Денков: Приехме Плана за справедлив преход, въглищните централи ще работят до 2038 година

Денков: Приехме Плана за справедлив преход, въглищните централи ще работят до 2038 година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На свикано извънредно заседание, правителството прие териториалните планове за справедлив преход след затваряне на въглищните централи в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Утре ще бъдат изпратени към Европейската комисия. Това стана ясно от думите на премиерът Николай Денков, който заедно с финансовият министър дадоха брифинг след срещата. 

“Това, което правим е най-доброто възможно за тях (протестиращите - бел.ред) и за държавата. Моят призив е да се спрат протестите и да се вслушат в това, което сме решили”, призова Денков. 

Той още веднъж заяви, че повече не може да се търпи никакво забавяне, защото се рискуват загубата на 3,5 млрд лева ако изпуснем срока, който е до края на този месец, реално утре. 

“В документите ясно се каза, че мините ще работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят”, обясни Денков. 

Потвърди, че се работи върху създаване на предприятие,  което  ще работи в региона за превръщане на териториите в зони за развиване на икономическа дейност. 

Там се очаквало да дойдат инвеститори, които ще имат необходимост от квалифицирана работна ръка. Тестовете вече били показали, че имало голям инвеститорски интерес, стана ясно думите на министър-председателят.

“Например индустриални зони. Това предприятие няма да изземва функции от мините, то ще работи в координация с тях, така че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат“, каза още премиерът.

Ще има социални пакети, които бюджета ще може да покрива 36 месеца, обясни финансовият министът Асен Василев. 

Целта на плановете е плавно да се намалява производството на електрическа енергия от въглища. Едно от условията на Брюксел е към тези териториални планове да има списък на компании с потенциален интерес в бъдеще време.

Спешното им приемане се наложило, защото вече има забавяне от две години и могат да бъдат изпуснати парите. Освен това ние сме били единствената държава в ЕС, която все още не си е изпратила плановете, а крайният срок е 30 септември.

В сряда от ГЕРБ дадоха пресконференция на който предупредиха, че ПП-ДБ се готвят да разпределят неправомерно евромилиарди на неясно как подбрани фирми.

Николай Денков обаче бе категоричен, че става дума за недоразумение, тъй като въпросните фирми са проявили единствено и само интерес за инвестиции в тези три региона. Премиерът уточни, че те няма да получат средства, а тепърва през 2024 г. предстои да бъдат обявени конкурси за парите от Брюксел. Ще се дефинират и правилата за национално финансиране. След разговор на премиера с Бойко Борисов недоразуменията били изгладени.

На финала ГЕРБ и ДПС внесоха предложение подкомисията за контрол на еврофондовете да стане постоянна комисия. Днес създаването й окончателно бе факт, а в нея ще се контролира разпределянето на над 3,4 млрд. лв. в енергетиката по линия на плановете за справедлив преход.

Всичко това се случва на фона на блокади и затворени магистрали от страна на енергетиците през целия ден. Недоволните се притесняват, че затварянето на въглищните централи ще доведе до безработица в региона. Надяват се затварянето да стане плавно до 2038 или дори до 2050 г. Ако не бъдат чути следваща седмица идват с тежка техника на жълтите павета.

А, че централите ще работят до 2038 г. стана ясно още на обяд, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го коментира в парламента, след среща с финансовия министър Асен Василев, Делян Пеевски и Делян Добрев, където се разбрали затова. Всеки, който иска да напусне, да му се изплащат 36 заплати веднага също е било част от темите на разговор.

Източници: "24 часа",  NOVA

 

 

Коментари

  • рукола Z

    29 Sep 2023 17:10ч.

    Айде честито, на ви промяната на Румен Радев! Край да третата българска държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Sep 2023 18:57ч.

    Скоро ще си вземем сбогом и с това недоразумение ...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат ви знам Егне- тата

    29 Sep 2023 20:16ч.

    Края ще е единствено за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То май твоето ЕГН е от преди новата ера

    30 Sep 2023 1:00ч.

    Антизападните са предимно хора в активна възраст, неангажирани в криминални дейности като реституция, приватизация, бизнес, политика, усвояване на еврофондове. Тези 80%, които загубиха от контрареволюцията и "прехода" ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо изобщо се затварят мините?

    29 Sep 2023 17:27ч.

    За да има въглища за новото население на нашите земи след време ли? Зелените енергии са алабализми. ................. На кого слугувате, некадърници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    29 Sep 2023 18:46ч.

    "На кого слугувате, некадърници?" -- за некадърници - факт. но за слугинажа... "някой" им е дал в ръцете и хляба, и ножа. помня, доста народ рипА по площадите. и доста народ куфя при влизането на територията в т.н. съюз. це европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    29 Sep 2023 17:35ч.

    Спокойно народе! Всяко решение е предпоследно. Някое следващо правителство може да удължи срока на работа на централите или да ги закрие моментално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    29 Sep 2023 20:59ч.

    Както стана с блоковете на Козлодуй и реакторите на белене ли имаш предвид? На какво се надяваш? Сляп ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денков създава "предприятие", което ще разруши централите и ще ги изравни със земята

    29 Sep 2023 17:35ч.

    Затваряме централите, за да се самоунищожим за удоволствие на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма дати за затваряне на конкретни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят

    29 Sep 2023 17:39ч.

    Чудесно, каним енергетиците да се присъединят към похода за мир и суверенитет в неделя, може и да поостанат на жълтите павета, докато изметем тая паплач от властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много кефи

    29 Sep 2023 17:40ч.

    и индустриален парк до/над/под/около/върху мина. Идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    29 Sep 2023 18:00ч.

    Някой ВЕрва ли му/им на сглобката? Колкото на Саксът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    29 Sep 2023 21:11ч.

    Е при Саксът имаше гратисен период от 800дни. А тези ни оправят с 200, то не бяха самолети, бетеери, оръжия, ракети, ядрени реактори, ТЕЦове, ВЕИта, мини и т.н. Чет нямат.... Да не говорим за Конституция, Служби, Прокуратура, Шенген, Евро..... Такива ударници не съм виждал...с такова темпо да се работи.... Бързат, много бързат... като при обир :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам

    29 Sep 2023 18:15ч.

    да "рискуваме загубата на 3,5 млрд", но пък и не субсидираме желаещите фирми да развиват дейност във вече освободените "територии" с подобна сума. Накрая оставаме 0:0, но с енергетика. Може ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "справедлив преход"

    29 Sep 2023 18:22ч.

    Така и не проумях КОЕ му е справедливото???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж сега, този "преход" ще е точно като нашият "демократичен преход" ............... ВЕЧЕН !!!

    29 Sep 2023 18:25ч.

    А "справедливото" ......... това са само залъгалки за овце и коне с капаци! Да ме прощават животинките, не заслужават такива сравнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баклук!

    29 Sep 2023 18:47ч.

    Стой си при шампоаните и не се меси в сектори, в които си пълно куку. Ти по принцип си пълно куку, но с последните си изяви най-малкото, което може да ти се "случи" е як бой, влечуго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горда българка

    29 Sep 2023 18:53ч.

    Надявам се енергетиците да не се заблудят от алабализмите на канализационния плъх и да не прекратят протестите. Накрая да спрат тока в държавата и да видим кон боб яде ли. Оставка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    29 Sep 2023 18:56ч.

    2038....Дотогава ни евросъюз ще има, нито Денков, нито ПП, може и България да я няма....Може би ще има саудитски Еврохалифат. А за фотоволтаици и батерии...хахахахаха. Такива неща ще изчезнат до 10 години, защото ресурсите, нужни за производството им са кът или находищата им се намират на "вражеска" територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    29 Sep 2023 19:39ч.

    Това праителство приема на " тъкъ-дък" всички важни за държавата решения! Няма обсъждания, анализи, кое колко ще струва и т.н., само и само да угодят на евроатлантическите партньори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Sep 2023 19:54ч.

    Накрая на това отвратително шоу дето ни продуцират от посолството, целият ни политически елит ще излезе облечен като драгкралици-травестити и ще изиграе един кан - кан и след това ще се дръпне шалтера на държавата! Денков върви по дяволите малоумнико безочлив, това което правите е перверзия на болнимозъци, оставка моментално защото сте не търпими!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо скрудж

    29 Sep 2023 20:56ч.

    Не че нещо,ама да питам на никой ли не му прави впечатление, че от тези 3,5 млрд.лева, почти половината /700 млн.евро/ отиват за американската Контур Глобал и то за какво: ще строят фотоволтаици, ще разкрият грандиозните 70 нови работни места ,щели да запазят съществуващи 500 раб.места. Ма много велукодушни бе тез жамериканци. И то срещу 1.5 млрд.лв. Просто умът ми не го побира,Сумата е колосална, тези гадове се държат с нас точно както с индианците, които са избивали години наред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    29 Sep 2023 23:30ч.

    Ти да не си учуден ??? Иначе щяхме да им ги купим за колосална пара, така се получава тънкаж. Академично е, а и клептоманите пожарникари и етноса ще си вземе .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    29 Sep 2023 21:30ч.

    Аман от преходи вече. Откак се помня все сме в преход към нещо и все преходите служат за оправдания на политически безумия. Най-отявленото безумие бе преходът от традиционно към джендърско общество през последните 34 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    29 Sep 2023 22:37ч.

    Не вярвайте на никого! Отидете в неделя пред НДК и подкрепете мирния поход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    29 Sep 2023 23:27ч.

    само така денков ! изправи се гора от стомана :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плъх,

    29 Sep 2023 23:58ч.

    нямам никаква представа как точно ти ще посрещнеш 2038 година. Щях да кажа и наследниците ти, но сетих, че нямаш такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с въглищата си изкарваме 3.5 млрд.лв.чиста печалба

    30 Sep 2023 8:36ч.

    само за една стопанска година, така че МЕРСИ на еврогейския джендърсъюз, но нямаме нужда от тях. Нищо добро не се получи, БулЕкзит!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи