Денков: ЦИК да подаде оставка, а Радев да не ми пречи да си върша работата

Денков: ЦИК да подаде оставка, а Радев да не ми пречи да си върша работата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Президентът няма никакво право да отказва смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по конституция и закон. Така че той надхвърля правомощията си. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата. Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив." Това каза премиерът Николай Денков. Академикът отговаря на предварително зададени въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Мотивите за оставката на шефа на ДАНС изобщо не са слаби. Става дума за много сериозни нарушения - документирани са и политически пристрастия. Намерих мотивите, с които е освободен предшественика му. Всъщност мотивът е един единствен и той е, че човекът е поискал дългосрочен отпуск. Така че в сравнение с мотивите, които аз съм представил - за прикриване на нарушения на закона и политически пристрастия, са много по-сериозни. Три страници са мотивите, днес ще публикуваме и другите, каза Денков. Той отново подчерта, че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това.

"ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание." Това каза премиерът Николай Денков. Академикът отговаря на предварително зададени въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Говорих вчера с министърът на електронното управление Алаександър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите няма как да са верни, каза премиерът на въпрос за това дали е говорил с Йоловски и какво е обяснението му за обвиненията в изнудване срещу Кирил Петков и Божидар Божанов.

От гледна точка на работата на министър Йоловски - има една непоследователност. На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация. Това, което съм поискал е да се направи една обстойна проверка защо се е случило това, допълни премиерът.

Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, още повече на такива, които си вършат работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. То успява да извади решения, които са очаквани с години от хората, само за месеци. Но този скандал хвърля сянка върху правителството, подчерта Денков.

Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си техни вътрешни работи и няма какво да ги коментирам. Ще търсим подкрепата за промяна на конституцията и мнозинство от 2/3. Често виждаме изказвания на други партии и коалиции като че ли те участват в гласуванията в парламента в полза на ПП-ДБ - нека да се разберем, това са гласувания в полза на българския народ, а не в полза на една или друга партия, коментира Денков за вчерашната изненадваща оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и за това как би работил с движението под директното лидерство на Ахмед Доган.

Не съм позволил на Асен Василев, а съм му поръчал да свика заседание на Министерския съвет. Разбира се, едно заседание се планира предварително и задачата е ясна - в първия ден след изборите да бъдат приети данъчните закони и обсъждането им в парламента да започне днес, утре, вдругиден, каза още премиерът.

Има обща грижа за администрациите там, където заплатите изостават, това ще се види в бюджета, каза още той.

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година с около 11%. В момента използваме всички възможности размерът на самите пенсии да бъде достатъчно висок. Министърът на финансите се изрази правилно, че така ще се дадат коледни добавки всеки месец - много по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се спестяват пари през годината и да се дадат по едни 50 лв. накрая, настоя още министър-председателят.

Единствено инфлацията е по-висока при нас и не изпълнява критерий за еврозоната. Оценки ще се правят през април-май следващата година. Имаме всички основания да работим по плана. Имаме много добра дискусия с ЕЦБ, работим по план, посочи той.

Запитан за вчерашното изказване на румънския премиер, че България и Румъния трябва да са отделят по пътя за Шенген, каза: Мисля, че тази оценка е само за вътрешна употреба. Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по различни писти. Трябва да вървим заедно, за да решаваме общите си проблеми.

Работи се по първите три участъка на "Хемус", макар и не с темпото, което искахме. По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два участъка по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за проекта от София към Петрохан. Имаме проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването. Тези проблеми не са изчезнали, работи се по тях, подчерта той.

Влаковите композиции са много стари. Има 4 обществени поръчки - за малко над 60 влака и за локомотиви. Някои от тях се обжалват в КЗК, затова сроковете сега зависят от това колко бързо ще стане това и ще стигне ли до ВАС. Търсим и друго финансиране - с национално, което да осигури по-бързото им закупуване, разказа премиерът.

Редовно обсъждам със здравния министър липсата на лекарства. Възможност за електронни рецепти има почти от 3 г. и никой не може да каже, че тази възможност се появява скоростно и за първи път. Очевидно е, че има сблъсък на лобита - едното е това кой да изписва лекарствата, доколко скъпите лекарства могат да бъдат заместени от генерици и др. Обсъждаме с министъра това дали някъде трябва да се сложи преходен период, но няма и не трябва да се отказваме от поетапното влизане на електронните рецепти - това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, категоричен е премиерът. 

Гражданите трябва да подават сигнали, за да може правосъдната система да си свърши работата, призова още академикът. Той обяви, че очаква европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас в четвъртък и работата на съдебната система също ще бъде обсъдена с нея.

Източници: epicenter.bg, "24 часа"

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  08 Ное 2023 10:14ч.

  Плъховидното чучело явно е паникьосано и се мята точно като плъх в буркан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поглед

  08 Ное 2023 11:22ч.

  Аз пък си мисля този как е станал академиче, да ЦИК ще трябва да се произнесе след като АС имзаповяда да се броят ръчно бюлетините от независими граждани. С това си искане ТОЗИ доказва че,нещата са много лоши за тези продажници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А може би иска да му дам ключа от квартирата, където си държа парите?

  08 Ное 2023 13:54ч.

  Късно е, не останаха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦИК:

  08 Ное 2023 10:23ч.

  Денков да подаде оставка и да не ни пречи да си вършим работата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт седедрист

  08 Ное 2023 12:16ч.

  Не е Денков, който ще казва нещо на Радев, защото самият той е нагъл слуга на небългарски сили, унижаващи и унищожаващи родината ни. И дяволът не се казва Путин, ясно ли ти е?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  08 Ное 2023 10:27ч.

  Че ти каква работа вършиш, само вредиш! Мишките вредят, полза никаква! Може би знаеш нещо за перилни препарати и сапуни, но едва ли като ти гледам делата. Всичките ти дела са само във вреда на България, но така е когато работиш за Продължаваме Измамата! ЦИК си свърши работата, а ти не! Вредител!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  08 Ное 2023 10:27ч.

  Шефовете му спечелиха София и сега гущерът вирна куйрука. Повиши му се самочувствието и първата му работа е да ръчка Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  08 Ное 2023 10:27ч.

  На крив космонавт Космосът му пречи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Ное 2023 10:28ч.

  Само това, оставка на ЦИК и оня дето е избран пряко от народа да не си се мота в краката! Па много сте скромни бре! Други желания?! Абе вие сте много големи наглеци. Човек ще рече че никога не сме го чували Оня запис с "ала балата"! Каква е вашата подкрепа от народа? Колко софиянци гласуваха за вашия човек и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ей, Радев!

  08 Ное 2023 10:31ч.

  Пречиш на Денков и Денковица да си крадат на спокойствие. Спри се, ще те детонират!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  08 Ное 2023 10:32ч.

  ...невероятен академизъм и последователност лъха от думите на плъхчето... първо, "цик не си свършил работата, нарушил закона (машините на първия тур, явно); второ, обаче "бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините"... премиерче, ти си слушаш ли се, като говориш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕДО ИВАН-оф

  08 Ное 2023 10:33ч.

  Той президента попречи и на Кирчо Петков да си закопчае ципа на панталона и така с разкопчан цип застана пред урната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мехур

  08 Ное 2023 10:40ч.

  Надут сапунен глист. Пезидентът е избран с пряко гласуване и затова има тези правомощия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ариел Персилов

  08 Ное 2023 10:45ч.

  На "великият" "академиен" сапуджия Коко на БОКо все му пречат да си гледа работата по качественото насапуносване и изпиране на препълнения червен памперс на БОКо?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфууу

  08 Ное 2023 10:49ч.

  Кога ще се спука изкуствения "академичен" сапунен мехур Коко на БОКо?! Каква ли кенефна миризма ще излезе при спукването на мехура?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  08 Ное 2023 10:52ч.

  Силни думи на "фейсбукарче". Ако не е бъзлив да слезе сред тълпата като Бойко. И продължавам да си мисля,че не го биха достатъчно пред Президентството преди време. Сега щеше да по-смирен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  08 Ное 2023 10:59ч.

  Да, тази гад нареди учениците да плюят в кесийки всяка сутрин. И се хилеше докато го бият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нахуйник с очила. Прясно използван.

  08 Ное 2023 11:02ч.

  Пълен с колоидни разтвори. И даже знае разликата между зол и гел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  08 Ное 2023 11:07ч.

  Както каза Коце, това е един сламен специалист в областта на сапуна и перилните препарати, който по ирония на съдбата стана премиер точно когато собствениците на държавата имаха нужда от къпане и пране... проблема е че са му калпави продуктите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  08 Ное 2023 11:10ч.

  Академикът-плъх е станал нагъл. Боко тиквеникът му слугува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  08 Ное 2023 11:11ч.

  Май само Кирчо и Асенчо са по-нагли. Този е за съд след оставката си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  08 Ное 2023 11:16ч.

  Ще коментирам някой и друг ден.По здравословни причини стоя и скучая.Не умирам. ...спокойно...Та тоя плъх така се е припотил. Прави си екскурзии.Аз съм бил в Палестина но не на държавна издръжка, бил съм и къде ли не-все от моя (семейството ) джоб.Не като тоя боклук.И кой дава право на тоя идиот да говори от мое име?Мръсна гадна продажна измет. Гадна колония.Доведена до просешка тояга. Вижте си селата, малките градчета, та дори и областните градове-навсякъде бедност.Намусени и груби хора. Емигрирайте който все още има милост към децата и себе си!Майора ви го пише без лоши чувства!Оставете Ги да се лаят и джавкат, тия продажни алчни псета.Да живее НРБ, а колонията и нейните западни лакеи-майната и!И слава на Русия срещу нацистите и фашистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уви, Народна Република България я няма

  08 Ное 2023 15:39ч.

  И народът не е важен.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  08 Ное 2023 11:16ч.

  Този, който трябва да подаде оставак е ДЕНКОВ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Ное 2023 11:22ч.

  Тоя сапунджия много порасна в очите на слепите, направо косицата му взе да се вижда зад тревицата ??? Хак му е на Румбата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хак му е на Румбата!

  08 Ное 2023 11:28ч.

  Нахаква му го един плъх сапунджия, който Румбата по заповед на посолствоТО направи министър на едно от най-важните министерства - това на образованието (обезобразяването на децата). Хак, триморец цереушки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Ное 2023 11:41ч.

  До Хак му е на Румбата! 08 Ное 2023 11:28ч. Именно. Сигурно така ни нахака Онзи с разкопчаните гащи и нескопосаните му приятели. Не е за вярване простотията и мизерия, в която ни докараха! За големите грешки няма извинение и ала.бала шарлатани, ТЕ СЕ ПОПРАВЯТ, КОГАТО СЕ ОСЪЗНАЯТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  08 Ное 2023 11:42ч.

  На некадърниците все някой им пречи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  08 Ное 2023 11:50ч.

  Абе в тая държава няма ли нормални журналисти да заковат това чучело на място и да го върнат в детската градина. Какви са тези дивотии и нелогични и неадекватни глупости. Тоя за какъв изобщо се мисли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  08 Ное 2023 11:58ч.

  Дугин: Основното противоречие в днешния свят е между страните борещи се за утвърждаване на многополярност и сътрудничество, и онези от т.н. Запад които се борят да запазят своята хегемония. Все пак борбата за суверенитет на държавите по света и срещу колониалната хегемония е обречена да победи. За нас българите това означава сваляне на колониалната администрация, която води народа ни и българската цивилизация към гибел. Примери: Решение на МС за превръщане на Ямболска област в барутен погреб на НАТО с присъствие на 15000 натовци в Ямболските казарми. Друг пример: Вчера Ангел Джамбазки от ЕС съобщава ,че ЕК е взела решение за забрана на думата "МАЙКА" в административните документи, и замяната и с словосъчетанието " лице от което произлиза детето"! Срам и позор за "Българскатамайка юнашка..." родила и отгледала народни синове и дъщери мрели с радост за Родината и своя народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  08 Ное 2023 11:59ч.

  Mafiot денк0ф да подаде оставка и да не пречи на християнска България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  08 Ное 2023 12:03ч.

  Денков се изказва, като политкомисар на партийно събрание! Абе, всичко е наред, с изключение на това, което не е наред!... На скапаната ракета, Космосът ѝ крив... >>> Да го духаш Молец! Времето ти изтече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шоумена Слави да изкрещи, както едно време срещу Виденов:

  08 Ное 2023 12:08ч.

  "ДЕНКОВ, ИДИ СИ С МИР!!!" И този път ще е прав, за разлика от далечната 1996 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Виденов беше последният мохикикан

  08 Ное 2023 15:37ч.

  Нямаше разум, който да се опита да го разбере. Всички бяха хукнали да стават капиталисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На крива ракета космосът е виновен

  08 Ное 2023 12:11ч.

  В момента цялата държава е в безпрецедентна криза - вътрешнополитическа, финансова, външнополитическа, имиджова, партийна. Налице са сринато доверие в управляващите, отвращение от позорящата сглобка и тотално недоверие в изборния процес. Властта на практика е делегитимирана на 100%. Вината за това е на сегашното правителство, начело с Денков. Вместо веднага да подаде оставка, той продължава да бълва обвинения срещу всички останали институции в държавата и да търси одобрение сред лобитата, стоящи зад Украйна и Израел. Купените му индулгенции чрез продаване на националните ни интереси пред тези, които официално ООН вече нарича военно престъпници и убийци на деца само още повече ще разпали конфронтацията в страната. Не знам дали целта му не е да вкара българите в някаква форма на гражданска война, но на практика засега постига единствено този ефект. Най-слабото, безполезно и вредно правителство в годините на прехода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжеакадемикът Денков е слабоумен

  08 Ное 2023 13:27ч.

  Той няма друга цел, освен да слушка, да папка и да изпълнява нарежданията на посланик Мерде(н) и на неговата слугиня Галя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  08 Ное 2023 12:14ч.

  Нещастник!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Химик-Стругар

  08 Ное 2023 12:42ч.

  След като не може да работиш с някой, проблема е в теб, Денкофф. Затова, подаваш оставка и се връщаш в мазето на химическия факултет, където да продължиш "нАучната" си работа върху търсенето на перфектния сапун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плъх

  08 Ное 2023 13:19ч.

  На крив … вълната му пречи да си върши работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арни

  08 Ное 2023 13:37ч.

  ДОЦЕНТ Стойчо Стойчев: "Доброто възпитание на Денков..." Хаха, възпитаният Денков, самонаправил се академик, докато беше министър на образованието... Академик Костенур Денков е плах мухльо, видно е. Нищо не знае, не носи отговорност, все мърмори, че други трябвало да си свършат работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  08 Ное 2023 14:12ч.

  Денков е опасен пътник - ходенето му в Израел и срещата му с Натаняху е във вреда на България: кой нормален политик отива на крак при главорез? На всичкото отгоре обещал помощ на Израел. Аман от вашите помощи за чужди! За нас няма помощи-дър жава мащеха! За да оправдае резила, каза, че бил в Израел, за да освобождава двама българи, като че ли няма консул. И понеже е вреден и инфантилен, репчи се на Президента. Искал бил смяната на шефа на ДАНС. Защо? Не работел добре с него! Той! Защо? Защото с професионалист мошеник не може да работи. Оставка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  08 Ное 2023 14:17ч.

  Този ДБил става все по-трудно поносим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всички

  08 Ное 2023 14:33ч.

  дребосъци ли са главозамаяни тирани? Този се мисли за диктатор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  08 Ное 2023 14:58ч.

  Тъпако, теб трябва да те бият вече и то много да те бият! Боклук некадърен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Йоцо

  08 Ное 2023 16:02ч.

  Е то добре че ти пречат иначе твойта работа е да продаваш страната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  08 Ное 2023 16:41ч.

  Ех, Денков, молецо блед! Искаш, ако може, всички да се разкарат, за да можеш ти, еднолично и самоволно да изпълняваш мисията си, възложена от презокеанските ти господари си, така ли?... Е, няма да се случи. Не става така. Просто защото времето ти изтече и много скоро ще потънеш в забвението в което, всъщност винаги си бил. 15-те ти минутки слава отминаха, нещастнико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  08 Ное 2023 17:33ч.

  Правителството да подаде оставка, а алхимикът Денков да не ми пречи да живея и да не ме гони от България, защото не струва и малкото ми пръстче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Панайот Пипков

  08 Ное 2023 18:27ч.

  Долнопробна мишка, как е възможно такъв пигмей да е министър-председател на България. Орбан го изгледа, както се гледа лайно. Да те е срам да кажеш че си българин вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи