Десетки хиляди в Испания призоваха за край на управлението на Педро Санчес

Десетки хиляди в Испания призоваха за край на управлението на Педро Санчес

Десетки хиляди хора демонстрираха вчера в испанската столица Мадрид срещу политиките на лявото правителство на премиера Педро Санчес, предаде ДПА. Множеството скандираше „Санчес предател!“, „Оставка на правителството“ и „Долу сепаратистите!“, предаде телевизионният канал Ере Те Уве Е. Правителствените данни и тези на организаторите се разминаваха силно за броя на участниците. Според властите те са били 31 000, а организаторите обявиха, че са били 500 000.

Сред демонстрантите имаше привърженици на консервативната Народна партия, на либералите от Сиудаданос и на десните от популистката партия „Вокс“.

Ораторите разкритикуваха неотдавна влезлите в сила законови текстове за по-леки присъди на каталунските сепаратисти и обвиниха правителството на малцинството на Санчес, че се е поставило в зависимост от гласовете на каталунските сепаратистки сили в парламента.

Неотдавнашният спор за замяна на съдиите във конституционния съд също беше заклеймен като „подкопаване“ на държавните институции.

Същото се отнася и за промяната в закона за сексуалните престъпления, който се прилага от съдилищата по такъв начин, че осъдените извършители да излизат от затвора малко по-рано.

В края на годината в Испания ще бъде избран нов парламент. Според последните допитвания, нито Испанската социалистическа работническа партия на Санчес, нито Народната партия, която е най-голямата опозиционна сила, могат да разчитат на пълно парламентарно мнозинство.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Борел - нагледен пример

    22 Яну 2023 11:48ч.

    За политическа шизофрения. Не знае какво говори. През ден се върти на 180 градуса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи