Денков пред "Политико": Ще поканим нидерландски и австрийски експерти да наблюдават операциите на турската граница

Денков пред "Политико": Ще поканим нидерландски и австрийски експерти да наблюдават операциите на турската граница

България ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, за да се опита да разсее опасенията, които възпрепятстват кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване, заяви снощи премиерът Николай Денков за изданието "Политико".

Денков изтъкна, че Австрия и Нидерландия са двете основни страни, които са скептични по отношение на влизането на България в Шенген, и заяви, че днес ще проведе срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, за да отговори на техните опасения.

Те до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа, отбелязва "Политико".

"Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно", каза Денков, който беше в Брюксел за първи път, откакто встъпи в длъжност по-рано този месец.

Той заяви, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят "технически препоръки" относно охраната на турската граница. Той добави, че в България се създава специално звено, съвместно с Европол, за борба с трафика на хора.

Планът за споделяне на митнически опит е част от "международен пилотен проект", стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит да се "изгради доверие" и да се покаже, че "ние правим всичко възможно там", каза министър-председателят.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    29 Юни 2023 11:29ч.

    Боже... какъв семпъл човечец ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АКАДЕМИК

    29 Юни 2023 12:08ч.

    БОЖЕ….КАКЪВ НАИВЕН ЧОВЕЧКЦ…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Юни 2023 12:28ч.

    Абе академика, що не ходиш да бъркаш епруветките, ами си тругнал да ръководиш държава с тежки проблеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    29 Юни 2023 12:35ч.

    Успешен се оказа хаджилъкът на коши урса Николай Денков. След като отиде и се поклони на Урсула, заяви намерения да покани австрийски и холандски експерти. Те не само ще наблюдават операциите по турската граница, но накрая тържествено ще бъдат произведени в академици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи