Десетки хиляди германци протестираха с искане за солидарност при енергийните помощи

Десетки хиляди германци протестираха с искане за солидарност при енергийните помощи

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Десетки хиляди излязоха вчера на протести в шест германски града, за да поискат по-справедливо разпределение на държавните средства за справяне с  нарастващите цени на енергията и разходите за живот и по-бърз преход от изкопаемите горива, съобщи Ройтерс. Протестиращите излязоха по улиците на Берлин, Дюселдорф, Хановер, Щутгарт, Дрезден и Франкфурт на Майн, като държаха плакати с лозунги за всичко - от намаляване на инфлацията до изключване на ядрената енергия и повече субсидии за цените на енергията за бедните, съобщава БТА.

По данни на "Грийнпийс" са участвали около 24 000 души, която е един от организаторите. Полицията съобщи, че в Берлин е имало около 1800 протестиращи.

"Искаме да покажем, че спешно се нуждаем от финансови облекчения за гражданите, което да е социално балансирано. Правителството прави много, но не разпределя средствата според нужсите. Хората с по-ниски доходи се нуждаят от повече подкрепа, отколкото богатите", каза Андреа Коцис, заместник-председател на ver.di, един от синдикатите, който организира протестите.

Вчера германският парламент одобри предложения от правителството спасителен пакет от 200 млрд. евро, който има за цел да защити компаниите и домакинствата от последиците от рязкото покачване на цените на енергията.

Пакетът включва еднократно плащане, което да покрие една месечна сметка за газ за домакинствата и малките и средни предприятия, и механизъм за ограничаване на цените от март. С него ще се финансира и ограничаване на цените на електроенергията за домакинствата и промишлеността със задна дата от март по спотовите цени и от декември по бъдещите цени, като допълнителното финансиране ще бъде осигурено от печалбите на електроенергийните дружества.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Виж ги за какво протестират,

    23 Окт 2022 9:51ч.

    И им крой шапките. Стара Европа умрЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лигльовци. Нищо не са видели. Не знаят какво е да нямаш

    23 Окт 2022 10:09ч.

    долари, банани и демокрация. Да нямаш хитачита, тоблерони, дънки райфел, шиколадени ейца и боро 100, а само кунистически ръждиви железарии, калхози и текеесета, масльонкажийски бачкерски цехове, беленета, лагери, репресии и партийни учебни години. Долу бекапе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъп си

    23 Окт 2022 10:38ч.

    Да, но благодарение на лошия соц израснахме здрави и добри хора. А са си яж скапания тоблерон, дет се лепи по зъбите, на улицата, облечен в някви скъсани дънки, щот не можеш да си позволиш жилище, и отопление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ужас

    23 Окт 2022 10:36ч.

    Протестират за по-бързо ритуално самоубийство. Тъп кат немец да си. Дано афд дойдат на власт скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор

    23 Окт 2022 12:06ч.

    Щом Грийнпийс е един от организаторите, значи глобалистите се опитват да овладеят протестната вълна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немциии,

    23 Окт 2022 12:11ч.

    да знаете че ние в България сме в ропот и протест от 30 години (между другото благодарение и на вас)! Разбирам ви страданията, ама нямам повеке солидарност за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи