Депутат поиска смъртно наказание за Тагарев заради сделката с американските "Страйкър"-и

Депутат поиска смъртно наказание за Тагарев заради сделката с американските "Страйкър"-и

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Възраждане" заговориха за смъртно наказание, предаде репортер на "Фокус". Това се случи по време на дебата за ратификация на договора за бронетранспортьорите "Страйкър", които страната ни планира да закупи за нуждите на сухопътните войски. 

"В цялата история на силните войски по света, имало ли е случай силна армия да разчита приоритетно на чуждо въоръжаване, ако може да си го осигури сама?“, попита Ивайло Чорбов от "Възраждане".

И продължи: "Чули ли сте някога отговор по същество от министър Тагарев. Вълнувам се, но смятам, че трябва да се помисли доста по-сериозно в посока каква отговорност ще носят хора като Тагарев, които взимат подобни решения. И колкото и да е смело и невероятно за хората в залата, нека да не забравяме, че наистина националноотговорните държави и войски имат смъртно наказание в дадени случаи".

Той каза, че Тагарев трябвало да получи смъртно наказание, ако проектът не се реализира. 

"За мен лично, смятам, че в бъдеще, ако тази сделка се окаже неизпълнена, а направо позорна за България и компрометира нашата сигурност, смятам, че това лице, Тагарев, трябва да има смъртно наказание", каза Чорбов.

В отговор на това Николай Дренчев от "Възраждане" обясни, че решенията се взимат от Народното събрание и отговорността ще бъде търсена там. 

Тагарев заяви от парламентарната трибуна, че ще се абстрахира от психическите атаки:

"Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях", каза той и благодари за подкрепата на проекта за инвестиционни разходи. "Днес ще направите малък празник, поне за сухопътните войски, в които над 35 г. чакат нова бойна техника", заяви той.

Отхвърли и критиките за работата с правителството на САЩ - то работело по този начин с над 60 страни по света, почти целия демократичен свят. И подчерта, че всички количества и срокове са уточнени в договора.

"Има ясен график. Договорът предвижда значително индустриално участие. Очакваме то да доведе до значим индустриален ефект не само за производство, но и за последващата поддръжка на тези машини. Ще имаме работа за десетилетия в резултат на този договор", оптимистичен бе министърът.

Тагарев добави, че ще има серия от договори, това е само първият. Доставката на боеприпаси и производството им е предмет на други договори и вече се водят разговори за производство в България "изцяло или поне частично". 

Според него бил избран и най-добрият вариант за плащане.

Преди това Румен Гечев от БСП повтори вече познатата теза, че в Европа няма страни, които да ползват такива бронирани машини. И подчерта, че има множество производители на подобна техника, към които да се обърнем. Той отново настоя, че България подписва празен чек, защото никъде не е описана цената на резервните части.

"Няма нормален човек да се подпише и вкъщи да ви достави мебелите, без да знае колко ще струва", предупреди социалистът.

Той предупреди главната прокуратура да следи внимателно и потенциалните сделки за безпилотни летателни машини.

"С какви очи и сърце ще натиснете копчетата "за", като имаме горчивия опит с F-16? Kак се казват хората, които всеки път правят едно и също нещо, очаквайки друг резултат", попита той, ядосвайки се на "поредната грешка".

Предложи да купят 10, да ги пуснат на полигоните, да ги дадат на механиците. И предупреди, че машините ще са с калибър, който не произвеждаме.

"Произвеждаме за цял свят, а ще трябва да внасяме през океана", гневен бе той. Според съпартиеца му Стоян Таслаков "Страйкър"-ите били "на една мина живот", а "американците са намерили тука едни баламурници". Защото, за да се развива икономиката им, им "трябват повече глупаци, които да купуват неща, които не им трябват".

Бившият МВР министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев бе доволен, че "правителството продължава това, което правеха 3 правителства на ГЕРБ".

"Единствено ГЕРБ купуваше бойни средства и говори за военни способности", изтъкна той. И отрече F-16 да са "хартиен проект". Tой атакува социалистите, че през 2009 г. са искали да купуват корвети.

"Добре, че отказахме тази сделка, тях и на чертежи ги нямаше. Тогава имаше много пари за отбрана - 3% от БВП при правителството на Станишев, и щяхме да купуваме корвети", атакува той, докато защитаваше покупката на "Страйкъри" сега.

Шефът на ресорната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ също се включи в защита на сделката точно преди края на дебата.

"Искам да сте малко по-снизходителни към министъра и това правителство. Зародишът е в служебното правителство, което през май е задвижило нещата", заяви той. И добави, че "Страйкъри" в България имало от години - тренирали с нашите дори в Ново село. Техниката пък била изключително добра, а в договора са предвидени 80 млн. долара за индустриално сътрудничество и инвестиции в "Терем". Той се надява още през януари в комисията по отбрана да има план как това сътрудничеството ще се осъществи. Работниците в заводите във Велико Търново и Варна били възрастни, не бива да се допуска те да бъдат обучени и след това - пенсионирани.

След края на дебата Тагарев пак се оплака от "психоатаки". И пак обясни, че схемата за плащане е най-добрата. Отхвърли и тезата за отпаднала необходимост на машините.

"Дали военното ръководство изпълнява заповеди - така бе при министър Джуров, той изпълняваше заповедите на "Ленинградски проспект" в Москва", заяде се той със социалистите, връщайки към времето на комунизма. 

В крайна сметка сделката със САЩ бе ратифицирана със 146 гласа "за", 53 против ("Възраждане, БСП и трима от ИТН) и 5 въздържали се (двама от БСП и трима от ИТН) след близо час дебат, в който участие взеха основно БСП и "Възраждане".

Според Дренчев договорът се случвал по американски тертип: "Плати или умри". А по предложение на Христо Гаджев от ГЕРБ депутатите веднага се захванаха и с второто четене на ратификацията. Разискванията продължиха точно 15 секунди - никой не пожела да се изкаже. Окончателно законопроектът мина със 148 гласа "за", 53 против и 5 въздържали се.

Източници: Агенция "Фокус", "24 часа"

 

 

Коментари

  • рукола Z

    01 Дек 2023 15:58ч.

    И аз го искам... да заведем колективен иск срещу този национален предател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайските закони и у нас

    01 Дек 2023 18:28ч.

    След като Тагарев иска смъртта на българската държава, какво очаква че ние ще искаме за него!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Дек 2023 18:46ч.

    Работната сила не трябва да се унищожава. Работата ще го вразуми и раздвижи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Дек 2023 19:50ч.

    Този старчок не става за работа... пикочната му киселина е толкова висока, че скоро ще опъне копънците. ? Тия не знаят кво да правят с хаитянина и се смоизтръшкаха ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    01 Дек 2023 15:59ч.

    Тоя отдавна е заслужил смъртна присъда за национално предателство, както и по-голямата част от набуталите се с фалшификации "народни избранници"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    01 Дек 2023 20:05ч.

    Съгласна, народен съд за продажниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какво ни са

    01 Дек 2023 16:02ч.

    тия златни каруци? Кого ще уплашем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да мислим

    01 Дек 2023 16:08ч.

    как да изхвърлим фъшкиите. Пардон! С избори не се очертава. Но има инструменти бол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    01 Дек 2023 16:28ч.

    Подкрепям напълно предложението! Но с други мотиви и след разследване и присъда - за национално предателство, служба в полза на чужда държава, издаване на държавна тайна и т.н. Ама на никой не му стиска, че от посолствоТО ще му размахат пръстче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците доказа вече коректността си с F16

    01 Дек 2023 16:32ч.

    Продължавайте все така, има още за крадене - България има богато наследство, а и повечето българи обичат да ги доят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Петко на Кирча

    01 Дек 2023 17:16ч.

    Предателят Тагаренко призна, че жена му граби държавни поръчки в конфликт на интереси. Резултат няма. На "територията" това явно вече е нормална практика. 35 години се граби построеното от лошия комунизъм с активната помощ на лумпенизираните кравари от далечната колония и все още има за грабене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Шамаров

    01 Дек 2023 17:44ч.

    Знайте, че тези заеми дето ще взимат - ще отидат за закупуване на такива боклуци от ФАЩ, само ни хвърлят прах в очите ,че били за пенсии и социални разходи. Когато ви казват добър ден - вижте къде е слънцето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    01 Дек 2023 17:46ч.

    И аз го одобрявам и искам, но не само за тази сделка, и не е само затези 120 бронирани машини, както и за още други мръсни неща! И не е само Тагарев който заслужава такова наказание, НО всички тези неща ще са заметени под килима! Дано дойде време, след като Русия победи, всеки да плаща за делата! Но Тагарев отдавна си е заслужил такова наказание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косев

    01 Дек 2023 18:19ч.

    Доживотната , не е ли по жестоко наказание. Смъртната няма да се мъчи много, даже го питат за последно желание - например печено пиленце може да поиска. Мислете хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Дек 2023 18:20ч.

    Майната му на ЕС. Ние накъде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Арбайт махт фрай

    01 Дек 2023 18:47ч.

    Тагар може кара количка и ползва кирколопата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • деса

    01 Дек 2023 18:49ч.

    Тагаренко е грозен тъп и продажен.Наведен ниско,още по-ниско.Лиже обувките на американците.Сатанист е той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега тагарухата като изреве, че се чувства заплашен и в опасност за живота,

    01 Дек 2023 18:58ч.

    и набърже ще ви тривнат коментарите, не се хабете. А че е за кол или въже, спор няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който нож вади,

    01 Дек 2023 19:01ч.

    от нож умира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    01 Дек 2023 19:21ч.

    Няма Нрб, Варшавски, Сив иНароден съд, бе копейки. Има Нато, Ес, а за вас Орландовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Дек 2023 19:25ч.

    Всяка империя има своето начало, и своят край.След НАТО и ЕС какво? Какво да очакваме. Царство или НРБ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горинов, и хапчета няма,

    01 Дек 2023 19:29ч.

    като ти гледаме хала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и да няма в момента,

    01 Дек 2023 19:51ч.

    но ще има. Особено Съд зъдължително. А ти центаджия поръчай да разпилеят прахта ти над Атлантическия океан, за да си верен на себе си. Е, ще излезе скъпичка, а такива като теб делят цента на две.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО "изгряха" когато залезе Варшавският договор

    01 Дек 2023 20:06ч.

    Преди това стояха мирно под сянката, сакън да не разбере някой за тяхното съществуване. Жалки мишоци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    01 Дек 2023 19:28ч.

    Според публикации в американски медии министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е изразил настоятелно искане за връщане на танковете Abrams по време на посещението си в Киев. В замяна се твърди, че шефът на Пентагона е обещал да прехвърли 124 германски танка Leopard на въоръжените сили на Украйна. В същото време публикациите не уточняват къде точно Вашингтон възнамерява да се сдобие с подобен лукс. Но американската преса пише, че помощта от 100 милиона долара, която Остин обеща на Украйна, е авансово плащане за изпълнение на искането за връщане на американски танкове. Нека отбележим, че желанието на САЩ да върнат своите танкове в родината им е лесно обяснимо. Вашингтон просто не иска целият свят да види как гори нашумялата американска техника. На Щатите явно им е писнало от горящите бойни машини на пехотата M2 Bradley.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отново се опитват да фалират Германия

    02 Дек 2023 10:06ч.

    като акциите на Леопард станат отрицателни заради предстоящите им пролетни неуспехи в калната укаинска целина... Тогава Абрамс ще са далече, на сигурно място у дома и всички инвеститори/парламентаристи от Капитолия ще са доволни от приходите си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор Беленски

    01 Дек 2023 20:04ч.

    Гледахте ли днешните дебати за отбранителната техника? Пак подписваме празен чек на ония зад океана. Отново пренебрегваме българското производство, този път военно. При нас пазар за родна техника няма.! Някой гъбар отново ще умнее ли как нямала значение пасивността по изборите?Пак ще купуваме чужди машини по "прогнозна цена". Сиреч подлежаща на промяна от страна на Щатите. Чакам решението за съпротивата на тарикатите, дето счупиха системата с пасивност. Още ли положението е "се таа, брат, сички са маскари". Утре и да дойдат национално отговорни хора, начело на продънения кораб, дупките трудно ще бъдат запълнени. В условията на образователна, социална и всякакъв вид криза, ние продължаваме да плащаме "такса спокойствие" за шепа продажници в полза на най-голямата икономика. Искате ли видеа от днешното заседание или въобще да не си играя? Пука ли ви като цяло или да почна да си правя видеа за Ергенът и Къщата на инфлуенсърите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще отида да гласувам,

    02 Дек 2023 11:16ч.

    ако ми посочиш поне един човек, който е гласувал за гаргамела, плъха денков и тагаренко ти обещавам, че ще намеря и 100 човека, които да убедя да отидат да си дадат гласа на следващите избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комуниста си е комунист

    01 Дек 2023 20:10ч.

    Цял живот мечтае за народни съдилища. Също като нацистите, междупрочим. Но който гроб копае другиму, сам пада в него. Народна поговорка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • антикомуне корупционерче

    01 Дек 2023 20:18ч.

    Корупция по време на война или накърняваща националната сигурност, е подсъдна и наказуема, при определени случаи - със смърт. Чети законите и военните устави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    01 Дек 2023 20:30ч.

    Все така ще продължава, докато не изберете Възраждане начело на държавното кормило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорност?

    01 Дек 2023 22:46ч.

    "В отговор на това Николай Дренчев от "Възраждане" обясни, че решенията се взимат от Народното събрание и отговорността ще бъде търсена там." Според конституцията изобщо не им пука: "Чл. 69 Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание." Думите за "търсенето на отговорност" са прах в очите на простолюдието. И от Възраждане и другите знаят много добре, че по Конституция са освободени от отговорност и могат да правят каквото си поискат, а пред народа да правят тия циркове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всекиму според заслуженото

    01 Дек 2023 22:46ч.

    Това е твърде малко и меко наказание за предател и враг на бълг. народ и бълг. държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според Дренчев договорът се случвал по американски тертип: "Плати или умри!" ... Майко мила!

    01 Дек 2023 23:21ч.

    Евроатлантически ценности? Демократичен свят? Плати или умри! ... Майко мила! Къде е пазарната конкуренция, състезанието, съревнованието между най-добрите производители в света? Къде са? Демократично = насилствено принудително - плати или умри! ... Майко мила! холивудско гангстерско бандитско. Ами плащайте с вашите си пари, бе, Тагарев и ВСИЧКИТЕ ПОИМЕННО 148 гласа "за" - вие ги плащайте тези 2 милиарда, защо решавате вместо българското общество, че трябва да плати нещо, което може да произведем в България по-добро и по-модерно?! Същото е и при земята вероятно - Продавай или умри! Пълен потрес да се продадат от българската земя 700 000 дка с лъжа, че не се продават, за да се вземат едни 340 млн.лв.!, за да се купят едни военни машини за 2.5 млрд.лв.! Лудост неописуема, спрете се бе, ако трябва и умрете за България, не за общите европейските ценности, а за личната наша България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да си помислят пак преди евентуално да искат прошка

    02 Дек 2023 9:10ч.

    Къде са? Излъгаха народите тия прости уроди, карайки ги да си разбият икономиките и държавността и да робуват на идоли и нищожества. Кармата им е двойно по-тежка от тая на комунистите! Защото комитата са се заблуждавали от идеализъм и желание да подобрят човека и живота, а тия мутрогенни гяволи ни лъгаха от чисто материалистични и користни подбуди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Дек 2023 0:05ч.

    Отдавна съм си го осъдил.Колко пъти съм го кълнял! Това е гадина от най долна проба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    02 Дек 2023 7:26ч.

    Тези от "Възраждане" крепят статуквото. Имаха няколко пъти възможност да свалят това правителство, както и да подкрепят Ваня Григорова, но не го направиха. Щели да искат смъртно наказание пост фактум за белите на Тагарев. Това е безсмислено, по-добре го отстреляйте превантивно, дори и да ви обвинят в тероризъм, какво ви пука, нали сте го направили от патриотични подбуди, историята ще ви оневини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    02 Дек 2023 9:14ч.

    Не ги ли виждаш, че и те са жадни за слава и власт с надеждата, че ще оглавят поредния "преход", когато се сринат калпавото НАТО, евроколхозът и цялото статукво. Няма чисти и сърцати хора, които да са готови на саможертвата на Ботев и Левски само заради едната любов към отечеството си. Всеки се надява на някаква мека и топла службица и много овации "след промените".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ..."Имаха няколко пъти възможност да свалят това правителство..."

    02 Дек 2023 10:19ч.

    Уважаеми Боби, за липсата на официална подкрепа от Възраждане за Ваня Григорова може би направиха грешка. Деян Николов също призова съмишлениците си веднага след първия тур да гласуват за нея (В. Г.). А и статистиката показа, че и без официален призив - 90 % от гласувалите поддръжници на Възраждане са гласували за нея. Така че не са толкова тежки грешките им. И все пак моля да обясните тази ваша фраза в коментара ви: ..."Имаха няколко пъти възможност да свалят това правителство..." Какви възможности са имали, кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи