Предучилищната ще стане задължителна за 4-годишните

Предучилищната ще стане задължителна за 4-годишните
Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това прие на второ четене Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование, съобщава БНР.

Снимка: БулФото 

 

Предучилищното образование за 4-годишните ще стане задължително най-късно до 2023 година. Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по рано. Според образователното министерство, задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че задължителният характер ще има положителен ефект.

„Тя е ключова. Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на поколения, всички държави вървят в тази посока. За България тя е още по-важна предвид големият процент деца от семейства, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е критично важно за тяхното по-нататъшно обхващане“.

 

Коментари

  • Helleborus

    09 Sep 2020 12:53ч.

    Неолибералната политика е превърнала и десните и левите в комунисти. Задължително е и новородените да се кърмят и да им се сменят памперсите, но това няма нищо общо с държавата. Какво прави едно дете на 4-тири го решават неговите родители. Тези родители, които са научили детето си да ходи и да говори, да се развива, те ще го научат и на уменията и знанията, нужни на 4-годишните. Ако имате проблеми с определени среди, пишете си програми само за тях. Защото местното население не е длъжно да живее с всички рестриктивни политики, които трябва да попречат на диващината на разни мигранти, независимо дали са дошли сега или отдавна. Законът винаги казва, който греши, ще бъде наказан. (а не всички)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    09 Sep 2020 12:54ч.

    Абсолютна перверзия, капгаднярите надминаха и соца. Спирането производството на неграмотници става със спиране на всякакви помощи за тях и мед. обслужване. Децата растат най-добре в семействата си и в игрите, а не в инкубатори с одосаднени даскалици. Днес е 09.09. и сега разбирам, че чистката след същата дата 1944г. си е била на мястото. И тогава е било пълно с идиоти, провалили България в три войни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Льопен

    09 Sep 2020 13:05ч.

    Добре казано, Helleborus, но защо премълчаваш факта, че тези безобразия ги правят ГЕРБ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Б@Й ХОЙ

    09 Sep 2020 13:24ч.

    ОСТАВЕТЕ НА ДЕЦАТА ПОНЕ ДЕТСТВОТО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен гербофашизъм

    09 Sep 2020 13:24ч.

    Алоооо калинки гербави гнусни, ама защо чак на 4 години бре фашистчета ниедни? Направо като излязат от утробата на майка си ги вземайте в градините за да им промивате мозъците и да ги превръщате в еничарски безмозъчен зеленчук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роман

    09 Sep 2020 13:52ч.

    Според мен, задължителното предучилищно образование е начин за ранно одържавяване на децата. Мога да приведа аргументи защо това не бива да се прави, но инициаторите на тази идея не се нуждаят от аргументи, защото са слуги на чужди лобита. Иначе и без друго е ясно, че най-доброто място за отглеждане и възпитание на децата в предучилищна възраст е семейството. Родителите, които имат възможност и капацитет да го правят, не бива да бъдат лишавани от това тяхно изконно право и задължение. Още повече, че първите седем години са най-важни за моралното развитие на детето. Никоя институция не може да замести семейството в тази връзка. Дори институцията "детска градина" само социализира, образова и дисциплинира, но тя няма нито задачата, нито капацитета да възпитава нравствени добродетели. Дисциплина и нравственост са различни неща. А за капак на всичко, с тази промяна гербаджиите нарушават чл. 47(1) от Конституцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има доста разкрития по темата за задължителното образование

    09 Sep 2020 13:53ч.

    Например то е пропагандирано още в щатите, като възможност за връщане на жената на работа. В България е известно също защо се развиха държавните ясли, детски градини, училища и университети. За да могат родителите да работят за държавата, от къде и да има пари за безплатните учебни заведения. Известно е също, че в тези училища децата на обикновенните хора, особено съзнателните и добрите, бяха доста мачкани от тези с привилегиите на властта. Бяха издигани в ръководни позиции-звневи, отрядни ръководители, председатели на дружинни съвети и др.съвети и структури, които да ги подготвят как да манипулират в бъдеще като пораснат. В същото време в щатите, в държавните училища слабите децата без защита от родителите си (сираци, или на разведени или болни родители) са били масово използвани от педофили, култове и за различни по-страшно начинания. Затова там, може би заради принципите на които е изградена държавата има възможност родителите сами да обучават децата си (home schooling). В България много малко хора могат да си позволят сами да обучават децата си, и това са богати родители. За бедните, искат или не ще изпратят децата си на училище. Но проследете последните години от развитие на държавата, кои деца могат да се развиват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Училището е затвор за деца!

    09 Sep 2020 13:57ч.

    Един алтернативен англичанин - David Icke - от години алармира човечеството, за това че глобалистите се опитват да ни отнемат децата, които са имали шанса да се родят и да ги програмират по техен начин. https://www.youtube.com/watch?v=OmG9_jzCrnQ (без превод, за жалост). ВЪПРЕКИ техните мерки (на глобалните кукловоди) да НЕ се раждат деца - чрез ваксини с добавени невротоксини, масова стерилизация с добавки в храната и флуоризацията на водата за пиене и други ендокринни 'дизръптори', които променят гените на човека, всяческа борба срещу традиционното семейство (нормализация на алтернативен стил на живот и всички постулати на "ИК", рекламиране на привързаността към домашните любимци, като реални заместители на някакви си там ... деца...) напоследък възпрепятстване на нормалното човешко общуване чрез социалното дистанциране, изолация в домашна обстановка, работа онлайн, от разстояние - деца се раждат, и ще продължат да се раждат... Сега се опитват да ги програмират по точно определен начин като "граждани на света", като прекъснат връзката с историята и националното ни самосъзнание. Взимат мерки да "изчистят" всички класици и национални герои от учебните програми и тихомълком "усъвременяват" учебниците по история и български език и литература... Българските деца тръгваха на училище на 7 навършени години, след 2-3 години "стаж" в училището на баба. Точно затова нашата образователна система до 1989 г. беше на световно ниво. Нашите деца от елитни училища (които все още съществуват, слава на Бога!) редовно се представят блестящо на световни форуми - олимпиади, състезания и т.н. И почти във всеки конкретен случай резултатуте са логична последица от вниманието и грижата на родители и роднини към учебния процес на детето. Без такава подкрепа за детето е невъзможно да се постигнат световни успехи. Така, че по-ранното тръгване на училище НЕ е в интерес на децата и на обществото ни като цяло. И макар че приемайки евроатлантическата ценностна система ние, като праведен член на ЕС не можем на институционно ниво да се противопоставяме на такива спуснати ни отгоре "решения", всеки български родител, ако милее за детето си, е длъжен да участва в учебния процес, да следи много внимателно какво точно учи детето И ДА РЕАГИРА своевременно, да поддържа тясна връзка с учителите, да им помага с каквото може, да се обединява с другите родители и да протестира срещу всичко, което не съответства с неговите възгледи. А ние, като общество сме длъжни да изградим мрежа за извън-училищна работа. Имаме си развита читалищна система, завещана ни от нашите предци, само трябва да я използваме по-добре и да наваксаме това, което МОН окастриха от учебните програми с кръжоци по родинознание, по БЪЛГАРСКА история и литература, класическа... Най-малкото можем да ги включим в списъци на задължителни четива през лятната ваканция (които сме длъжни да възродим, защото те май останаха само в спомените на бабите и дедите на сегашните ученици)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Sep 2020 14:22ч.

    Абе тея изверги ще обезобразят и атакуват децата и младите още другата седмица в училищата и университетите. Това с маските е ужасяващо! Имайте предвид, че ще започнат да изпращат млади маскирани джендър "учители", с не понятни идеи и методи на образование. Атаката по българските деца е чудовищна, а учебната година е минирана. Крайната фаза е коктейлната ваксина с невъобразимите гнусотии на Бил Гейтс и компания педофили и сатанисти! Накрая с подлост и лъжа, така ще хипнотизират и вкарат хората в Транс, че сами ще си дават децата в робство(но тука вече е така с натрапената емиграция)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Expose Bill Gates days of action (worldwide initiative)

    09 Sep 2020 14:46ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZQcvuftqXFY&feature=youtu.be

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Втората" корона-вълна

    09 Sep 2020 14:55ч.

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/09/09/new-engineered-coronavirus.aspx

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Написали сте първосигнални глупости, като хора, които никога не са имали деца

    09 Sep 2020 15:22ч.

    Масово българите записват децата си в детска градина, така беше още при социализма. Който има деца, няма нужда да му се обяснява. Проблемът винаги е бил с недостига на места, а не, че държавата щяла да им одържави децата. Ако има проблем, той е в това, че младите българки все по-рядко раждат, че деца имат повече емигриралите в Европа и Щатите и особено това, че все по-голям е делът на децата от ромски произход. Незнаещи български, растящи в социално изолирана среда, все повече отчуждени от държавата, в която живеят и нежелаещи да се интегрират. Това предвещава социална катастрофа, несравнима с нищо случило се досега. Дали ще помогне обаче? Съмнявам се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А всъщност, като се зачете човек, това не са глупости на хора, които не са имали деца,

    09 Sep 2020 15:25ч.

    а налудничави теории издаващи психически проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роман до "09.09.2020 в 15:22" и "09.09.2020 в 15:25"

    09 Sep 2020 16:43ч.

    Не си схванал същността на проблема, и това е - налагането на задължителност. С тази задължителност държавата прави поредната стъпка към погазване на конституционното право и задължение на родителите САМИ да вземат решения за възпитанието и образованието на децата си. Под претекст, че сред някои малцинствени групи има семейства с нисък родителски капацитет, ГЕРБ отнемат свободния избор на всички останали родители, вместо да работят с проблемните етноси. Ти обърна ли внимание, че става дума за деца на 4-годишна възраст? Нещо да си чувал за психология на детското развитие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами то и училището е задължително

    10 Sep 2020 5:20ч.

    Но ако си циганин, може и да се противопоставиш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи