Денков: Унгария заплаши, че ако не махнем таксата за руския газ, ще ни наложи вето за Шенген

Денков: Унгария заплаши, че ако не махнем таксата за руския газ, ще ни наложи вето за Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген". Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за причината за решението на българските власти таксата да бъде отложена.

Проф. Денков е в Брюксел за Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет.

"Решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал, решаващи стъпки по отношение на Шенген", посочи той.

"Русия намира различни начини да избегне санкции и България не е изключение. Няма нарушения на българските власти", напомни още акад. Денков.

"Няма лесен начин да бъдат наложени санкции на Русия", поясни премиерът.

"Защо минават танкери през европейски води, ако нефтът в тях е над 60 долара за барел?Как да ги спираме тези кораби?, запита акад. Денков.

"Няма разговори за разделяне на България и Румъния при влизането в Шенген. Чувам, но... толкова", коментира премиерът и добави, че има съществено развитие и то положително в отношенията ни с Румъния.

Нашата стратегия за влизане в Шенген е да преговаряме за сухопътните граници, заяви премиерът.

Подготвили сме вече предложение, видял съм го, ще го изпратим на Австрия, ще използваме и Европейската комисия като медиатор, допълни Денков.

"Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС и се опитваме да избегнем необходимост отново да влизаме в решения на Европейския съвет, което изисква единодушие", добави той.

Той допълни, че още вчера е успял да разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и с президента на Румъния Клаус Йоханис, и с австрийския канцлер Карл Нехамер. Времето днес и утре също ще бъде използвано за преговори.

Според Николай Денков подходът към Унгария трябва да бъде като към всяка друга дръжава членка. "Те трябва да спазват върховенството си на закона така, както се изисква от България", посочи той.

 „За нас миграцията е основният приоритет, защото ние сме гранична държава. Колкото по-добре пазим границите, толкова по-добре е и за Европейския съюз. Другият приоритет е Украйна. Разглеждаме помощта за Украйна като помощ за Европа и в частност за България като страна в източната част на континента. Много ясно бяха изразени заплахи, че след Украйна може да има и други държави и това ясно трябва да го помним“, заяви Николай Денков.

„Ако Украйна падне, тези разходи, които обсъждаме в момента, ще са в пъти по-малки за това, което ще е необходимо, за да се подготви Европа, за да предотврати евентуална агресия. Тези средства са инвестиция в бъдещето“, допълни още той.

Относно статията на „Политико“ за руския газ премиерът посочи, че от нея става ясно, че България изобщо не е някакво изключение.

 „Смисълът на тази статия е да покаже, че Русия намира варианти да избегне различните елементи на санкции, които се налагат върху нея. Нарушенията не са на българските власт, не са и на „Нефтохим“, те са на различни танкерни компании и търговци. България има разрешение от Европейската комисия да действа по този начин“, коментира Денков.

Акад. Денков коментира и флашмобът днес в НС. "Парламентът трябва да работи, защото има да решава изключително важни въпроси. Не е това начинът да се протестира срещу едно напълно законно действие, отлагано с години. Този акт така или иначе трябва да се завърши. Да слагаш в залог бюджета, от който зависят заплати, инвестиции, всичко, срещу този паметник, е нечовешко." 

На въпрос дали е дошъл ред на други паметници - символи на Тоталитаризма, той отговори, че не може да коментира други населени места и напомни, че има решение на СОС за Паметника на съветската армия.

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • дея

    14 Дек 2023 13:49ч.

    Мишок, Унгария има национално мислещи политици, не карикатури като вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съд Народен

    14 Дек 2023 17:00ч.

    Тоя семпъл човечец ще докара големи бели за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    14 Дек 2023 19:32ч.

    "Моля другарко, Орбанчо не е съгласен да му изям супичката" академик... А се възмущавахме на българските политици след освобождението...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Дек 2023 20:07ч.

    jó reggelt kívánok Чалгарци . Днес даже Турския съд ни показа какви аматьори са нашите властници във връзка делото в Одрин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    14 Дек 2023 13:52ч.

    Тоя "интелектуалец", какво точно е очаквал? Това са потомци на империя, а не мижитурки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чака го съдбата на акад.проф. Богдан Филов...

    14 Дек 2023 16:55ч.

    Даже можеби твърде скоро ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ решението на българските власти таксата да бъде отложена”

    14 Дек 2023 13:54ч.

    И се надяват след като България влезе в Шенген да я въведат. Цигански хитрости, но унгарците ви знаят и няма да вдигнат ветото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може! После УНгаприя ще ни наложи данък на всички стоки, преминаващи през българия за Европа, и България ще фалира за РазДва - даже по-бързо от Украина след спиране кранчето от САЩ

    14 Дек 2023 16:59ч.

    От къде ги намериха толкова интелектуално ограничени екземпляри за актуалното българско правителство??? Ами то от Факултето да бяха събрали една банда циганчите, щяха по-перспективно да разсъждават...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    14 Дек 2023 13:54ч.

    И к'вооо? Сега ни обяснете как не е важно да влязат в хазната онези голееми пари, които щяхме да вземем от таксите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    14 Дек 2023 13:55ч.

    А, добрутро! Ами вие какво очаквахте, като гласувахте подобни малоумия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 14:00ч.

    Абе академик ние диванните експерти го предрекохме това още като си го помислихте. Толкова са ви възможностите да мислите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както казваше баба ми…

    14 Дек 2023 14:13ч.

    Учените [понякога] са много прости хора. Да не говорим за псевдо-учените като Денков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ехе

    14 Дек 2023 14:05ч.

    Личи си, че Посолството не управлява в Унгария, а , Невденков?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шенген винаги ми е звучало като нещо циганско или ченгесарско

    14 Дек 2023 14:08ч.

    Унгария е права, защо по внушение на фашингтонския сатрап й създавате пречки за безпрепятствена международна търговия? Кои сте вие, че се оплаквате заради недалновидните си действия и нас какво ни засягат вашите незаконни действия, след като ви предупредихме да не налагате такси именно защото знаехме, че ще се стигне до подобен ход?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Дек 2023 14:08ч.

    Тръгнаха като аслани, върнаха се насрани. Да ти имам и академика, дето на две магарета сламата не може да раздели. Пак думата е за акъла, ама подирния, на българския "академик"... Пак казвам, миселте сега, за да не ревете после. Щото сега въпросът е: "Що искахте ние да ядем жабите, които и без това ги нямате?" А не сега да мрънкате: "Кой ми сра в гащите?" Нарочно не спестявам думите, защото всичката ни работа тук, в България, за която отговорна е властта, е такава - осрана отвсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    14 Дек 2023 14:09ч.

    А вие какво очаквате? Да си траят, а вие да ги работите? Не сте познали с Орбан. Изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то беше ясно, че така ще стане

    14 Дек 2023 14:13ч.

    Ами то е ясно, че така ще стане. Орбан си гледа националния интерес, не е мекотело и колониално влечуго като сглобкаджиите. Другият път да не се изхвърлят, а да знаят, че не трябва да нарушават интересите на партньорите си в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ratatouille

    14 Дек 2023 14:23ч.

    Само в какъв филм живеем?? Рататуя не можал да предвиди, че след като бръкне в джоба на Австрия и Унгария, ще му плеснат сапунисаните крадливи ръчички?!? Колко извратен трябва да си за да направиш тази селекция от ядрени идиоти? Cool Aaaa...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Дек 2023 14:36ч.

    Горкият! Не по-високо от сапуна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЛЪХ

    14 Дек 2023 14:39ч.

    Добре, че е Унгария и Орбан! Жалко, че вие не сте патриоти хора с ценностна система защитаващи националните интереси, а сте долни нагли паразити. Трябва да бъдете разсечени всички като Паметника на Съветската Армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    14 Дек 2023 14:40ч.

    Долна мижитурка е тоя ,жалко за дипломите им ,които явно са си фиктивни,както се и говори постоянно в интелектуалните среди на тез хубавци.Та тоз хакадемик ако има една капка логическа мисъл в кухавицата ,би трябвало да се сети още преди ида си е помислил ,че ще има реципрочни действия от Унгария ,тея решиха да се дървят на най-големия политик в европа ,да не казвам и по силна дума ,та решиха си ококорения и ко ,че ше изнудват другите държави за да си оправи тоя кретен бджета ,ебати убитаците и нищожествата са тея ,квото и да се каже за тях ,лошо,ще е малко ,дано Орбан и управниците на другите държави с нормално мислене да не си правят извод за всички нас ,като гледат тия несретници ,какви мизерии се опитват да надробят .Има много читави хора тука ,но просто им е дошло до гуша от лъжи,лъжи,лъжи и е трудно да се мобилизираме ,но се надявам все пак ,народа да се събуди вече и да ги изметеме ,чашата е преляла отдавна хора стига сме търпяли ,тея всяка една секунда ,са вредни за държавата ,тея позорят целия Български народ ,постоянно ,ежедневно ,това трябва да се спре иначе нищо добро не ни чака ,Афганистам,Либия ,Ирак, нещо такова ,малко по лайт версия ,че сме в насрания еврогейски съюз .Амин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    14 Дек 2023 14:48ч.

    Тоя не може да мисли 5 мин напред. Смяташ, че можеш да си правиш каквото си пожелаеш с другите държави и те нямат лостове да те натиснат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    14 Дек 2023 15:03ч.

    Да, дядо Коледа ще донесе на ала-баликът Денков рокля, просто едни мъжки атрибути липсват. Да вземем и ние българите да заплашим Денков, че ще наложим вето за Шенген, ако не се махне с неговите дружки-еничарчета, пък може да вземе да се махне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    14 Дек 2023 15:08ч.

    "Е" ли е това бекхенда на Орбан с 200-аааааааааааааааааааааааааааа (въ ква комедия дел арте се шматкаме обезглавени) какъв по добър пример за "квалитетъ" на бг уни-то (пиши се с главна буква )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MSA

    14 Дек 2023 15:40ч.

    Орбан с това си действие ще направи добро на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Дек 2023 15:42ч.

    нали щяхте да им спирате руския газ по нашия газопровод, нашият рекет срещу техния рекет, да видим кой кого

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    14 Дек 2023 16:02ч.

    Та всеки "обикновен" българин знаеше, че Унгария няма да си "остави коня в ряката". Там имат властници, които винаги са доказвали своя патриотизъм и затова и приеха закон за СУВЕРЕНИТЕТА НА УНГАРИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молец скапан

    14 Дек 2023 16:07ч.

    недоразумение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма изненади

    14 Дек 2023 16:21ч.

    Васе си мисля, че ние вдигнахме цената на газа, за да НЕ ни приемат в Шенген. И нашето правителство прави всичко възможно против Шенген и Еврозона, независимо как изглежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пуснат им някоя опорка и те унисоно почват да я повтарят като папагали

    14 Дек 2023 16:33ч.

    Парите на Украйна били инвестиция за бъдещето! Хахаха! И тоя бил академик, а повтаря точно като папагал спуснатата опорка. Същите приказки, 1:1, ги чухме вече от сума ти места!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както за таксата за руския газ,

    14 Дек 2023 16:47ч.

    така и за всичко което неразумно вършите, един ден ще ви се наложи да се откажете. Но ще бъде късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    14 Дек 2023 17:03ч.

    Хахаха...смешнициии..нали се пуйчехте на Орбан..ама ви го наби до сливиците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    14 Дек 2023 18:26ч.

    Ще има втора серия след ротацията ,като дойде учената европейка...тя ще удря още по голям тъпомер.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям праз

    14 Дек 2023 19:08ч.

    Тоя Шенген облагодетелства най-вече цинганьорите. Те обикалят из цяла Европа и се уреждат с разни помощи и подпомагания. А простият българин чака да го оправят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, наречено

    14 Дек 2023 21:09ч.

    Премиер, всъщност е ливада без трева. Дори децата разбраха, че без ответни действия на Унгария няма да мине, а нашата власт НЕ. Жалки, смешни, нищожни, но с претенции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Дек 2023 22:15ч.

    И, Денков, какво общо има СОС с държавната собственост, каквато е ПСА? Ако и да си "академик", не си отваряй устата, да не разберем, колко си глупав ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи