Денков предлага от 2023-а учебната година да започва на 7 септември

Денков предлага от 2023-а учебната година да започва на 7 септември

"Учебната година започва на 15 септември, моето предложение е от 2023 г. да започва от 7 септември. В момента не достигат дните, за да дадем повече ваканции. През ноември могат да се дадат няколко дни ваканция", каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Тази една седмица може да се използва за увеличаване на учебната година от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за нестандартни начини на обучение", допълни министърът.

Относно предстоящите матури, акад. Денков заяви, че организацията е много по-сложна, но се прави всичко възможно да няма проблеми. "Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците", подчерта Денков. Според него все повече насоката ще е към знания и умения, които да стимулират самостоятелно мислене.

"Освен по български език и литература и математика, има и два допълнителни изпита по избор, те могат да бъдат избрани според собствените интереси на учениците и начин на кандидатстване във ВУЗ", добави още министърът.

Относно промяната в учебниците акад. Денков смята, че тя трябва да върви успоредно с промяната в учебните програми. "Нужно е да има последователност и спазване на установени етапи", отбеляза той.

"За промяната не разчитаме само на анкета от ученици, има такава и сред учители, има и професионален преглед на нагласите на родителите, мнението им е важно", каза още министър Денков.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

 

Коментари

 • Програмите, глупако

  10 Май 2022 18:34ч.

  Ще вземат от децата една седмица на септемврийско слънце, когато има някакъв шанс да са навън, за да им дадели друга под ноемврийския дъжд, че да висят пак пред екраните. Излишно претрупаните програми са проблема, академико, а не ваканциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков

  10 Май 2022 19:15ч.

  е крайно вреден. Не случайно е в почти всяко правителство от едно известно време насам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХибридМоторФингър

  10 Май 2022 19:15ч.

  Тва е молът, който упорито се опитва да събори цялото правителство с провокациите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  10 Май 2022 19:44ч.

  Аз предлгам да се подходи плавно, като при пенсионерите. През 2023 г. учениците да започнат на 14. септември, през 2024 г - на 13. септември, през 2025 г. на 13. септември и т.н. А може и още по - плавно. През 2023 г. да започнат на 14. след обед, през 2024 г. - на 14., през 2025 г. - на 13. след обед и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елмо

  10 Май 2022 21:43ч.

  Соросоид- експериментатор, който си мисли, че образователната система започва от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  10 Май 2022 22:45ч.

  Съществото с неопределен социален пол, "оправи" "Вишуто", и сега тръгва на поход срещу Средното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  11 Май 2022 3:08ч.

  Съмнявам се, че децата ще се зарадват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи