Денков: Все още няма консенсус за удължаване на учебната година

Денков: Все още няма консенсус за удължаване на учебната година

Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната година. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия министърът на образованието академик Николай Денков.

„Нашите деца учат буквално  една календарна година по-малко, отколкото средно учат децата в Европа. Основният проблем е между 1 и 6-и клас. От там твърдението, че ние първо трябва да решим проблема с програмите – пък после да решаваме за учебното време – не е вярно. Проблемите са два. Ако ние удължим учебната година, което все още не е решено, защото няма съгласие по този въпрос – тогава трябва да сложим една ваканция през ноември, както е в другите държави, която трябва да бъде минимум три дни. В момента нямаме такава. И трябва да удължим междусрочната ваканция, за да имаме  на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за почивка на учениците”, подчерта академик Денков. И допълни: "Тази учебна година ще започне на 15 септември". 

„Резултатите са според очакванията. И преди съм казвал – за този, който знае, за него ще бъде лесно. Това са отличниците. Гледам таблиците – 34 на сто по БЕЛ в 4-и клас, 20 процента почти по математика в 4-и клас – имат отлични оценки. След 12-и клас – 7 процента имат висок успех по БЕЛ, а 21 на сто – по втория държавен зрелостен изпит. За тези ученици явно изпитът не е толкова труден. Обратно – имаме двойки, имаме тройки – там съответно имаме проблем”, коментира той резултатите от матурите.

По думите му спрямо миналата година в 4-и клас има известна промяна в изпита. „Форматът е същият, но тази година се изискват повече логическо мислене, повече изразяване на собствено мнение затова и точките са по-малко. По отношение на зрелостния изпит след 12 клас – там всичко е различно. Различна е учебната програма, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, различна е скалата за оценка – така че тук сравнението с минали години не работи и не трябва да се прави”.

Образователният министър коментира и евентуални промени в учебните програми. „Много е лесно да се каже, че има проблем с програмите. И това е вярно. Но много трудно е да се посочи къде е точно проблемът и как трябва да се променят. И това е точно каквото правим в момента. До 30 юни очакваме докладите от експертните комисии, в които участват учители, и точно те ще кажат къде има специфични проблеми и как трябва да се решат според тях. Промяната в учебните програми трябва да се направи именно от експертите”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

 

 

 

Коментари

 • Денков: Все още няма консенсус за удължаване на учебната година

  08 Юни 2022 9:12ч.

  Бездетният и безсемеен специалит по начално и средно образование, които съсипа сега ще довърши и остатъците от Висшето?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • убийството на висшето ни образование - в ръцете на еврокомисарщината

  08 Юни 2022 9:25ч.

  Денков, време е да се мисли за излизане от Болонския псевдоконсенсус, а не до ушите да ни натикваш в тази тиня - https://pogled.info/analitichen/dugin-otkazat-ot-bolonskata-sistema-i-ideologicheskite-stapki-na-elita.142985

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И как точно ше стане напускането на Болонското извращение,...

  08 Юни 2022 9:40ч.

  ...академизмът на самий Денков е продукт на Болонския лес?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • система за хуманно затъпяване

  08 Юни 2022 9:54ч.

  Наистина почти няма как, то за цяло едно поколение си (после)действа като белязаност. Но гласовете ни трябва навсякъде аргументирано да се чуват, иначе си мислят, че докато ги плюеш, тях дъжд ги вали, т.е. вярват си, че са прави, защото "това е животът".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Списък книги за 5 клас за лятна ваканция

  08 Юни 2022 10:06ч.

  1 пълна книга, 7-8 отделни приказки/разкази, 1 циганска прикацзка (нищо лошо, просто любопитно), 1 книга-комикс "Пърси Джексън и някакви си". Това е всичко. Предполагам, че за 6-и клас четивото през лятото ще е съкратено още, а след това направо ще забраняват да се чете, може евентулано само (американски) комикси или за по-лесно - да изгледат някой (американски) филм за някой/я/и ...-МЕН/ВОМЪН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков

  08 Юни 2022 10:25ч.

  е изключително вреден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи