"Дер Щандарт": САЩ убедили Австрия да отстъпи за Шенген за България и Румъния

"Дер Щандарт": САЩ убедили Австрия да отстъпи за Шенген за България и Румъния

Ръководителят на Кометата по санкциите на САЩ Джеймс О´Брайън е изиграл основна роля за решението на Австрия да промени позицията си за България и Румъния в Шенген

Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния в Шенген. Това съобщава румънският сайт Диджи24, като се позовава на австрийското издание "Щандард". 

“Неотдавнашните разговори между бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудър и американския дипломат, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън, с политиците във Виена също бяха решаващи за оттеглянето на ветото, като се има предвид, че Румъния е важен съюзник на САЩ в Източна Европа.”, се казва в цитираната публикация.

Откакто Австрия неочаквано отказа присъединяването на Румъния към Шенген преди година, румънските дипломати работят неуморно за решение и първите успехи вече са очевидни, съобщава изданието, след като австрийският вътрешен министър Герхард Карнер обяви, че Виена е съгласна да се откаже от летищния контрол при определени условия. 

Неотдавнашните разговори между бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския помощник държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън с политиците във Виена също бяха решаващи за оттеглянето на ветото, като се има предвид, че Румъния е важен съюзник на САЩ в Източна Европа, коментира “Щандрад”, цитиран от Диджи24.

Изданието съобщава, че следващите стъпки трябва да бъдат договорени днес и утре на  конференция на вътрешните министри на държавите от Залцбургския форум в Словения.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.  

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер призова операциите на Фронтекс (Frontex) в България да се утроят и ЕС да отпусне повече средства за инфраструктурата за защита на границите. Границата между България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде наблюдавана. Освен това Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка все още трябва да бъде договорена, пише “Щандард”, цитиран от Диджи24.

Изданието коментира още, че Букурещ вече е готов да приеме обратно търсещите убежище, преминали през Румъния, съгласно Дъблинския регламент. Австрия оправда съпротивата си срещу разширяването на Шенген с това, че твърде много мигранти идват в Австрия. Властите в Букурещ обаче подчертаха, че най-много два процента от мигрантите са преминали през Румъния, а останалите са дошли през Сърбия и Унгария. След решението на Австрия Нидерландия, която беше само против влизането на България в Шенген, но не и на Румъния, също може да се откаже от това противопоставяне, отбелязва в заключение “Щандард”.

Източници: БТА, "24 часа", digi24.roderstandard.at

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Винкела

    11 Дек 2023 13:12ч.

    Най-после да се отркаме в европейците, хора да станем. Ще намажем и евтина работна ръка от Сирия и Афганистан. Че икономиката ни хвърчи нагоре, работници не достигат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютни глупости пишеш

    11 Дек 2023 13:23ч.

    Ние сме повече хора от европейците, а работници от тези страни няма да видиш. Само ще се увеличат тълпите от емигранти, ще трябва да ги храним и който има дъщери ще трепери повече за тяхната сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    11 Дек 2023 13:37ч.

    То поне се вижда кой командва и в "неутрална, хитлерова" австрия, нека сега няма възражения де че руснаците вече по наболелите евротеми, с право, искат договоряне само със САЩ !!! Така де, и заплатите, още повече няма да достигат, много високи са станали че да внасяме "високо квалифицирана" афганистанска работна ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    11 Дек 2023 13:38ч.

    С коя част на тялото ще се отъркаме, `щото май не е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трет

    11 Дек 2023 14:00ч.

    Мдааа...винкела е имал големо, но не достатъчно КПД. Една идея по-силно е трябвало да те тресне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    11 Дек 2023 14:27ч.

    Абе, пичове, Винкелот се майтапи. От самолет се вижда, че иронизира. Бих добавил още, че не само икономиката ни хвърчи нагоре, работници не достигат, но и интелект не достига. Затова ще ни пуснат изкуствен такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    11 Дек 2023 13:27ч.

    Много са се разбързали да ни вкарат в кюпа на загиващите, то не че сме вързали и цъфнали, но поне няма да се затрием съвсем, ако ни излъжат да ни затрият окончателно с еврото. Вкарат ли ни там, загубени сме и няма вече никакво спасение. Така че умната, ако има останали такива умни управляващи все още, дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубави

    11 Дек 2023 13:35ч.

    работници, няма що, ще си вкараме изнасилвачи и убийци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По ромски текат преговорите

    11 Дек 2023 13:42ч.

    Това с връщането на мигранти в България и Румъния са го напудрили за пред австрийските бюргери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дртите жълтопаветни реститутки с паежини по шундаферите

    11 Дек 2023 13:46ч.

    тръпнат в сладостно очакване на мургавите рязани жребци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    11 Дек 2023 14:31ч.

    Няма какво да чакат. Да си вземат по едно такси, могат да си го позволят, и да отидат на Георг Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    11 Дек 2023 14:03ч.

    Задава се поредното л*йно опаковано в целофан, с любезното съдействие на краварите, а нещо за визите за кравария ще кажат ли??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Дек 2023 14:04ч.

    Баце, Шиши и Кики ще представят наятаняването на сирийци и афганистанци в България като голяма победа на сглобката/некоалиция за Шенген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    11 Дек 2023 14:08ч.

    "САЩ убедили Австрия да отстъпи за Шенген за България ..." - А в замяна бай Ганьо ще приема мигранти, ще си дава старата съветска техника безплатно на "404" (междувременно ще купува нова и скъпа американска (на чертежи) и като свършат бандеровците ще праща нашенци ... Тагаренко президент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 години пестихме от армия.

    11 Дек 2023 14:31ч.

    Сега ще ни излезе през носа. Който не храни своя армия, храни чужда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    11 Дек 2023 14:12ч.

    Първи етап Шенген и евро, втори CBDC. Няма връщане назад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2+2=5

    11 Дек 2023 14:17ч.

    Абе нещо не ви се случват нещата по план, поне план който може да бъде изгоден и на вас атлантическите либерасти! Вий сте на дъното на пъкъла и размахвате шареното знаме, но сте много преебани, при това буквално, това вашето не е живото содомо фекалната и да се надявате на мигранти и изкуствен интелект, за да построите глобалната гей джамахирия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То описаните стъпки сами по себе си са връщане назад и надолу, в посока към тежка нечовешка диктатура, невиждана досега от света. Но няма да ви се получи. Денят на Колесника иде.

    11 Дек 2023 14:19ч.

    Тик-так, тик-так, тик-так...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    11 Дек 2023 15:26ч.

    Дневен ред 2030 с "цели за устойчиво развитие". Промяна на всеки аспект от настоящата ви философия на живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не си чел Библията, евронезнам си какво

    11 Дек 2023 19:27ч.

    Каквото е било, пак ще бъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вашите другари

    11 Дек 2023 19:45ч.

    от политбюро дали са я чели, както и техните наследници днес във властта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    11 Дек 2023 14:28ч.

    никога не е отказвала да приема мигранти. Мигрантите отказват да останат в България. Така че сделката е добра. И за 50 хил. мигранти да подпишем, след три месеца в Бг ще са останали не повече от 50.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Дек 2023 14:36ч.

    Най-напред чети и след това пиши. Става въпрос в България да се върнат мигранти от Австрия които са минали през България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както и да го чета,

    11 Дек 2023 15:14ч.

    не виждам като как върнатите от Австрия ще бъдат принудително държани в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    11 Дек 2023 14:51ч.

    Работници!? Сирийци, афганистанци и въобще- араби- да работят!? ХА-АХА-ХА-ХА-ХА!!!! Който е написал това, жив арабин не е виждал. Тези същества имат следната житейска постройка: "Дошъл съм в Европа, защото съм "онеправдан" и "преследван"- не съм дошъл да работя!" Чувала съм това с ушите си. От мигранти. В Чехия и Германия. Те ИЗИСКВАТ и ОЧАКВАТ ПЪЛНА издръжка от Европа. При това- не на жизнения минимум. Претенциите им с метър да ги мериш. Щели да работят. Колкото нашите роми сте ги накарали да работят- толкова и тия! Виж, други работи ще "поработят" и как още. Убийства, изнасилвания, едно- друго. Това- да. Всички го знаем! Колкото до австрийците глезени и нагли. Абе, милички, вий що не си сложите "въздушния" Шенген нали знаете точно къде!? Противни лицемери. Долнопробни лъжци. България е изпълнила всичките ви тъпи Шенген "критерии" от 2011. Или я приемате, или си гледайте работата. Ако има един политик с топки тъдява това трябва да им каже! Мигранти, как не. Нещастници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ся, не разбрах

    11 Дек 2023 15:07ч.

    щатите натиснали Австрия да вдигне ветото за Шенген за нашите мили рОдини (защо?!), а това с връщането на джагалите (a.k.a "лекари" и "инженери") е австрийска хрумка - да не са капо? Така ли излиза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Връщането” на мигранти

    11 Дек 2023 15:23ч.

    е начинът, по който австрийската власт ще “продаде” решението си за падане на граничния контрол по летищата на австрийското обществено мнение. Разбира се, почти никой от “върнатите” няма да остане в България, защото целта му е някоя от по-богатите държави от Шенгенското пространство. Колкото и да ми е мъчно, трябва да призная, че засега няма луди афганистанци и сирийци, които да платят на трафиканти 5 хил. евро, за да се преселят в България. Дано след 5-10 години това да се промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    11 Дек 2023 16:09ч.

    Значи няма нужда от Урсула. САЩ ръководи с пратеници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    11 Дек 2023 17:12ч.

    Отпадането на "контрола на въздушните превози" изобщо не означава, че сме приети в Шенген! Контрол по летищата винаги си е имало и ще има. Бежанците не летят със самолети! Без отваряне на сухопътните граници, за никакъв Шенген не може да става въпрос! Пак се опитват да ни прецакат и отгоре на всичко и да ни набутат и бежанци! Това НЕ Е никаква "сделка"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    11 Дек 2023 18:20ч.

    Ще решим демографската криза. Селата празни, може даже и да ги оземлим. Хората от сирия и афганистан знаят да гледат мандарини и мак. Ще дръпнем напред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И шам фъстък

    11 Дек 2023 18:22ч.

    Главните букви съм ги пропуснала неволно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    11 Дек 2023 21:57ч.

    Също така знаят как да режат глави, да се самовзривяват и да се женят за 10-годишни, а афганите конкретно нямат чувство за държавна и национална принадлежност, там е всяко племе само за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Дек 2023 19:58ч.

    Според Блиц, убеждаването е било само за Румъния! Та, не знам кой лъже, но знам кои ще бъдат излъгани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влизаме във "Въздухарския Шенген" ?

    11 Дек 2023 21:32ч.

    УРА !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ правят с чужда пита, помен! На чужд континент с нови евроиндианци

    11 Дек 2023 22:58ч.

    Проамериканските правителства в преевропейските Румъния и България трябва да правят "рейтинг" пред "избирателите", упс пред обществото. Уж де, щот никой не се интересува от мнението на обществото в Демокрацията = прикритие за дива капиталистическа Диктатура. ... Реалността сочи очеизвадно антинародно антинационално "управление" - народа е против, но властта лъже, лъже, леже за да се краде и ликвидира нацията. АВСТРИЙСКИЯТ ШЕНГЕН УНИЖЕНИЕ за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако падне бариерата Шенген трафика на товарите от Китай и Индия

    11 Дек 2023 23:06ч.

    ще тръгва от близкото Пирея, Гърция, вместо да заобикаля цялото Средиземно море докато стигне до Ротердам, Антверпен и близките там пристанища. КАКВО ПЕЧЕЛИ НИДЕРЛАНДИЯ и сие тогава ОТ БЪЛГАРИЯ в ШЕНГЕН, ъм?! ... И кой активира "зелените" сандобелевци да блокират строителството на АМ СТРУМА през Кресненското дефиле, за да се отпуши трафика, ъм?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи