Депутатите приеха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение

Депутатите приеха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение
Парламентът прие на първо четене изцяло нов Закона за мерките по време на извънредното положение. „За“ законопроекта гласуваха 129 народни представители , „против“ – 0 и „въздържали се“ – 47, с което той бе приет. Предстои гласуването му на второ четене първо на комисии и след това в петък в пленарна зала. Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение.

 

 

Мерките по време на извънредното положение 

 

Със законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях-.

 

На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

 

Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

 

Трудовите права

 

Предлага се всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си, установяване на непълно работно време, ползване на платен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още възможност работодателят да има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на такъв, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.

 

Ако бременна, кърмачка, самотен родител, служител с 50 и повече процента неработоспособност или друг защитен по Кодекса на труда, сам поиска да излезе в отпуск при извънредно положение, работодателят е длъжен да го разреши. Промените в Кодекса за социално осигуряване обезпечават възможността за упражняване на осигурителни права и гарантират правото на парични обезщетения, помощи и пенсии на гражданите.

 

Процесуалните срокове

 

Законът предвижда до прекратяването на извънредното положение всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да спират да текат. Изключение ще правят тези по наказателните производства.

 

Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани. Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение при държавните и частните съдебни изпълнители. Регламентира се, че след прекратяване на извънредното положение тези производства ще се образуват и обявяват отново.

 

Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат разрешени само спешните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да осигури поне един дежурен нотариус за съответния район при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 

Наказанията

 

Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева. Предлага се инкриминиране на предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • хамалин

    18 Март 2020 16:34ч.

    Жалък. "Добре дошли, г-н премиер, благодаря ви...Трябва да бъдем единни, хората трябва да слушат Министерския съвет..." Това - Радев. Преди малко, в президентството. Да, същият Радев, който само преди десетина дни обясняваше, че оттеглял доверието си от правителството, че имало диктатура, сговаряше се с Копейкин и русофилите да бута законната власт, инспирираше бунтовете пред МС и блокадите на Орлов мост. Сега се присламчил, прави се на смирен, сговорчив и национално отговорен. Аз лично няма да повярвам. Обърна плочата, щото се усети, че хората искат буквално да го пометат от "Дондуков" 2 и да инсталират Мутафчийски на негово място в кабинета му. В момента се мазни на Бойко от шубе. Това е най-точната, макар и купешка характеристика на душевния му статус. "Добре дошли, г-н премиер...Благодаря ви..." На кого благодари - на онзи, чиято работа саботира вече три години и половина? Онзи, когото мечтае да види зад решетките? Онзи, когото иска да "приключиш" със служебен кабинет? Ясно е, че в момента Борисов трябва да демонстрира институционална солидарност, политкоректност, но се надявам, когато кризата отмине, ясният спомен за демагогията на Радев да бъде своевременно реанимиран. Паметта е не по-маловажна от имунитета. Паметта е имунитетът на мисълта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тълпа-талпи

    18 Март 2020 16:56ч.

    И магаре да почнат да ви показват по ТВ няколко пъти на ден и него ще ви се прииска да издигнете за президент. Толкоз за акъла на тълпата хамалска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАЙ ХОЙ

    18 Март 2020 17:08ч.

    А защо в НС не влизаха както в банките, Кауфланд, Лидъл и пр. ???????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДИАЛОГ

    18 Март 2020 17:25ч.

    Хамалино, Борисов козирува на президент Радев, когато си тръгваше от президентството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо не видях разпореждане

    18 Март 2020 18:25ч.

    за отваряне на държавния резерв и безплатно снабдяване на болниците с необходимото оборудване и консумативи. Не видях и разпореждане примерно 500 милиона от бюджетния излишък да се използват за подпомагане на безработните, бедните, малкия и средния бизнес. Не видях и разпореждане други примерно 300 милиона от бюджетния излишък да се използват за закупуване на защитни средства, медицинска апаратура и лекарства. Пак ли Боко ще ги раздава през прозореца на джипа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин, още две седмици клоунада

    18 Март 2020 18:31ч.

    от пожарникаря, счетоводителя и философа, и народът ще ви помете. Липсата на лекарства, дезинфектанти и защитни средства не можете да я скриете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде отидоха 5 млрд.лв., господин премиер?

    18 Март 2020 20:53ч.

    България изпрати с 1,5 млрд. лв. излишък февруари по данни на Министерството на финансите, а според думите на премиера Борисов в средата на март вече имаме 3,5 млрд.лв. дефицит. Получава се разлика от 5 млрд.лв. или 5% от БВП за 2 седмици. Без да са похарчени каквито и да било пари например за подкрепа на бизнеса под формата на стоп на данъците и осигуровките или на семействата чрез минимален базов доход за онези, които няма как да ходят на работа и трябва да си гледат децата във ваканция, без да се осигурят т.нар. бейби ситър ваучери за онези, които няма как да не ходят на работа – все неща, които Италия вече плаща. Не са похарчени и пари за извънредни доставки на каквото и да било, напротив – пускаме търгове за разпродажба на животоспасяващи аспиратори и не участваме в общоевропейската поръчка за предпазни облекла и маски, каквито не достигат дори за болничния персоал, камо ли за личните лекари, които не са в приоритетния списък на Министерството на здравеопазването. Къде отидоха тогава 5 000 000 000 лв., господин премиер? Парите са ни общи! https://19min.bg/news/8/130495.html#comments

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Пламен Пасков

    18 Март 2020 20:54ч.

    #COVID19: Извънредно положение: последствия за икономиката Пламен Пасков https://www.youtube.com/watch?v=o_nsKVd-Wg8 Пламен Пасков: Имат думата вирусолозите и здравият разум. COVID19 3. 39,390 views https://www.youtube.com/watch?v=sg4gyFAAIjg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи