Депутатите се събират извънредно, за да изслушват влогъра Станислав Цанов за машинното гласуване

Депутатите се събират извънредно, за да изслушват влогъра Станислав Цанов за машинното гласуване

Почти като във виц депутатите решиха да се съберат извънредно, по време на предизборната ваканция, за да изслушват... Станислав Цанов.

Гостът, представен на сайта на парламента с думите "Станислав Цанов – поддържащ свой ютуб канал" ще говори по въпросите за сигурността на машинното гласуване.

Спорното изслушване ще се случи на първото заседание по същество на новосъздадената временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.

Създаването на комисия бе инициатива на БСП, която се реализира броени дни преди старта на предизборната кампания. Членове на комисията станаха 12 души, които за работата си ще получат допълнително възнаграждение. А работата им, видно от дневния ред на Народното събрание, е изслушване на бивш водещ на ТВ "Алфа" на Волен Сидеров и настоящ ютубър със спорно съдържание в платформата.

Временната комисия ще е с временен шеф, тъй като председател не бе избран. Затова дневният ред и свикването на комисията става с разпореждане на председателя на НС Росен Желязков или посочен от него член на комисията. 

Машините като предизборна дъвка

Според левицата продължава да обяснява срива в изборните си резултати с въведеното машинно гласуване. През януари с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП Изборният кодекс бе изцяло прекроен, а хартиеното гласуване - възстановено. Това обаче не доведе до ръст в резултата на БСП.

За сравнение, на вота на 2 октомври 2022 г., преди промените в Изборния кодекс, БСП получи 232 958 гласа, или 9,30%. На вота на 2 април 2023 г., след промените в Изборния кодекс, партията на Нинова се срива до 225 914 гласа, или 8,93%.

 

Източник: OFFNews.bg

 

Коментари

  • SapunRK

    16 Окт 2023 16:10ч.

    Станиславе, записвай и сега. Би трябвало да си наясно, че отиваш в гнездото на звяра... А после, ако трябва качи в тубата, ама гледай да е от някое далечно и топло местенце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Walter

    16 Окт 2023 16:12ч.

    Стига де Дачков... Ясно ни е, че беше близък на Алекси, ама не си прав да насъскаш подчинените ти срещу Цанов. Спомням си как ти се дръпна Л@..ното, когато беше при Карбовски и той искаше да му се обади за коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посолството ли ги спеши?

    16 Окт 2023 16:20ч.

    Само да не зяносат момчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цанов е умно момче

    16 Окт 2023 16:21ч.

    И кое му е "спорното" на канала ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Окт 2023 16:28ч.

    Този ли е заплашван от покойния А.Петров, че ако покаже, как се манипулират машинката ще бъде ликвидиран??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАЛЯ от ПосолствоТО

    16 Окт 2023 16:32ч.

    Най-вероятно и К. Костадинов се е облажил от" ала-бала" изборите с машини, защото на последните избори за парламент агитираше в youtube да не се гласувало с хартиена бюлетина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя, Галя

    17 Окт 2023 13:44ч.

    Потърсете/намерете си ДРУГА, истинска, работа за да престанете с вашите "ала-бала" опашати сънища и предположения. Наистина - да ви има човек логиката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивелин Николов

    16 Окт 2023 16:38ч.

    Намерих експерт от САЩ, който ДА ПОКАЖЕ МАНИПУЛАЦИЯТА с машините /ГЕРБ се отказаха/ https://www.youtube.com/watch?v=wmhromi-V5g&t=20s След записа с гласа на Алексей Петров, който предупреждава журналиста Станислав Цанов да не прави видео за машините за гласуване, проф. Антоанета Христова реши да разкрие в ИнтервюТО за Ивелин Николов една любопитна история с американски експерт, който доказва многократно как с машини се фалишифицира вот. Тя намира контакт на експерта, който е работил включително с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Христова дава контактите му на ГЕРБ, а след това следва изненада! Възможно ли е да се фалшифицира вота на избирателите? Има ли картел между ъндърградунд, политици, журналисти и социолози, които да ни убеждават, че фалшивото всъщност е реално? Професор Христова е един от малкото общественици, които първи алармираха за опасност от фалшификация на вота. Всичко това от проф. Антоанета Христова пред Ивелин Николов. #картел, #политици, #ъндърграунд,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Масово мероприятие

    16 Окт 2023 16:51ч.

    Масово мероприятие Започвам да публикувам постоянно един и същи текст ДО ИЗБОРИТЕ! Моля, колеги, запознайте се с последните изменения на ИЗБОРНИЯ КОДЕКС и макар и добронамеро НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ публиката относно гласуването с машина! Машината изважда вече КНИЖНА БЮЛЕТИНА, КОЯТО СЪЩО СЕ БРОИ НА РЪКА! Машината вече не брои и не вади протокол за директно отчитане от Секционна Комисия и вече няма възможност дори на теория как да стане Ала-бала някъде на високо ниво. Комисията брои двете купчинки бюлетини (книжни и машинни) на ръка, пише протокол като отразява бройката в двете купчини и дори НЕ СУМИРА! Важи РЪЧНО СЪСТАВЕНИЯТ ПРОТОКОР, изготвен от Секционна сомисия. Окончателното събиране и обработване на резултатите става в Инф. Обслужване АД. Единствената разлика между хартиената и машинната бюлетина е, че хартиената може много по-лесно да я ОБЯВЯТ за НЕВАЛИДНА по ТЕХНИЧЕСКИ ПРИЧИНИ! Няма да мога да ви повлияя на личното решение, но МОЛЯ поне не заблуждавейте останали колеги. Да, докарахме се до АБСУРДА да можем да "гласуваме" с машини, но да НЯМАМЕ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ! Машините се превърнаха в едни РАЗПЕЧАТВАЩИ книжни бюлетини устройства. Някои са добронамерено заблудени, други лъжат и пропагандират - очевидно НИХИЛИЗЪМ и НЕУЧАСТИЕ на изборите. От изключително голяма важност е да УЧАСТВАМЕ МАСОВО! Резултатите от съответните секции са публични. При съставянето на секционния протокол присъстват и участват много хора. Дори тези хора да не заснемат лично протокола, нали има видеонаблюдение, където се ПОКАЗВАТ резултатите. Дори хората там да не снимат протокола, нали могат да си ПРЕПИШАТ няколко важни числа и после да стравнят с официалния резултат. Дори да не запишат, МОГАТ ДА ЗАПОМНЯТ и после пак да сравнят. В момента реалната Ала-Бара се заключава в КУПЕН, КОНТРОЛИРАН вот и също в неправомерно обявяване на дадена бюлетина за невалидна! ГЛАСУВАЙТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    16 Окт 2023 17:00ч.

    Е и защо тогава са нужни машинките така и не разбрах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4i4o 4ep

    16 Окт 2023 17:35ч.

    1.Няма недействителни бюлетини 2. Няма контролиран вот 3. Пести се хартия 4. Машината смята протокола С уговорка - без флашки и автоматично отчитане, СИК проверява отрязъците, сверява,подписва и подпечатва МАШИНЕН протокол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    16 Окт 2023 17:38ч.

    А защо в цяла Европа ние сме единствени с машинки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    16 Окт 2023 17:39ч.

    И защо Кирил Петков предлагаше кода на БСП ако дръпнат обратно законопроекта за хартиената бюлетина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4i4o 4ep

    16 Окт 2023 17:50ч.

    Истината, която никой не казва! На никой не му пука за гражданите и провеждане на честни избори! Борят се за надмощие две групировки - хартиените измамници срещу машинните мошеници! Накрая си гласуваха да вървят и двете далавери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СофтуеърПро

    17 Окт 2023 0:07ч.

    С 'машинно' гласуване може да се манипулира вота елегантно и да изглежда абсолютно достоверно за лаиците! Примерно: професионално създадени програми са с гъвкава софтуеърна архитектура т.е. заложените входни параметри и настройки се зареждат преди заветните изборни дати. Т.е. самите алгоритми не се променят.....но настройките (нека да го кажем 'сетингс' са динамични които се зареждат официално преди изборите). Вярно е само че после няма нужда от флашки. Хартията се пести, но ел. енергия не. И най важното - печелят тези за които е решено че трябва да спечелят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    17 Окт 2023 14:29ч.

    @Масово мероприятие, записът с Алексей е отпреди над година, когато машините брояха резултатите, а не бяха като сега - прости принтери на бюлетини. Та тогава е било възможно хакването и манипулиране на вота. Сега вотът се манипулира само чрез партийните пристрастни медии и самите партийни лидери, членове и "инфлуенсъри", които лъжат (Бял и Черен ПР) избирателите. За останалото съм съгласен - МАСОВО гласуване за НЕуправлявали досега партии и лица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомир Драганов

    16 Окт 2023 16:57ч.

    Накрая ще вземе да стане ясно, че и с машини и с бюлетини е все тая. След като я няма демокрацията (от гръцки - народовластие), всякакви избори са само а парлама...https://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    16 Окт 2023 16:59ч.

    "На скапаната ракета, Космосът ѝ е крив"... Тази поговорка е валидна за всички родни политици, а и не само на нашите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    16 Окт 2023 17:08ч.

    Щом Алексей Петров 2 пъти се обади да заплашва Цанов по повод манипулацията на изборния вот с машините, значи човекът е бил на прав път и трябва да се разследват ония другари от Информационно обслужване, които ходеха на "частни посещения" в САЩ точно преди изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мишев

    16 Окт 2023 17:11ч.

    Абе Цанов, ти си не само некомпетентен в тази сфера но си и абсолютно невеж в нея. Айде и ти като едни друг "журналист'" се кандитирай за някакъв пост и ще видим тогава какви разкрития ще ни спретнеш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    16 Окт 2023 17:41ч.

    Уважаеми редактори на „Гласове“, да копирате от „Офнюз“ е все едно да ровите в помийна яма, за да си направите смути. Имайте уважение към интелигентните си читатели. Разбира се, че ще поканят Цанов на изслушване. Алексей Петров, Бог да го прости, все пак го е заплашвал във връзка с негово НАМЕРЕНИЕ да прави клип за машините. По-интересна беше либерастката, елитискта реакция на уважаемия либерал г-н Дачков, когато при Карбовски се спомена името на Цанов. Ууу, голям гнус да изгледа едно видео с някоколкостотин хиляди гледания, само защото човекът не бил представител на казионна медия и защото, предполагам, вместо очила има големички мускули и вместо костюм носи суичър. Да беше проявил Дачков същата либерална, жълтопаветна погнуса, когато дефекира обилно върху собствения си сайт, единственият останал стожер на алтернативното мислене, като пусна реклами на „Ефбет“, продукти за ерекция и други подобни прийми за печелене, характерни за долнопробни медии. Либералите по целия спектър - от „Офнюз“ до Дачков, са един дол гнили дренки - едните повече, другите по-малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • албена

    16 Окт 2023 21:59ч.

    Дачков, моля, не се излагай, независимо с кого си бил близък! Разбира се, "за мъртвите или добро, или нищо!". Но тук не става въпрос за някой, с когото си бил близък, а за много по-важни неща. Не може да си срещу еничарите, да пишеш точни коментари за друго, а да не виждаш, че машинният вот облагодетелства именно ТЯХ. Изневеряваш на себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, че на място машината има добри опции, като всеки касов апарат по магазините

    16 Окт 2023 17:59ч.

    Не означава, че манипулации не са възможни на последното ниво, което и според мен става. Иди проверявай вкараната информация. Звучи като, една жена на пазара ми каза, но преди повече от десетина години, едно момче в Щатите работеше в компания, която работи за Уол Стрийт. И нали бяхме на маса, разприказва се, повечето на масата му бяха колеги от бранша, та той си каза, че в коя част от секундатата преди обявяването на данните, правят манипулация за промяна на резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та те затова са и машините

    16 Окт 2023 18:03ч.

    Да манипулират. И хартиените са допотопни. В Щатите такива трикове правят по избори. Вотът трябва да е явен. И да може да си провери всеки в крайния резултат, как е отчетен гласа му. Контрол от първото стъпало трябва да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • явен вот

    16 Окт 2023 18:27ч.

    Това е добра идея. Не разбирам защо вотът не е явен и публично оповестен ? Така рискът от подмяна на вота е нула, остава да се реши само с "мъртвите души". В България гласуват около 2 милиона, плюс-минус. Това е смешно малко число и може да се преброи проконтролира много лесно ! Та погледнете биткоин, там съвсем независимо се контролират милиарди транзакции и рискът от измама е сведен до почти нула. Какъв е проблемът да се контролират 2 милиона гласа публично ? Който го е срам за кого гласува - просто да не гласува, толкова по-добре ! Да , и аз съм за ЯВЕН ВОТ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Риторичен въпрос

    16 Окт 2023 18:20ч.

    А защо английският посланик надзирава ЦИК?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    16 Окт 2023 19:05ч.

    Да си Влогър в днешно време! Разбираш от всичко. Нямаме си специалисти и експерти по кибер сигурност, по икономика или военно дело. Влогърите са богове във всяка област. Където и да ги хвърлиш, ще плуват в свои води. Затова и елитът /избраните/ от народа, който трябва да знае по много от всичко, вика Влогъри да му дават акъл. Направо да закриваме държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • албена

    16 Окт 2023 21:55ч.

    Манипулации с машините са не само възможни, очевидно те активно се практикуват у нас. Нима не помните признанието за "ала-бала" на пепедедетата. После и видеото на Цанов. И думите на Христова. И факта, че почти не ги ползват по света. Дано само всичко да е наред с това момче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Окт 2023 23:37ч.

    Истината: И двата вида избори се манипулират! Това не е решението, целият цирк е да оака Цанов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    17 Окт 2023 1:09ч.

    Това, че машините печатали нещо си там, е също ала-бала с панделка! Какво 'и пречи на машината, да има вкаран алгоритъм, за да може и то по всяко време, да приема едно определено гласуване, а паралелно да го регистрира съответно алгоритъма и да пусне съответното купонче? Колко души от 100 ще се ориентират и забележат подмяната? Пък и тъдява има виден Ала-бала специалист от Онуй-ТО, който шета неуморно за наглеждане надзирателите над раята! Така, че спокойно. Изненади няма да бъдат допуснати - въпреки ниското участи, автоматично правещо изборите и резултатите фалшиви и не легитимни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само питам

    17 Окт 2023 10:53ч.

    Какъв точно специалист е Цанов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъп въпрос

    17 Окт 2023 12:47ч.

    отговорът е: няма никакво значение в случая

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живея с надеждата/илюзията, че нашите ТАБУЛАТОРИ

    18 Окт 2023 4:06ч.

    по разработката на БАН, под ръководството на акад. Благовест Сендов е точно каквото ни е нужно - малко техническа помощ при преброяването по секции (в последните часове на пре-дългия изборен ден), БЕЗ възможност (опасност) за манипулации на резултатите, гарантирано по проекта, защото за предаването на информацията (по секции) НЕ се използва Интернет, а се употребяват отделни флашки за всяка секция... Как можем да разберем дали това е вярно? Няма ли кой да информира НС (комисията) по-подробно за този проект на БАН? Чувах, че в Швейцария използват някакви помощни устройства (табулатори) при преброяването на резултатите ПО ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ от множеството референдуми, които се провеждат там ежегодно и по всички важни въпроси. Преброяването е задължение на общинските служители там, без излишни разходи за секционни комисии и пр. както се случва у нас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи