Денков: Руската църква трябва да стои отворена. Организацията е от страна на Българската православна църква

Денков: Руската църква трябва да стои отворена. Организацията е от страна на Българската православна църква

Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна църква, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти. Той коментира казуса със затворената Руска църква „Св. Николай Мирликийски“ в София. 

Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу интересите на България. Те са чужди граждани, уточни Денков. Прочетох докладът на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), има достатъчно основания тези хора да са извън България, каза още Николай Денков.  

Премиерът присъства на Национално съвещание на МВР. В него участва професионалното ръководство на министерството, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместникът му Мария Павлова. 

Държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храм „Св. Николай Мирликийски”, съобщиха от пресслужбата на кабинета вчера. Църквата беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. 

Патриарх Неофит назначи вчера свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. 

 

Коментари

 • бензинджия

  26 Sep 2023 14:20ч.

  пък аз имам достатъчно основания да се съмнявам в капацитета и следователно - в преценката на особата. сурикат, полегнал на амбразура, това виждаме в момента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  26 Sep 2023 14:29ч.

  как ще помогне държавата? Да осигури ъглошлайф за срязване на катинара?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  26 Sep 2023 14:33ч.

  Ти си мислиш, че се майтапиш, но всъщнаст си го уцелил съвсем точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  26 Sep 2023 17:47ч.

  Ъглошлайфът е известен в СССР и в наследилите го държави с разговорното наименование болгарка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  26 Sep 2023 14:32ч.

  Един хомосексуалист обяснява църковните дела. И патриарха на БПЦ слушка, изпълнява. Неофит направи наистина чудовищна грешка. А просто не биваше да взима категорична позиция. Да шикалкави, ако трябва. Шокиран съм, честно казано. Мислех го за по-умел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато си зависим и за това на каишка…

  26 Sep 2023 15:56ч.

  “Един хомосексуалист обяснява църковните дела. И патриарха на БПЦ слушка, изпълнява. Неофит направи наистина чудовищна грешка.” Агент Симеонов ли е направил грешката? Целта освен близогъзство пред посолствоТО, е руснаците да ни намразят като неблагодарен и продажен народец. И да няма връщане

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  26 Sep 2023 18:46ч.

  има хомосексуалист в цялата история, но не си наясно кой точно е: преди да стане архимандрит, Николай Валеревич Змеев(Васиан) е бил проректор на Московската духовна академия и семинария и точно тогава избухва педофилски скандал-оплаквания на студенти и ученици от сексуални посегателства от страна на преподаватели и възпитатели, сред чиито имена е и това на Васиан Змеев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо повече

  26 Sep 2023 14:32ч.

  Теренът и църквата са руска собственост поне от 1898г. Молецът може да изкаже желение и ... нищо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  26 Sep 2023 14:35ч.

  Руската собственост да не е някоя от червените линии? Какво ще направи Русия или РПЦ, кога и вземат храма? Ще заплаши с последствия. Същите, дето плаши всеки път, когато я гаврят или други? Явно още не сте разбрали колко ужасяващо слаба е в момента Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно още не сте разбрали колко ужасяващо слаба е в момента Русия.

  26 Sep 2023 15:19ч.

  Ти като си разбрал, защо продължаваш да спиш под леглото, тогава?😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  26 Sep 2023 16:28ч.

  "Ти като си разбрал, защо продължаваш да спиш под леглото, тогава?😂" За съжаление и руската дипломация е на подобно ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление и руската дипломация е на подобно ниво.

  26 Sep 2023 16:56ч.

  Лавров по темата.. "На Запад казват, че Русия трябва да бъде победена на бойното поле.Това чуваме като факти и правим извода, че никой не иска сериозно да прояви разбиране за случващото се, включително и тези, които всъщност разбират, но не искат да го правят публично. И в тези условия щом искат на бойното поле, нека да е на бойното поле, да го направим" Разбираемо е, защо те е страх да се подадеш изпод леглото..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната Дарвин

  26 Sep 2023 14:32ч.

  виц : Соломон Паси, Елена Потодорова, Асена Василев, Кирил Петков и Христо Иванов влезли в една Православна Църква да запалят свещ и да се помолят.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Задачата на рашистките агенти в расо е разкол в МПЦ-ОА, натиск върху нея да се откаже от Томос за автокефалия и задържане в кошарата на джихадистката РПЦ българските миряни

  26 Sep 2023 14:37ч.

  Миналата година, въпреки хода на СПЦ да издаде "томос", патриарх Вартоломей все пак приветства акта на помирение между МПЦ-ОА и СПЦ, а оттам и съгласието на СПЦ за автокефалия на Македония, очаквайки, че нещата ще продължат към приключване на преговорите за получаване на окончателния, каноничен Томос за автокефалия. Но междувременно някои отношения и връзки вероятно са се променили и от днешна гледна точка става все по-ясно, че МПЦ-ОА е подложена на силен натиск от Московската църква да се откаже от Томоса на Вселенската патриаршия и да се пренареди в кръга на православните църкви, които се намират под влиянието на Руската църква, каквито в момента са Българската и Сръбската църкви. Васиан Звеев именно това е вършил и в Беларус във времето, когато се решава автономията на Беларуската Православна църква. Този Васиан Змеев през 2015 г. е свален от длъжност, като ректор на руската семинария след сексуален скандал и изпратен в Беларус да следи беларуския предстоятел на Беларуската църква митрополит Павел като обявен за неблагонадежден за РПЦ, защото плердирал за автономия на Беларуската Православна Църква. След Беларус през 2018 г. същият Васиан е изпратен в България, когато пРезидентът Румен Радев се опита да се противопостави на агент Гундяев, че за българското Освобождение не дължим признателност само на руснаците, ами и на украинци, финландци, руски немци, поляци, литовци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, ингушети, осетинци, туркестанци и т.н. И каква друга да е задачата му от КГБ/ФСБ освен същата - да отклонява от получаването на автономия поредната православна църква, а именно МПЦ и да държи в кошарата на рашистката РПЦ папството и мираните на БПЦ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди да мърсуваш другаде

  26 Sep 2023 14:49ч.

  Стига писа лъжи, бе! Божа заповед Не лъжи! и Не кради!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами, путинистите използват "огледалния" принцип като своите идоли в Кремъл - обвиняват другите за това, което вършат самите те

  26 Sep 2023 14:53ч.

  Не очаквам неверници като путинистите да спрат да лъжат, но това не означава, че лъжите им трябва да се възприемат като алтернативно мнение и да не се опровергават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами, байдънистите изпълзват "огледалния" принцип като своите идоли в Белия дом - обвиняват другите за това, което вършат самите те

  26 Sep 2023 15:18ч.

  Не очакваме неверници като байдънистите да спрат да лъжат, но това не означава, че лъжите им трябва да се възприемат като алтернативно мнение и да не се опровергават. КАЖИ БЕ антипутиниста небългарина - къде е ядреното оръжие на Ирак; къде е химическото оръжие на Сирия; къде е благоденствието на Либия след убийството на "диктатора" Кадафи; защо разбихте федерацията на необвързаните ЮгоСЛАВИЯ с измисления етнически конфликт, какъвто нямаше близо 50 години?! Ще ви се не види и на измамниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгоненият Васиан Змеев е освободен и от Руската семинария заради сексуален скандал, а Павелчук създавал паравоенни клубове в Беларус

  26 Sep 2023 14:42ч.

  Янакиев припомни факти от биографията на изгонения Васиан Змеев, който през 2015-та година е освободен от длъжността проректор на Московската духовна академия и семинария, защото там избухва педофилски скандал. "Той е изгонен от там и оттогава го държат на къс повод за този скандал. Няма официален мотив за изгонването му, но след писмото, в което студенти се оплакват от такива посегателства, той е освободен и е изпратен в Беларус, където по онова време екзарх е неблагонадежден за руската православна църква - екзарх Павел, защото работи за автономията на Беларуската църква. В Беларус Змеев е назначен за наместник на московския патриарх, което е неканонично, защото наместник е самият екзарх. Той е изпратен, за да го следи там, евентуално да го компрометира. След това го изпращат в България", каза Янакиев. Другият експулсиран от България е Евгений Павелчук. Години преди да дойде в България той се занимава със създаването на паравоенни патриотични клубове в Беларус. Там деца на възраст 12-14 г. се обучават в религиозно-патриотични възгледи и бойни изкуства и военна подготовка. Какъв би могъл да е Павелчук. "Като им погледнем биографиите, става ясно, че не са изгонени, защото са православни свещеници, а защото са хора, занимавали се с подривна дейност и това трябва много ясно да се каже", заяви Янакиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди да мърсуваш другаде!

  26 Sep 2023 14:50ч.

  Стига лъжа и измама и грабежи от българския народ доведен до живот в гето от лъжедемокрацията и лъжесъюзниците. Паразити с паразитите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  26 Sep 2023 14:55ч.

  Паразитите са на хранилка на рашситката пропаганда и "винаги готови" по пионерски да продадат не само Отечеството си, но и майка си дори. Ако някой ден се осъзнаете и разкаете, отидете да се молите за прошка в храма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда мда

  26 Sep 2023 15:02ч.

  Паразитите са на хранилка на юсерейската пропаганда и "винаги готови" по пионерски да продадат не само Отечеството си, но и майка си дори. Ако някой ден се осъзнаете и разкаете, отидете да се молите за прошка в храма. Справка Весела Чернева и Иван Кръстев първи пионери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ползваш Янакиев, като източник

  26 Sep 2023 15:21ч.

  е признак за тежка ментална обремененост..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предупреждение

  26 Sep 2023 14:43ч.

  Пипнете ли с мръсните си кунки собственост, която де юре е чужда, ще създадете прецедент, който ще ви се върне като бумеранг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Земята и сградата може да са рашистка собственост, но ХРАМЪТ е под юрисдикцията на БПЦ

  26 Sep 2023 14:50ч.

  Проверете в регистъра на молитвените домовете в България за този храм към дирекция "Вероизповедания" на Минисерския съвет: http://veroizpovedania.government.bg/register

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да те светна

  26 Sep 2023 14:53ч.

  Не само ще влезнем във владение в РЦ, а и в РКИЦ и СОК Камчия. Не се притесняваме от вашите братушки, няма да дойдат на Дунав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предупреждение

  26 Sep 2023 15:07ч.

  Отърсете се от пристрастията и мислете. Ако тези действия станат практика, с тях се отрича ЧАСТНАТА собственост. И жилищата ни са наши с нотариален акт, но утре някой ще каже, че земята, върху която са построени НЕ Е. И всеки ще може да обяви собствеността ни за нищожна. "Няма да имате нищо и ще сте щастливи". Не ви се вярва? Ами тази е една от целите на план 2030. Затова ви казвам, защитавайте частната собственост, за да не ревете после. Между другото, ако приемем, че тази църква е американска, например, пак щях да защитавам правата на нейния собственик. Въпросът няма нищо общо с националната принадлежност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Sep 2023 15:56ч.

  Дирекция вероиозповедания отговаря за ВСИЧКИ молитвени храмове, включително джамии и синагоги. Руската църква няма как да бъде регистрирана като руска такава, просто защото РПЦ не е регистрирано като вероизповедание. Тя е подворна църква, мост между сестрите-църкви БПЦ и РПЦ. Това обаче не означава юрисдикция на БПЦ над руската църква. Правете разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затварянето на Руската църква от жириновската либералка е нарушение на православния Канон

  26 Sep 2023 14:45ч.

  Проф. Янакиев припомни, че решението за затварянето на Руската черква е на руското посолство в София. "Ако разгърнете регистъра на Комитета по вероизповедания към Министерския съвет на България, където са изброени всички храмове и манастири, ще видите, че на този адрес тази църква се води под юрисдикцията на Българската православна църква. По канон на една православна канонична територия не може да има двама епископи и техни наместници. Не може да има юрисдикция на Русия и на България на една православна територия. Ако г-жа Митрофанова държи, че постройката на Руската черква е тяхна, тя може да разпродаде църковната утвар или да даде мощите на Св. Серафим Софийски. Това би било скандално" заяви проф. Янакиев. По думите му това, че предстоятел на Руската черква е руски духовник не е по право, а е по добра воля. Българският патриарх и софийски митрополит Неофит е единственият, който има правото да назначава или да отказва назначение на който и да е духовник, каза Янакиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди да мърсуваш другаде!

  26 Sep 2023 14:51ч.

  Вземи си и юрисдикцията и другите простоии и върви в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялото интервю с проф. Янакиев

  26 Sep 2023 15:05ч.

  https://nova.bg/news/view/2023/09/26/427035/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че кой се интересува от мнението на Янакиев

  26 Sep 2023 15:35ч.

  виден представител на нагаждачите към всяка власт, достатъчно е да му чуете "мъдростите", например в т. нар. "професорско каре", изказани години преди всякакви проблеми с Русия. Интелектуалци били те, а всъщност изява на "Бай Ганю интелектуалец".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  26 Sep 2023 16:27ч.

  Понеже Янакиев се цитира под път и над път, проучи ит къде идва злобата му по отношение на Руската църква. И защо топ о той е на първа линия. Невинни няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакви български свещеници няма да служат в руския храм!

  26 Sep 2023 14:54ч.

  Българските свещеници призоваваме да не правят НАСИЛСТВЕНО ВАРВАРСТВОТО като в Украйна! Ние сме България, с българи заселили първи Балканите и Европа и дали много за човекшата цивилизация и общество. Ние България не сме Украйна. Братя попове, а НАТО е временен съюз. ХРИСТОС Е ВЕЧЕН колкото и да не им се иска на жалките подлоги сред духовенството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВЛИЗАТЕ В РУСКИЯ ХРАМ С НАСИЛИЕ! Ние сме България, не сме нещастната Украйна!

  26 Sep 2023 14:59ч.

  Държавата е отделена от Църквата по Конституция и да спре да се бърка в църковните дела! Свещениците не са застрашили с нищо българската национална сигурност. Гонят да отделят МПЦ съюзниците от Сръбската ПЦ и затова търсят поводи с естествения противник Русия и руски свещеници. Същото търси се под вола теле като в Украйна. Ние не сме Украйна, въпреки подобията на зеленото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Националната сигурност на България не е нещо отделно взето и всеки тук трябва да поеме ЛИЧНА отговорност с всичките последствия българин ли е или руска подлога

  26 Sep 2023 15:02ч.

  "Това не са страшни хора, те си изпълняват задълженията на служители на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката на Московската патриаршия, която е оръдие в ръцете на руската държава. Аз като българин нямам основание да се съмнявам в ДАНС и други наши служби. Ние трябва да бъдем патриоти", коментира още йеромонах Никанор. "България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност", коментира йеромонах Никанор. "В съседна Северна Македония експулсираните бяха поканени да напуснат за това, защото Руската църква провеждаше там една много странна политика да предотврати получаването на каноничен и законен от църковна гледна точка томос за автокефалия на тяхната поместна православна църква, оставяйки само с томоса, който им издаде сръбската патриаршия", обясни Никанор. "В момента църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от сръбската православна църква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия", каза Никанор. "На какъвто и да е междуправославен форум Македонската църква няма да седне. Това означава, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там явно Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава вече оценява като недопустим. Оттам насетне е много лесно да си представим, защото те са били покани да напуснат и от България. България и Северна Македония са съюзници в НАТО. Много ясно, че няма как един човек, който е на наша територия, но извършва нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на съседна държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто", смята йеромонах Никанор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялото интервю с йеромонах Никанор

  26 Sep 2023 15:04ч.

  https://nova.bg/news/view/2023/09/26/427014/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Националната сигурност на българския народ и на България не е участието й във военни съюзи!

  26 Sep 2023 15:22ч.

  Никанор е грешник, продал се за сребърници на новите господари. Иначе поне ясно обясни, че националните интереси на България не са застрашени. Страх тресе натовците, че на балканците им дотегна от насилието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този идиот знае ли кой е "Николай Мирликийски"

  26 Sep 2023 15:34ч.

  И откога, Николай Чудотворец стана Николай Мирликийски? Тъпи копелета, забравиха българският език и ползват английски дори за имената.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  26 Sep 2023 15:38ч.

  БПЦ не се усещат как ги сваряват като жаба(с извинение че все пак се отнася за Църквата, но си е така) и им готвят украинския сценарий. Паметта им е къса. Преди двадесетина години поради някакви сантименти Царят помогна да се преодолее разкола, но този път харвардците не страдат от никакви сантименти, а напротив имат я Църквата за нещо което пречи на тяхните велики цели да направят България "модерна" държава. Баце толкова се е навел в стремежа си да не го пипнат че им е безполезен вече. Владиците явно се изпокараха и патриарха се чуди как да седне на два стола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  26 Sep 2023 16:30ч.

  Неофит много категорично седна на единия стол и счупи втория. Не знам къде видяхте, че опитва да балансира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само, да не се окаже,

  26 Sep 2023 17:09ч.

  че е седнал не на стол, а връз нещо друго😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  26 Sep 2023 16:31ч.

  Като се има предвид, че тоя "капацитет" квалифицира земеделците като "терористи", представям си какви са му критериите, за да определи свещениците за "агенти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинат

  26 Sep 2023 16:40ч.

  това хилаво гедо не може да нарежда на руснаците, какво да правят с църквата си и какво общо има държавата с църквата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • wwww

  26 Sep 2023 18:34ч.

  Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами ------ https://welcome.to/biocom

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи