Десислава Атанасова: Правителство с ПП няма да има. Предлагаме кабинет на споделената отговорност

Десислава Атанасова: Правителство с ПП няма да има. Предлагаме кабинет на споделената отговорност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Очевидно е, че правителство с „Продължаваме промяната“ няма да има. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„До този момент водихме преговори с ПП-ДБ – положихме доста усилия, направихме много компромиси, за да постигнем един нормален тон и диалог. Оценявам това като нещо изключително положително – че двете най-антагонистични партии и коалиции, след толкова избори вече могат да говорят съвсем спокойно“, обясни тя.

Десислава Атанасова припомни, че заедно са изготвили законодателната програма и са избрали председател на Народното събрание, както и че са се опитали, отново заедно, да формулират управленската програма. По някои от темите не е имало разминаване между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, подчерта още тя.

„Третият етап от тази работа беше свързана с коментирането на споделеното управление в рамките на кабинет – дали това ще стане с първия мандат или с втория. Много пъти сме го говорили, но това не се случи, защото колегите избраха абсолютно друг подход. Те дори не ни уведомиха, кога смятат да представят техните номинации за министри, както и кои са те“, каза още Десислава Атанасова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС припомни, че от днес започват преговори с останалите политически сили в Народното събрание, защото от „Продължаваме промяната“ „някак си по детски и на инат“ са преустановили разговорите с първата политическа сила. „Те държат на тяхно правителство с техен мандат и евентуална подкрепа от всички останали“, допълни тя.

Новата ситуация задължава ГЕРБ-СДС да проведе разговори с останалите парламентарни групи, стана ясно още от думите на Десислава Атанасова. Тя уточни, че експернтите срещи започват от утре, както и че с някои парламентарни партии имат сходства, а с други са в противоречие по някои теми.

„Утре в 11 часа ще се срещнем с ДПС, в 13 часа – с „Коалиция за България“, а в 15 часа – с „Има такъв народ“.

В петък срещите продължават – в 11 часа ще разговаряме с „Възраждане“, обясни тя и уточни, че ще представи управленската програма на ГЕРБ.

„Това, което втората политическа сила в парламента не осъзнава, е, че ако не реализираме мандатите за съставяне на правителство, отиваме за шести път на избори, а това е недопустимо в ситуацията, в която се намира държавата“, категорична е Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС ще предложи на другите партии споделена отговорност за правителство, стана ясно още от участието на Атанасова в бТВ.

Тя заговори не за правителство на малцинство, а всички останали да излъчат експерти или политици.

"Или правителството да бъде изцяло експертно, но всички да споделим отговорността, че заедно ще решаваме проблемите, които стоят пред България", обясни Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС отчете, че в такава ситуация - всеки ще има щети. По думите й обаче при провал на възможността за споделена отговорност - ГЕРБ - СДС предложат правителство на малцинството. Тя подчерта, че на предстоящите консултации с другите партии ГЕРБ - СДС ще представи своята управленска програма.

"След като нашите колеги от ПП и ДБ някак си по детски и съвсем на инат решиха, че приключват разговорите с нас и държат само и единствено на тяхно правителство в техен мандат - ние сме длъжни да проведем разговори с останалите парламентарни групи", каза още Атанасова. Тя все пак даде положителна оценка, че с ПП-ДБ са имали нормален тон и диалог и добави, че по някои от темите ГЕРБ -СДС нямат разминавания с ПП-ДБ, но те не са приели много от бележките им.

Атанасова благодари на президентската институция, че осигурява време за разговори. "Наистина имаме нужда от няколко дни да проведем този етап от разговори", каза тя. Според нея, ако не се приеме бюджет, юни или юли сраната ще стигне до финансов колапс. "В този смисъл и днес обсъждахме на Председателски съвет да започне сформирането на комисиите", каза още Атанасова.


Източници: бТВ, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Перфектен

    03 Май 2023 19:13ч.

    Народнячетата сега ще се сдружат с другите селски мицове и мутри да могат хубаво да доокрадат плебса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • актуално

    03 Май 2023 20:54ч.

    ДЕСИ, ВИЕ ЗАЕДНО С ДПС И БСП УПРАВЛЯВАХТЕ 13 ГОДИНИ. А СЕГА ИМАТЕ ОЩЕ ЕДНИ АДЕНАУРВЦИ ДА ВИ ПОКРЕПЯТ.ТАКА ЧЕ ПАК ЩЕ ИМАТЕ АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитринката

    03 Май 2023 21:34ч.

    Хитруваш, Десиславке! Най-долните корумпета и простаци, омаскарени и покрити с фекалии до ушите, вонящи и грозни, поради някаква непонятна причина се мислят за по-хитри от всички. До тази сутрин все още се надявахте, че благодарение на ппдб ще бъдете извадени за ушите от изолация и ще се "превърнете отново в нармална партия". След провала на този гранздиозен план, за чиято същност никой не успя да се усети (много странно :)))), безкрайните нахалници вече започнаха да мислят за реабилитация през задната врата, като им се привижда нещо, което същностно ще бъде много широка коалиция, нищо че му викат споделената отговорност. Ако някой ви се хване на тъпанарските номера, трижди да е проклет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе не знам...

    03 Май 2023 21:34ч.

    Все ми се струва, че ще измислят нещо с третия мандат- най вероятно на ИТН. Коалиция дето не е коалиция, ама с подкрепа и на ГЕРБ, и на ПП. Дотогава ще гледаме нови драми и циркове, ама нейсе..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    03 Май 2023 22:33ч.

    Хайде, че войната ще свърши и няма да има българско участие освен Петранов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко удобно

    04 Май 2023 7:02ч.

    "споделена отговорност", никой не носи вина, ако се вземат противоречащи на интересите на българите решения. А те ще се вземат. Същият подход бе използван при приема в ЕС и НАТО . И двете членства, които коренно промениха икономиката, политиката, живота на всеки един българин - без Референдуми, без публични дебати, без негативи. Служебният кабинет иска да промени ЗУЕС, като без кворум - дистанционно, от първи път, решенията на ОС-тата ще се зачитат. И продължава дигитализацията на всяка една област от живота ни. Кодове, чипове, електронни ОСъбрания и досиета. Нормативната подготовка на цифровия обор върви успешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуте

    04 Май 2023 8:01ч.

    Куха лейка като всичко около нея,предлагам да се скриете някъде завинаги,Гнус ни е от такива като теб,нечистоплътници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как ще бъдат управлявани провинциите след Нова Ялта

    04 Май 2023 8:50ч.

    Как изглежда споделената отговорност в многополюсния свят? Многовалентната мултиокупационна власт е базирана на отворени комисии/съвети между трите главни посолства в дадена страна, един вид посолствен триумвират останалите посолства се закриват, поради отпаднала необходимост. Изборни форми, като народни събрания и прочие залъгалки дефакто са изчерпали доверие и смисъл, защото всички хора искат едно и също - храна, мир и семейно щастие, избор не се налага. Партиите ще помним смътно и с голяма досада, като излишни и вредни буфери между посолствата и народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи