Деян Николов: „Расте, но не старее“ е девизът на София, но всъщност расте ли наистина

Деян Николов: „Расте, но не старее“ е девизът на София, но всъщност расте ли наистина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„София расте по население, но не расте по площ, което създава редица проблеми с презастрояване, трафик, паркиране и още много други. София най-вече се уплътнява в текущите граници, защото хората искат лесен достъп до центъра на града. От своя страна инвеститорите се борят за апетитни имоти в тези части на града, които са в центъра или с добра свързаност с центъра.

Проблемът е фундаментален и стратегически, а причината е липсата на добро прогнозиране и планиране за развитието на града.“, сподели на отворена среща с граждани Деян Николов, кандидат за кмет на София от „Възраждане“.

Той добави още, че към момента имаме южните квартали, които се развиват бързо, защото се реализираха някои добри инфраструктурни проекти – южната дъга, бул. „България“, бул. „Цариградско шосе“ и приличното покритие на метрото водят до интерес към района. Аз твърдя, че това беше грешна стратегия, защото географски планината Витоша е прекалено близо, за да има място за целия този интерес.

„От друга страна, северните части на София изостават като инфраструктура и свързаност с центъра, което създава дисбаланс в целия град. Столична община не може да се справи с този дисбаланс и по друга линия, а именно не успява да изгради достатъчно бързо транспортната и социална инфраструктура в южните квартали като „Витоша“, „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“. Тези квартали бяха изградени бурно по отношение на жилищното строителство, докато по вътрешните улици тротоари често липсват, липсва осветление, почти няма детски градини, паркоместата също не са достатъчно, детски площадки и зелени площи има почти само в затворените комплекси и като цяло нуждите за нормален обществен и социален живот не са осигурени.“, добави още кандидатът на „Възраждане“.

Деян Николов запозна присъстващите и с напълно различния подход, който ще предприемат той и екипът му, ако получи доверието на софиянци, за да се справят с този дисбаланс в София.

За екипа, на който „Възраждане“ се доверява за София, най-важното е концептуалната промяна в планирането на столицата, което се свежда до няколко основни приоритета:

1. София да расте на север.
2. Общината да планира новите квартали преди инвеститорите да строят.
3. Инвеститорският интерес да се следи и управлява от общината в синхрон със стратегическото планиране чрез преференциални условия и комуникация с частния сектор.

В предизборната програма на Деян Николов е заложено още изграждането на нов квартал в северните части на София, но по друг модел с планиране на етапи.

„Първо ще прогнозираме и планираме целия нов квартал. След това ще изградим необходимата добра свързаност с центъра на града. Това значи градски магистрали и метро до новия квартал. След това ще започнем първи етап и осигурим техническа обезпеченост и част от инфраструктурата, заедно с преференциални условия за инвеститорите. Ще направим новата зона изключително икономически изгодна за инвестиране в сравнение с други части на града, в които ще ограничим възможностите за строителство чрез актуализация на общия устройствен план и наредбите за отстояние между сгради.

Инвеститорите няма да имат избор къде да строят, а общината ще осигури всичко необходимо новият район да е привлекателен както за тях, така и за хората. Жилищното строителство ще започне накрая и съобразно целия план за района. След това ще повторим последните стъпки във втори етап, който ще разшири квартала, след това трети етап. Това трябва да бъде подходът, за да имаме един подреден и добре осигурен град.“ каза още Деян Николв – кандидат за кмет на София, издигнат от „Възраждане“.

„Възраждане“ е с номер 42 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Коментари

  • рис

    08 Окт 2023 19:43ч.

    Браво на Диан, точно е определил насоката, която хората усещат. Успех на изборите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gretchen

    08 Окт 2023 20:45ч.

    Сериозна загриженост. Заслужава вниманието ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прогнозирал той и екипът му

    08 Окт 2023 21:13ч.

    ако можехте да прогнозирате щяхте да излъчите общ кандидат с БСП, ИТН и други по-големи опозиционери. Тогава всичките ви други прогнози щяха да имат някаква стойност, а сега стават само за чесане на егото на Костадинов, който можел да се коалира само с българския народ, сякаш на изборите участва повече от един народ. Как пък никой не се намери да му го каже и да му стъпче фасона в името на този същия народ, който той със скорострелната си словесна еквилибристика ужким най-много обича и на всичко е готов за него. Именно от такива словоблудци страдаме толкова години, техните "прогнози" не отиват по-далече от собствения им джоб и клиенти, "pro domo sua", сякаш няма да си отидат от този свят голи и боси както са дошли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Добри, ти ли си?

    08 Окт 2023 23:44ч.

    Ееее, не начеса егото си и ти. Ежедневните ти видеота не ти ли стигат? То не бяха заплахи, че няма да гласуваш ако мигом не реализират фикс-идеята ти (общ кандидат на опозицията), то не бяха обиди, че т.н. "опозиция" обслужвала ПосолствоТО и то само защото не козируват и не изпълняват нарежданията ти... Направи си партия, влез в НС и имаш нашата безусловна подкрепа. Ето вече имаш почти 20К регистрирани в YT, обиколи 5 пъти България като Костадинов, побелей пред очите ни и - готово, ще те поддържаме. Но за сега - прави си видеотата, продавай си книгите, организирай срещи с читатели и ... си живей живота. Приятелска препоръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв Добри, аз за София пиша

    11 Окт 2023 14:33ч.

    а каквото искаш да кажеш на този Добри му го изпрати сам. Кому не е ясно, че опозицията в София няма шанс ако е разпокъсана? Кой има полза от това да бъде разпокъсана? Това е важно да се отговори и подходи отговорно, защото десните в София управляват отдавна именно по тази причина. Костадинов работи за тях и оттам за посолството, разбивайки лявата коалиция. Това е реалността, а какво словоблудства Костадинов може да задоволи само наивниците, които му вярват и хвалят. За съжаление такива у нас винаги има, особено от Кобурга насам театърът за тази наивна част от българите стана постоянен. Именно наивниците дават зелника на такива като Костадинов да го ядат, те са най-виновни за батака в който се намираме всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    08 Окт 2023 21:19ч.

    В момента развиваме и източните квартали, а северните са си просто безперспективни гета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доцент Лижев

    09 Окт 2023 8:40ч.

    Николов и Комитова са неизбираеми. Правят груба грешка, че не се присъединиха към Григорова. ТЕРЗИ ЩЕ ПОБЕДИ разединените и нелепо устремени към кметството в София. Синьожълтото знаме на "Победителите" още дълго ще се вее над Столицата ни. Уви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи