Десетки полицаи охраняваха прожекцията на филма "Синият кафтан" от "София прайд филм фест"

Десетки полицаи охраняваха прожекцията на филма "Синият кафтан" от "София прайд филм фест"

Без напрежение премина прожекцията на филма "Синият кафтан" в кино "Одеон" в столицата. Прожекцията е част календара на "София прайд филм фест". Снощи пред киното имаше десетки полицаи. Срещу прожекцията се обявиха няколко души, които носеха български знамена. Не се стигна до изостряне на напрежението между тях и зрителите на филма, които имаха подкрепа на защитници на ЛГБТ правата, съобщава БТА.

Вчера прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт не се състоя, осуетена от няколко човека. По този повод от организацията "ЛГБТИ Действие" изпратиха отворено писмо до редица институции. На 10 юни организиран протест на крайни националисти попречи на провеждането на прожекция в кино „Одеон“ в рамките на "София прайд филм фест" – ежегодно провеждана част от културната програма на "София прайд", най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и в България, се посочва в писмото. То е адресирано до кмета на София Йорданка Фандъкова, с копие до ст. комисар Калоян Милтенов, директор на СДВР, и до председателя на парламента Росен Желязков.

По-късно от МВР информираха, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще иска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място вчера. Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Установено е, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи, информираха от МВР.

Някои партии изразиха във Фейсбук своя позиция по темата с осуетената прожекция, както и по повод "София прайд". 

"Действията на Възраждане продължават да излизат извън контрол и противоречат на всички хуманни, демократични и държавнически принципи", заявиха днес от партия "Продължаваме промяната" (ПП) във Фейсбук страницата си. "След като няколко пъти се опитаха да ограничат конституционното право на легитимно избрани народни представители да изразяват мнението си от трибуната на парламента, след като редовно и тенденциозно използват езика на омразата, насърчават към екстремизъм и насилие, и рушене на държавността, вчера представители на Възраждане си позволиха да ограничат правото и достъпа на български граждани до прожекция на филм", пишат от ПП. 

 "Възраждане няма да позволи пропаганда на педофилия и хомосексуализъм както сред деца, така и сред възрастни. Агресивната рекламна кампания на гей парада в София и събития в него са насочени към децата на България.  Младежката организация на "Възраждане" вече изпрати писма до всички институции, в които настоява поне детската сцена на парада да бъде забранена. Нашите младежи и техни приятели от други български организации вчера спряха прожекцията на филма и ще продължават активно да изразяват гражданската си позиция по темата", заявиха във Фейсбук страницата си от партия "Възраждане".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Лезбийки и Гейове - eБaТИ общността

    12 Юни 2023 11:32ч.

    Една мнемотехника за това дълго и трудно за запомняне съкращение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Юни 2023 11:45ч.

    Въййй, пропущили сте да прикачите помията... ефбет сеги ще ви спре финансите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Представителите на ЛГБТИ Действие са хора с психично разстройство, научно медицински доказано

    12 Юни 2023 12:40ч.

    Сексуалната патология е болест, психично разстройство вписана в Международната класификация на болестите МКБ. И никога не може да бъде извадена от там медицински, колкото и да се опитват глобалисти и лошисти да го правят юридически. Точка. И като доказателство за психичното разстройство на тези заблудени души и неистовото им желание да се ... показват!!!? То в лудостта осъзнатост няма. Жалкото е, че повечето са нормални сексуално, но се извращават заради нещастните пари. Позор за разума. ............ И браво на Възраждане и на всички свободни сексуално нормални българи, които протестират срещу тази патология, опасно посягаща над децата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като доказателство за психичното разстройство

    12 Юни 2023 12:42ч.

    на тези заблудени души Е неистовото им желание да се ... показват!!!? То в лудостта осъзнатост няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • държавата пази педофили престъпници, вместо да ги арестува

    12 Юни 2023 12:43ч.

    Вместо държавата да арестува всички тия педофили, прожектиращи този филм, тя ги пази от народния гняв. Какви извратеняци са тия управляващи бе? Вчера оня от Дебилна България Свирчев се изтъпанчил да пази правото да бъде прожектиран филм за хомосексуална връзка между двама 13 годишни младежи. Дано децата му станат и те такива още на десет години, за види тогава "ценности". Представяте ли си. Натресоха ни всички педали и джендъри да ни управляват, а народът не гласува и спи. Вече разбрахме колко от управляващите са от фондации на американците, дайте справка и колко са джендъри и обратни. По неофициални данни повече от половината от правителството имат такива наклонности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “София прайд” ???

    12 Юни 2023 13:31ч.

    Кой и с какво право обяви, че ЛГБТ+ извратеняците са гордостта на София ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    12 Юни 2023 14:02ч.

    ПП с манипулации заграбиха властта и пак с манипулации я държат: закрилата и защитата на ЛГБТИ сбирщината бе декларирана от Лена, сега я правят на дело. Но - ние, нормалните българи, няма да дадем нито земята си, нито ума си за извратени закони и наредби. Хората пред "Одеон" са свършили добра работа! Браво и на полицаите-не са опънали чадър над извратения филм и сбирщината за него. Ето така, протест и съпротива непрекъснато. И заклеймяване според Божия и природния закон. ПП-тата обръщат лексиката, било 'нехуманно'. Кое, защитата на децата и Бога? И се наричат явленията им 'културни'. И Иисус е разпнат 'културно'. С филмчето на белгиеца ни 'подгряват' за сборището на прайда им, но извратените няма да покварят българина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    12 Юни 2023 15:21ч.

    Одеон заслужава наказание народно за участието в пропагандата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи