Депутатите отмениха "зеления сертификат“ за НС

Депутатите отмениха "зеления сертификат“ за НС

Със 157 гласа, трима "против" и един "въздържал се" депутатите отмениха изискването в сградата на Народното събрание да се влиза със "зелен сертификат". 

 

Вносители на предложението са парламентарната група на "Възраждане", като преди да се стигне до отмяната на изискването, от партията на Костадин Костадинов организираха и два протеста срещу документа, изискващ ваксинация, преболедуване или негативен тест.

 

Решението влиза в сила след дни - на 14 март, което е редакционно предложение на Ива Митева от "Има такъв народ". Така отмяната на изискването за зелен сертификат за парламента се случва по-малко от два месеца, след като влезе в сила на 24 януари, а беше прието на 7 януари.

 

В началото на февруари "Възраждане" събра необходимите 48 подписа за внасяне на конституционна жалба срещу решението на НС в сградата да се влиза със зелен сертификат, която внесе в Конституционния съд.

 

Днес депутатът от "Има такъв народ" и председател на парламентарната група на партията Тошко Йорданов призова темата за отпадането на сертификатите да не се употребява "за дълги изказвания с политически цели" предвид общото разбирателство.

 

 

 

Снимка: БТА


Въпреки това размяна на реплики не отсъстваше. 


Проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че социалистите са имали най-разумен подход от самото начало на пандемията досега. Според него е трябвало депутатите да бъдат на висотата на политическата си роля, а не на желанието да осъществят една или друга мечта.

 

Костадин Костадинов му отговори, че решението за сертификата е политическо. По думите му, няма какви други да бъдат изказванията от парламентарната трибуна освен политически. "Това е Народното събрание. Решенията, които се взимат тук, са политически", заяви още Костадинов.

 

При дискусията Александър Симидчиев отбеляза, че "Демократична България" ще подкрепи предложението, но изтъкна, че в парламентарната комисия по здравеопазване няма разпределено за разглеждане подобно решение, а все пак това е здравен въпрос. "Проблемът не е митичен, както някои политици твърдят, а здравен и често ставаме свидетели на политизиране на темата", коментира той.

 

 

 

Снимка: БТА


"За разлика от политиците, на лекарите и научните работници се налага да четат данни и тогава да говорят", каза председателят на здравната комисия Антон Тонев. Имаше много политически изказвания от тази трибуна, надявам се да няма повече вълни, в които да загиват близо 39 хил. български граждани, а много други да бъдат инвалидизирани", допълни той. 

 

"Решенията по COVID кризата бяха изцяло политически от самото начало, отговори председателят на ПГ "Възраждане" Костадин Костадинов. И отбеляза, че и днешното решение е политическо. Нека не влизаме в тематика, в която говорим за добри експерти и лоши политици", призова той.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Жоро

    11 Март 2022 15:49ч.

    Сега остава да изчезнат и другите забрани свързани със страшната ужасяваща болест! Та след като свърши войната, да се готвят ковидарите че идва друг страшен вирус за който още няма ваксини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи