Денков за Паметника на Съветската армия: Изпълнихме това, което иска от нас СОС

Денков за Паметника на Съветската армия: Изпълнихме това, което иска от нас СОС

Снимка: ТАСС

Изпълнихме това, което иска от нас Столичният общински съвет (СОС), каза днес на пресконференция в Министерския съвет премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за Паметника на Съветската армия в София.

Вчера на свое заседание Министерският съвет прие решение, с което статутът на мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София се променя от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

"Вчера прехвърлихме собствеността към областния управител, от там нататък областният управител ще вземе решение, обсъждайки със Столичният общински съвет", заяви Денков.

На 9 март тази година Столичният общински съвет прие доклад, с който възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия" от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен, извън централната градска част на София.

Паметникът на Съветската армия в София е открит през 1954 г. в Княжеската градина в централната част на София, припомня БТА. Изграден е за две години след решение на Министерския съвет от 4 октомври 1949 г. Първата копка е направена през юли 1952 г. Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулпторът Иван Фунев. В неговия градеж и оформяне са участвали архитектите, скулптори и художници Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев др.

През април 1993 г. Столичният общински съвет приема решение за демонтирането на монумента, което не е изпълнено заради липса на обществена подкрепа. Същата година скулпторът Любомир Далчев, автор на една от композициите в основата на паметника, изпраща писмо, в което пише, че "Паметникът на Съветската армия не трябва да се извисява в центъра на столицата, а трябва да бъде пренесен на скромно място“.

През 2010 г. е създаден инициативен комитет за демонтирането на Паметника на Съветската армия, който организира няколко събития през следващите години. Така например в нощта на 17 срещу 18 юни 2011 г. едната страна на паметника е оцветена с боя от неизвестни лица. Скулптурните композиции са нарисувани по подобие на герои от американски комикси с надпис под тях "В крак с времето". Тогавашният общински съветник от "Алианс за София" Мартин Заимов иска авторът на преобразяването да бъде обявен за "почетен гражданин на София", но му е отказано. Историята е представена в късометражния документален филм "В крак с времето“ на режисьора Антон Парталев.

През годините паметникът е бил многократно оцветяван. На 23 февруари 2023 г. плочата на монумента, на която пише "На Съветската армия освободителка от признателния български народ“, бе разбита.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • KOMATSU

    03 Авг 2023 15:27ч.

    Скоро ще ми се отвори бая работа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ти се отвори

    03 Авг 2023 15:51ч.

    Бая работа ,ама да си изкопаеш гроба и на още към две хиляди продажника и военнопрстъпника .Мого работа ще ти се отвори да знаеш . Зареждай газьол и чакай повикване .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    03 Авг 2023 15:51ч.

    Е, така де, молецът Декнов изпълнил, каквото му били заръчали... няма значение от къде, важното е само да е съгласувано с Посолството!... Ах, вие мръсни предатели и подлоги, бързайте, защото времето ви изтича!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денкофф е самата невинност

    03 Авг 2023 17:39ч.

    Не е ял лук, не е мирисал лук и въобще не знае какво е лук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    03 Авг 2023 18:33ч.

    Един кариерист, какъвто го описват колегите му. Използва краткото си седене като временен служебен министър, за да си подари една незаслужена титла - хакадемик! С какво е подкупил останалите академици, за да му пришият тази титла?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    03 Авг 2023 18:48ч.

    интересно, преди време, когато на власт беше бацю боцю, и правителството, и парлюманът изпълняваха прищевките на учительницата от трети картофен пояс. сега правителството на сивото сурикатче прави същото. каква промяна, какви пьет льеа! тия вземат популацията за мезе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    03 Авг 2023 15:51ч.

    Правилно, съдбата на съветското чучело ще се определи от местните избори октомври. Ако столичани си изберат копейка за кмет, чучелото ще остане. Ако изберат некой евроанталнтик - ще го махнат. Каквото реши народа, това ще бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    03 Авг 2023 16:27ч.

    Да дадем нужното „уважение“ на нашите освободители от САЩ, които не се поколебаха да изпратят 7 си флот, край бреговете на Шипка, където безстрашните тюлени се справиха с турските орди на Сюлейман паша !!! Украинските богатири също се представиха на ниво, като „великия“ АЗОВ беше в основата на атаката срещу скалите на Шипка !!! Слава Американу, слава Булгаристану, Слава Украине, героям слава !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев е прав!

    03 Авг 2023 17:35ч.

    С бозавия Иво МОЧА от десе и ПОСТАВЕНИЯ президент Плевнелиев, България ще дръпне! С номинацията на М.Попова за вицепрезидент, ГЕРБ се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент в президентската двойка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тоя левак - ПОСТАВЕНИЯТ Плевнелиев от собствената му инфантилност и автентична тъпота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен

    03 Авг 2023 15:52ч.

    СОС или Кенет индианеца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реабилитацията на фашизма ще ви докара отново на подсъдимата скамейка!

    03 Авг 2023 15:54ч.

    Не пипайте паметниците, индоктринирани получовеци и лакеи на безродния либерал-джендъризъм, който ви е заразил като чума! Вие и без това управлявате против волята и интересите на българския народ. Вече причинихте страшни и труднопоправими опустошения в българския политически, стопански и най-вече културен живот. Реабилитацията на фашизма ще ви докара отново на подсъдимата скамейка! Внимавайте да не дойдат внуците на тези от паметника и да не се наложи да го построите отново с полагане на доброволен обществено-полезен труд. Прекалено дребни и нищожни сте, за да се опитвате да заличите колективната памет на българина - той ще ви намрази жестоко за това, което вършите по отношение на неговата история. Откраднете си каквото ви трбва и си вървете. Не посягайте на неща, които не разбирате и не познавате, защото ще се опарите жестоко. С подлостта, арогантността и лицемерието си въвеждате една много опасна за вас разделителна линия, а именно между мнозинството нормални българи и малцинство, съставено от индоктринирани консуматори полуидиоти, безродници и направо българофоби! Нормалните сме все още много повече и благодарение на вас и българофобските ви изтъпления броят ни ще расте. Страхил Ангелов https://svobodnoslovo.eu/komentar/reabilitaciyata-na-fashizma-shte-vi-dokara-otnovo-na-podsadimata-skameyka/114237

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спри си, бре, копейко

    03 Авг 2023 15:59ч.

    Кое е мнозинството ще се разбере на местните избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормалните що не гласувахте

    03 Авг 2023 16:02ч.

    за пробитата Копейка, да ви избави от сатанинските империалисти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ръждив центаджия

    03 Авг 2023 16:12ч.

    Няма да се спра ,докато не ви видя на кладата да горите и станете на пепел . Това е моята цел и борба във живота ,да цсе боря срещу ,нацисти и либерал фашисти и англосаксонски военно престъпници .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая работа

    03 Авг 2023 16:16ч.

    с празни приказки и драскане по форумите няма да стане. Взимай мешката и хващай гората да тероризираш мандрите да разберем, че си истински.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англосаксонски

    03 Авг 2023 16:22ч.

    Прокарваме псевдодемократичния си неофеодализъм основан на корпоративни интереси и няма връщане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това за мандрите

    03 Авг 2023 16:55ч.

    Го правеха монархофашистите ,дето конфискуваха сиренето и кашкава от мандрите и го пращаха безвъзмезно на източния фронт .Да хрантутят безплатно германските изгладнели фашисти .Такава бе договорката между нашите монархо фашисти и хилеристка германия по спогодбата Нойбахер .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И това ще стане да тръгнем по горите

    03 Авг 2023 16:59ч.

    Вие сте тръгнали на война срещу Българския народ и това ще бъде вашият край . Вече се носят слухове че народът създава нелегални бойни групи за саботажи във градовете .Това е началото з освобождение на България от военно престъпният либералнофашистки режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Авг 2023 15:54ч.

    Абе Денков, ти министър-председател ли си или лукова глава. Откога общинският съвет на един град разпорежда на министерския съвет на държавата какво да прави?! Баси и началниците имаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    03 Авг 2023 16:03ч.

    Някой може ли да ми обясни понятието "частна държавна собственост," или да питам Иван Костов?. Навремето много и ги разбираше и обясняваше тия работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи, че паметника си е ваш,

    03 Авг 2023 16:47ч.

    На изрожденци и комунисти. Взимайте си го от там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къш, въшко центаджийска

    03 Авг 2023 17:24ч.

    много си досадна, все едно и също плештиш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!

    03 Авг 2023 16:22ч.

    На Българските военнопртъпници и Българоубиици ,тръгнали на война срещу Българският народ . Съветвам продажният либерално фашистки елит и техните пудели във България ,да прочетат всичко за народният съд и за съдбата на Богдан Филов и тогавашният монархо фашистки елит .И да не кажете после че мне сте предупредени ! !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още 1 - 2 г. И ще

    03 Авг 2023 16:45ч.

    Помните от Орландовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • конфуций

    03 Авг 2023 17:39ч.

    Още 1 - 2 г. И ще Помните от Орландовци... Младостта е бързо отминаващо предимство... Вие, ваксинираните младоци сте зверски изнервени, в мозъка ви се движат остри наночастици и не може да ги изхвърлите, гнусове гадни. Замърсявате всичко! Поне се оклизмете, че воните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анони

    03 Авг 2023 16:30ч.

    Химикът,специализирал се в производство на прахове за пране,много на сериозно се е взел!!!!Сияе- от щастие и радост,че още една задача от списъка,зададен отнякъде,е изпълнена!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омраза

    03 Авг 2023 16:33ч.

    Американските бомбардировачи над София са герои, сложете тях на негово място

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    03 Авг 2023 16:34ч.

    Министерски съвет се подчинява на Столичния общински съвет, тоест България се управлява от Столичния общински съвет. В България доживяхме да бъдем общинска република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • STARец

    03 Авг 2023 16:45ч.

    т.н. академик сигурно не е чел писаното от Хенри Кисинджър след загубата във Виетнам : ,,Да си враг на Америка , може да е опасно ,но да си приятел е фатално !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    03 Авг 2023 16:49ч.

    За 33 години "демокрация" нищо не се построи, но пък всичко съградено с труда на родителите ни беше разглобено тухла, по тухла. 33 години грабежи, убийства, лъжи, корупция... СТИГА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МБАЛНП Се.Наум

    03 Авг 2023 16:56ч.

    Съжаляваме, че лечението ви не беше успешно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В 13:56

    03 Авг 2023 17:42ч.

    се донапих с ракия и седнах върху шишето, щуро е в жегата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искали да го преместят в Киев, за да умилостиви Путин!!!

    03 Авг 2023 17:02ч.

    Ама по добре да си направят нов!!! Неминуемо ще им се наложи, а и по добре нашите да им помогнат!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    03 Авг 2023 17:50ч.

    Да, поредното порязване с макетното ножче на България от Министерски съвет и другите службогонци. И е крайно време да се приеме Закон за защита от институционално насилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският народ изпусна златен шанс - да събере всички виновни продажници

    03 Авг 2023 18:20ч.

    10 000 - 15 000 урода, да ги закара със стари ЗИСОВЕ в потайни доби на Искърското Дефиле и да им направи една ДИСКОтека с картечници и автомати под звуците на Ораторията "Танц със Сабли"! Искъро кървав трябваше да тече....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    03 Авг 2023 18:28ч.

    Надявам се,че квартет "Кире, Бойкикев, Боце и Пеевски" се наслаждават на омразата по форумите. Само напомням, че не са безсмъртни и,че има живот и съд Отвъд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    03 Авг 2023 18:31ч.

    Тази публична държавна собственост не е собственост на софия, а е на България. Не може оядените софиянци да вземат решения, асаещи всички българи. А подлогите от пепедебъгербдпс и назначенията им в т.н. българско правителство са готови винаги да изпълняват щенията на онези в софийската община, които си туриха жълтосиния парцал на фасадата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В старческите домове

    03 Авг 2023 18:43ч.

    не е ли време за бисквити с кисело мляко, хайде успокойте топката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В старческите домове

    04 Авг 2023 10:24ч.

    В старческите домове ... 26годишна мотористка с "Ямаха" МТ 07 загина в тежка катастрофа в Мездра. Дивашки бой между млади ваксинирани шофьори след засичане във Варна. Ученик остана без глава след удар в пътен знак с подарен преди 14 дни мотор. 22годишният Даниел Анелиев Камичето е обичал до полуда мощния си мотор, но загина в жестока катастрофа край Враца. 20годишен рокер с висока скорост се забил в тротоар и главата му се е разцепила на две... В старческите домове ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Широко затворени очи

    04 Авг 2023 10:31ч.

    И в УкраИна се започна със събаряне на паметници, със смяна на имена на улици. И за обикновените хора нищо не предвещаваше до какво ще доведе тази лудост. Ние поне имаме пример. Но имаме и “премиер”, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи