Деян Дяков: От 1 юли ТЕЦ "Марица изток 2" няма ангажимент към НЕК и, вероятно ще спре работа

Деян Дяков: От 1 юли ТЕЦ "Марица изток 2" няма ангажимент към НЕК и, вероятно ще спре работа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 1 юли т.г. ТЕЦ „Марица изток 2" вече няма да има ангажимент към Национална електрическа компания за производство на електроенергия. И при тази висока цена на емисиите, и при положение, че въобще трябва да се плащат емисии, ТЕЦ 2 трябва да излезе на свободния пазар изцяло, което ще допринесе за това тя да спре да работи. Това обяви пред медиите в Стара Загора общинският съветник на „ЛЕВИЦАТА!“ и председател на КНСБ в ТЕЦ 2 Деян Дяков. Той прогнозира, че ръководството на ТЕЦ-а най-вероятно ще се наложи да спре работата на централата, защото ще изпадне в ситуация, в която ще управлява дружеството на загуба.

Дяков обясни, че цената на електроенергията за киловатчас варира между 100-190 лева, в зависимост от часовете на деня, а себестойността за произвеждане е около 130 лева, без емисии, а със заплащане на вредни емисии е 350 лева. Той подчерта отсъствието на каквито и да е прогнози за работа, в т. ч. и в социално-икономически план. Синдикалният лидер каза, че ТЕЦ 2 няма да съкращава персонал на 1 юли, нито след тази дата. „Имаме уговорката с ръководството на централата при нас до края на 2024 година няма да има никакви сътресения“, добави Деян Дяков и прогнозира повишаване на цената на тока за битовите потребители с около 20 на сто. Той припомни, че на редовната сесия на Общинския съвет в Стара Загора през февруари беше приета декларация в защита на минно-енергийния комплекс. В края на февруари ТЕЦ "Марица изток 3" излезе на свободния пазар и временно прекрати дейност. Очаква се през май 160 работници да бъдат освободени.
Дяков е категоричен, че енергетиците ще са на протест, в т.ч. са в готовност и на крайни синдикални мерки. 

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта, че за катастрофата в енергийния сектор от години се отправят предупреждения и днес тя е факт. Той е категоричен, че първата задача на „ЛЕВИЦАТА!“ в следващия европарламент е преустановяване на Зелената сделка в този й уродлив вид и отново подчерта, че в момента обемът на вноса на електричество в България е по-голям, отколкото този на вноса. 

Пред медиите в Стара Загора Петков съобщи също, че ЕП в момента се опитва да наложи нов данък върху горивата „енергийна ефективност“ в общоевропейски мащаб, което непосредствено ще доведе до ръст на бензина и на дизела с 3 до 5 стотинки. 

В контекста на 20-годишнината от членството на България в НАТО, Румен Петков припомни някои факти и числа за периода до 1989 година:

до ’89 г. България има 110-хилядна армия, сега - 25-хилядна армия; 20% недокомплект в БА, в рамките на 20-те процента - 25 недокомплект на ръководния състав;

до ’89 г. България има 3000 танка, днес – 30, 4000 бронирани машини, днес – под 40, 120 военни кораба, днес – 2, 43 вертолета, днес – 4, 24 пускови установки за оперативно-технически ракети с далекобойност 300 – 500  км., днес имаме ракети с далекобойност 50 км.

 

 

Коментари

 • Жълт котарак

  30 Март 2024 15:11ч.

  От началото на годината кафеварката ми сутрин не може да вдигне налягане.Чакам пералнята да спре да върти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Март 2024 17:51ч.

  За сметка на това МО е препълнено с евроатлантици чантаджии !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  30 Март 2024 17:12ч.

  Нищо ви няма...като не можете един преврат да направите, няма да пискате...или сопите или на борсата...това е положението...една банда кретени пепедебили ви разказа играта..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  30 Март 2024 17:19ч.

  Ебати емисиите братче, колкото себестойността на произведеното изделие. Кой ги прибира тия пари, къде отиват, как се оперира с тях, едно дърво засадено ли е с тях, палстмаса рециклирана ли е с тях или директно са по сметките на Блекрок и компания след един цикъл превъртане? Апропо защо нашата територия плаща емисии по кота 2000-та година, а не 1990-та както са други? А сетих се защо, защото ако сме по кота 1990-та ще трябва те да ни дават, а не ние на тях щото ще сме на дебел минус емисии... Мачкай роба, не заслужава да живее защото е малодушна овца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи