Десетки хиляди французи стачкуваха с искания за увеличаване на заплатите

Десетки хиляди французи стачкуваха с искания за увеличаване на заплатите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Десетки хиляди френски работници излязоха вчера по улиците на страната, стачкувайки с искания за повишаване на заплащането, за да могат да се справят с растящата инфлация. Протестните действия бяха предприети след седмици на частични спирания на работа, които засегнаха френските петролни рафинерии и доведоха до липса на бензин, предаде "Асошиейтед прес".

"Време е за връщане на работа", каза министър-председателката Елизабет Борн, обръщайки се към стачкуващите в рафинериите на френския гигант "ТоталЕнержи".

Към призива за протестни действия с искания за по-високо заплащане се присъединиха работещи в железниците и транспорта, учителите от някои гимназии и служители в обществените болници. Според вътрешното министерство повече от 100 000 души са участвали днес в шествия и протестни акции в различни френски градове. Хиляди излязоха на улиците и в неделя, ядосани от поскъпването на живота.

В южната железопътна мрежа на Франция се движеха само половината от влаковете, което предизвика големи закъснения. Имаше нарушения в разписанията на високоскоростните влакове в северната част на страната, както и на "Евростар" и на влаковете, свързващи Франция с Испания.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи