Депутатите отново не успяха да приемат правилника на Народното събрание

Депутатите отново не успяха да приемат правилника на Народното събрание

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатите за втори ден не успяха да приемат Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). Вчера народните представители не успяха да гласуват докрай всички текстове от проекта на ПОДНС поради изчерпване на пленарното време. В крайна сметка те ще продължат да го разглеждат в петък, 28 април.

Депутатът "Възраждане" Петър Петров предложи удължаване на работното време на парламента до изчерпване на предложенията и приемането на правилника, но това не събра подкрепата на другите парламентарни сили.

В хода на дебата депутатите коментираха протоколирането на работата на комисиите и недостига на стенографи. 

Народните представители се съгласиха заседанията да започват в 9.00 часа, след като не приеха предложението на депутата Тошко Йорданов от ИТН пленарните заседания да са от 14.00 часа.

Протоколирането на работата на комисиите винаги е било изключително важна част от дейността на Народното събрание, отбеляза Петър Петров („Възраждане“). По думите му протоколите от комисиите са жизнено необходими на народните представители, които не членуват в тях, за да могат да ги прочетат и формират своето убеждение как да гласуват в пленарна зала.

"Безспорен факт е, че дейността на някои от комисиите на НС е изключително натоварена – с много точки в дневния ред, множество гости, с ожесточени дебати понякога", коментира той. Според него идеята да се правят промени, поне от 47-ото НС досега, в този член е свързана с липсата на стенографи.

Той допълни, че държавата е неглижирала обстоятелството, че на НС са му необходими стенографи и вследствие на този недостиг започват да се правят всякакви упражнения в правилника с оглед тази работа да се спести. 

Въпреки че правилният подход би следвало да бъде да се потърсят още стенографи, дори е имало практика допреди няколко парламента да се наемат външни стенографи, но, незнайно защо, тази практика е изоставена и стигаме до днешното предложение, което,най-общо казано, е да се прави аудио и видео запис, един съкратен протокол и до седем дни да се състави, незнайно от кого, един подробен протокол, който да бъде подписан от председателя и да бъден качен на сайта на НС, коментира той. 

Искрен Митев („Продължаваме промяната – Демократична България“) каза, че стенографите някой път работят по 14, по 16 часа. Той отбеляза, че опитът, който правят в момента, е да облекчат по някакъв начин работата на тези хора. Трябва ли невъзможността на държавата да създава кадри да пада на плещите на едни хора, които работят по 14 часа на мизерни заплати, попита Митев.

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

 • емигрант

  27 Апр 2023 17:24ч.

  И тези като предишните и попредишните и от 30 г. първо си гласуват заплатите и майната им на простаците че гласуват за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи