов.

„Възраждане“ са подали сигнал до прокуратурата, чрез който да бъдат проверени всички действия на длъжностни лица дали спазват закона.

„Много от процедурите, които вървят около паметника, на първо място, са скрити, на второ място, изглежда че са на ръба на закона. Дори собствеността не е ясно точно чия е. Съгласувано ли е с Министерството на културата?  Не е ясно дали има планове за безопасност, разрешение, всички документи, които са необходими за извършването на една такава процедура, не е ясно дали са налични. Доста усилено се крият от нас като общински съветници, дори групата на народните представители на „Възраждане“ не успява да стигне до информация, която трябва да бъде изключително публична. Така че много е притеснително това, което се случва.“, коментира общинският съветник Деян Николов.

Според него паметникът е жертва на политически игри и на политически цели.

„Можем да водим всякакви политически спорове, можем да имаме идеологически спорове, но историческата памет, историята си е история и тя е такава каквато е. Ако някой я харесва - добре, ако някой не я харесва, нека тези паметници да  му напомнят за черна страница в историята на България. Това би било най-нормалното нещо. И дори ако някой иска да извършва такива актове на демонтиране на паметника, нека го направи спазвайки закона на светло и прозрачно. Защото нали в крайна сметка демокрацията това ни казва, че трябва всичко да е ясно, че трябва всичко да е прозрачно. В момента това, което случва, не е прозрачен процес. Ще направим всичко възможно, което е по нашите сили, за да спрем това историческо престъпление.“, допълни Деян Николов.

 

 

Коментари

  • МОЧА в Сибир!

    12 Дек 2023 17:44ч.

    Ето затова наричат съпартийците на тоя безродник "копейки".Това не са български граждани!Те не проумяват зловещата роля на окупацията ни от съветските орди, не желаят страната ни да се отърси от робската си зависимост от русия и са нито българи, нито руснаци, някакви жалки ГМИ та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гнилата орда

    12 Дек 2023 18:29ч.

    Колко годишен си ти бе, глупчо? Не познаваш историята, нямаш дори елементарна представа от обществените връзки - тип причина-следствие! Що за простотия си сътворил? Какво ти сътворение, това си е направо изхождане! Кой е този, който има "робска зависимост от Русия"? Това на какви факти се основава? Последните 34 години са белязани от процеси на повсеместен обществен упадък и развала. Растат едни тотално неграмотни (средно ниво), демотивирани, малобройни поколения сред изчезваща нация в условия на разпад на обществените нрави и морал. Законът е мъртъв, ред и справедливост няма, ширят се корупция, лъжа, маса обществени система са пред разпад. Образованието, здравеопазването, демографията, националната сигурност и отбранителни способности на страната ни отреждат твърдо последно място в т.н. съюз. Една дефектна, ниско образована и слабокулутрна "елитна" прослойка, зародена и израсла включително от откровено криминални кръгове, слугува на чужди геостратегически интереси и напълно игнорира суверенитета на страната и естествения национален интерес! Членуваме в съюзи, които дават възможност на малцина да богатеят, но реално грабят, обричат и погубват страната. Навсякъде само предатели, нищожества, лицемери, грабители! Кои орди причиниха всичко това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Дек 2023 18:42ч.

    Ето затова наричат сътроловете на тоя безродник "грантаджии". Това не са български граждани! Те не проумяват зловещата роля на окупацията ни от евроатлантическите орди, не желаят страната ни да се отърси от робската си зависимост от сащ/есср и са нито българи, нито европейци, някакви жалки ГМИ та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православен българин

    12 Дек 2023 22:47ч.

    Днес се случи немислимото. Лакеите на стария ни враг и нов господар обругаха и нарязаха паметта на падналите победители-герои в битката срещу фашизма в България. Раваншистите фашисти ликуват...това само показва колко дълбоко и изоснови е разрушен морала и ценностната система на обществото ни за 34 години ЦЕЛЕНАСОЧЕНА И КУЛТИВИРАНА ПОКВАРА сред населението и новите поколения.. . Откровеното, безсрамно нагло и цинично реабилитиране на фашизма е храчка в лицето на всички дали живота си за унищожението на това античовешко ЗЛО. Никога не съм бил по- омерзен от българина- бай Ганю продажника, предателя, чуждопоклоника, нагаждача, лицемера, мръсника, разватника, долния подлец. Разните му Трайчовци, Кирчовци, паста, Евгени Дайновци, Иво Инджевци и подобно тям безродни яничари. Вече я няма Майка България!!! Ганю Евроамерикански я уби и продаде месата и за стъклени топчета дрънкулки, центове и евра. Тази гнъс е обида към самия Бог. Боже, по бързо ела и прибери вересиите си в пъклото където е мястото им!!! АМИН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Радка

    12 Дек 2023 22:55ч.

    Толко ме е гнус от тия национални предатели фашисти реваншисти, че си пуснах да гледам Черните Ангели на Въло Радев... ВРЕМЕ Е да се завърнат, в името на народа български!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пернишки винкел

    13 Дек 2023 7:37ч.

    Олиго,каква окупация бълнуваш?Дори и да имаше,ние сме били съюзник на Хитлер,и въпреки това руснаците не направиха нито една военна база в България,а сега имаме чужди бази..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неграмотен педер 12 Дек 2023 17:44ч

    12 Дек 2023 18:06ч.

    Научи се да пишеш на клавиатура. Поставяй интервал след точка. Празноглавец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Дек 2023 17:44ч.

    12 Дек 2023 22:09ч.

    Иди виж в Сибир какво строителство има и се успокой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аре улево в Магадан

    12 Дек 2023 23:16ч.

    Тая "възрожденска" майна цял живот фамилно са живели под сянката на Альошата във Фелибето и сега дошъл да "оправя" Софето със сеско-ТК3Сарски мурафети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак яловите декларации на Възраждане!

    13 Дек 2023 9:16ч.

    Само голи приказки, дето ги повтарят като папагали, едни и същи, разни там вотове и сезирания, обречени на провал, а по същество: пълно бездействие и мълчание около референдума, де факто подкрепа на кирчовците в София и сега още веднъж от същото - гръмки приказки и ялови действия! Знаете ли колко симпатизанти загубихте? Ами ще го видите, ама не с домораслата ви социология за дами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    13 Дек 2023 11:31ч.

    Точно така е! Ялова работа. И не само, че политиката и търговийка, я! ВгъзРаждане са лошо издание на ЪТЪКА, а ПеПейкин - на Болен Лидеров! Но най-лошото при тях е друго. Това че продават и търгуват със сакралното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кандидат за кмет на Дупница подкрепен от Възраждане

    13 Дек 2023 11:34ч.

    Ти кажи ДРУГОТО! Защо продадохте София и точно заради ВАС и продажния ви "лидер" стана възможно това, а сега ревете като недоклатени девици?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само минавам

    13 Дек 2023 11:35ч.

    Ако Ваня Григорова беше кметица това нямаше да го допусне! ПеПейкин!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи