Денков пред ФАЦ: Ако България не доставя оръжия на Украйна, Русия би спечелила войната

Денков пред ФАЦ: Ако България не доставя оръжия на Украйна, Русия би спечелила войната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"За нашето правителство е от особено голямо значение да се окаже подкрепа на Украйна, за да бъде възстановен предвоенният ред", заявява в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) българският премиер Николай Денков. Чрез оръжейните доставки и оказването на хуманитарна помощ се поддържа именно тази позиция, изтъква Денков. Той посочва, че не само българският президент, но и някои опозиционни лидери твърдят, че най-добрият път към мира е да не се доставят оръжия на Украйна. "Но е очевидно, че в такъв случай Русия би спечелила войната", подчертава българският премиер в интервюто, дадено на Михаел Мартенс от ФАЦ.

Какъв е националният интерес на България?

От изявленията на руски политици става ясно, че тогава Русия ще планира и други инвазии, казва Денков. Лесно е да се разбере какви големи рискове биха произтекли от това за България. "Победа на Русия в Украйна не е в националния интерес на България", изтъква Денков. В интервюто министър-председателят обяснява и как той лично разбира интересите на България: "Те се състоят в това всички да признават международното право и никой да не напада съседна държава с танкове и с войски".

Той припомня пред ФАЦ, че през лятото на 2023 година България е обещала да достави на Украйна 100 танка, но това така и не е станало. Обяснението: парламентарното решение за транспортирането на танковете е било взето чак през декември. Сега обаче премиерът посочва конкретен срок за доставката: в рамките на 15 дни.

Николай Денков заявява, че България е важен доставчик на муниции за Украйна, но от месеци фабриките работят на границата на своя капацитет. По думите му капацитетът е бил увеличен максимално за малкото време, с което е разполагала страната. Той обаче посочва, че има проблеми с набавянето на някои суровини, които засягат не само България, а цяла Европа.

В отговор на въпроса на Михаел Мартенс дали българските оръжейни заводи са застрашени от руски атаки Денков отговаря, че се внимава за възможни руски интервенции, каквито вече е имало в миналото. "През годините имаше няколко бомбени нападения, някои от които бяха свързани с руски агенти", припомня премиерът и подчертава, че междувременно са били предприети мерки за значително повишаване на сигурността на заводите.

Габриел - премиер, Денков - външен министър?

Пред ФАЦ българският премиер говори не само за войната, но и за вътрешнополитическата ситуация в контекста на предстоящата ротация. Според него е рано да се смята, че правителството ще се разпадне. "Преговорите са тежки, но нашите приоритети са сходни - членството на България в еврозоната е само един от тях", посочва Денков.

А дали Мария Габриел ще стане премиер, а той - външен министър? Николай Денков казва, че това е една от възможностите. Тя е обсъждана, тъй като представлява най-лесният път за извършване на ротацията. Пред ФАЦ премиерът посочва, че другата партия (ГЕРБ-СДС - б.ред.) иска не само да застане начело на правителството, но да запази и външното министерство и това сега е обект на преговорите. "Във всяко правителство двама членове имат директен достъп до чуждестранните партньори - премиерът и външният министър. И двата лагера в правителството се нуждаят от този директен достъп. Защото е важно кой разяснява развитията в България на нашите партньори - това са страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ. Логично е да се помисли за подходящ баланс в това отношение", обяснява Николай Денков.

Той дава и отговор на въпроса дали е възможен компромис. "Надявам се, тъй като пред нас има важни задачи, чието решение не бива да бъде застрашено. Двете части на правителството нямат различия в мненията по отношение на въвеждането на еврото, присъединяването към Шенгенската зона или проевропейското развитие на страната."

Денков не крие, че през последните два месеца се е стигнало до забавяне в борбата срещу корупцията. Той посочва, че все пак необходимите законови промени са били предприети, но следващата стъпка тепърва предстои: начело на институциите, които са от решаващо значение за върховенството на закона в България, да бъдат назначени професионалисти, които са и почтени. Именно тук има забавяне, отбелязва Денков пред ФАЦ.

Относно ротацията той казва още нещо: че в дебата, който ще се води през следващите седмици, не става дума за постовете сами по себе си. "Това е второстепенно. Става дума за гаранциите и процедурите за заемането на ключови позиции, които са решаващи за демократизацията на България", обобщава Денков в интервюто, дадено на Михаел Мартенс.

Интервюто на Михаел Мартенс с българският премиер Николай Денков е публикувано в печатното издание на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" на 5 март 2024 и препубликувано от DW

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Този изрод няма да свърши добре

    05 Март 2024 15:50ч.

    Никой от сглобката няма да свърши добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Денков: Ако България не доставя оръжия на Украйна, Русия би спечелила войната". A ако доставя?

    05 Март 2024 16:12ч.

    Какво ще стане?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Помиси мухата и отлетя , да не дотяга на слона"

    05 Март 2024 17:23ч.

    Майтапчия, академик-керемидчия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    05 Март 2024 17:35ч.

    Денков се оказа и "майстор на късия разказ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що бе

    05 Март 2024 21:43ч.

    Тоя е истински ястреб. Ти да не си помисли ,че е с мека китка ? Ниееее. Мъж е. Та дрънка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    05 Март 2024 22:51ч.

    Имам натрапчивото чувство, че някой от кукловодите е наел талантливи хумористи да измислят най-идиотските, комични и унизителни реплики за да се гаврят с куклите си. Единия щеше да бие шамари на руснаците, сега този е заклещил руските войски с военната си помощ и безмилостно ги притиска и ако не е той... Имам чувството че от ароматизаторите в министерски съвет и народното събрание пръскат весели и фантастични аромати...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    05 Март 2024 15:51ч.

    Русия и така ще спечели, но ти тепърва имаш много до губиш, мижетурко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебил от най-висш сорт е тоя!

    05 Март 2024 16:24ч.

    А че загиват безмислено украински и руски войничета! ...... Ей така е просъществувала и Османкската империя, с подръжка на на така наречените "Велики сили", които са сдържали Руската империя. Военачалниците в Османската империя са били англичани, австрийци, французи. На никого не му е пукало за православните народи на Балканите. Кой е военачалникът при Старозаговрското клане? Пак англичани! ................ И тоя помияр кой знае каква семка носи в кръвта си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Март 2024 18:14ч.

    Без България няма да има пробив във Вселената !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Снежния от 3 март

    05 Март 2024 19:59ч.

    За американците няма значение дали ще спечели Окрайна, важното е да се дават оръжия , които след това да бъдат замествани /закупени/ от оръжия произведени от военнопромишления комплекс на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hssk

    05 Март 2024 20:34ч.

    в грешка си,повечето са били евреи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тома

    05 Март 2024 16:04ч.

    Празното чучело очевидно има проблеми разграничавайки личен от национален интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де, къде е прокуратурата?

    05 Март 2024 16:26ч.

    За измяна на народа, нали народът е държавата! ............ Тоя трябва да лежи за корупционната сделка за ваксините за училищата които поръча и които в момента се унищожават, пак давайки пари! ............. Прокуратурата!!!!! Къде е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    05 Март 2024 23:55ч.

    Как къде е прокуратурата? Не забравяяй, че във всяка държава си има мафия, но само в Бълагрия, мафията си има държава! Не виждате ли само върха на айсберга наречен "Мартин Нотариуса"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • badfinger

    05 Март 2024 16:04ч.

    Лесно можеш да станеш за смях . Титлите не пазят .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денков за смях

    05 Март 2024 16:27ч.

    Народът в тинята. Не ми е смешно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    05 Март 2024 23:59ч.

    Каква титла, какъв академик е тоя, когато изнуди подчинените си, като жбеше министър на ожбразоанието да стане академик? Този е безогледен шарлатанин и само пеленачетата не са го разбрали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    05 Март 2024 16:04ч.

    Заведете на лекар тази персона или не му давайте думата! То бива глупости, бива, но толкова ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    05 Март 2024 16:04ч.

    "През годините имаше няколко бомбени нападения, някои от които бяха свързани с руски агенти". Аз ли съм проспал тези бомбени нападения или Денков е обикновен лъжец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    05 Март 2024 16:06ч.

    Тоя се дойаза като ИДИОТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    05 Март 2024 16:08ч.

    ама тоя плъх нямали да спре да ни доказва,че е министър председател на Укаина?!Ние това си го знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    05 Март 2024 16:08ч.

    Но това е сензация!!! България ще даде на Украйна 100 танка! И никой не обсъжда тази новина! 100 ТАНКА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА КИЕВСКАТА ХУНТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вреден идиот

    05 Март 2024 16:11ч.

    "Той припомня пред ФАЦ, че през лятото на 2023 година България е обещала да достави на Украйна 100 танка," - БТР или танкове или и ние не знаем какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Танкове ще да е било

    05 Март 2024 16:28ч.

    Празните халета, където съхраняваха танковете в танковата бригада в Сливен незнам дали още стоят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоки

    05 Март 2024 16:13ч.

    Гнусен Сапунджия,къде ще се скриеш Мишко продажна, когато ни вкараш във войната.Ненормално ,злобно човече.Да те светна,че няма да пътуваш.Друго ти е написано на теб.И не само на теб.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Van

    05 Март 2024 18:41ч.

    …Не знам дали ще пътува,но със сигурност е “ПЪТНИК”!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Март 2024 16:30ч.

    Русия спечели войната и вече възстановява териториите си... този още ни играе циркове 🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Март 2024 16:31ч.

    "От изявленията на руски политици става ясно, че тогава Русия ще планира и други инвазии". Абе не съм чул такива изявления, но идеята е хубава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    05 Март 2024 16:43ч.

    Чули са, че руснаците планират инвазия на островите, на които Денков и сие ще се оттеглят след като "опаткат ситуацията" и са се притеснили за инвестицията си. Затова сега пращат оръжие на Украйна, та белким им отвлекат вниманието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изкопан фараон

    05 Март 2024 16:33ч.

    Мишок гнусен, със или без оръжия за Украйна, Русия печели войната. И знаеш ли защо? Защото Путин е реалист прагматик, а вие сте канцеларски мишки (путьовци, тръгнали да се репчат на Путин).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Кольо

    05 Март 2024 16:49ч.

    Идиооот! Кой го тури тоя за МП??? Идиоот с титла на академик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    05 Март 2024 18:53ч.

    баце. в състояние на намагнитеност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ж6феб5рг

    05 Март 2024 17:08ч.

    Русия ще спечели войната включително и такава срещу цялото НАТО независимо какво изпращаш или не изпращаш бе лаййно миризливо. Ходи на психиатър ще те е66а в глуппака безмозъчен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    05 Март 2024 17:22ч.

    Вдясно на снимката - травестит

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    05 Март 2024 17:25ч.

    ИДИОТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кочо

    05 Март 2024 17:30ч.

    Чини ми се, бае Денков подканя Началниците да го турат за Външен.. Сетих се и за Народна Приказка.. Сабайле Врабчо видел,че Стопанинът назобил воловете със зърно и хвръкнал с них.... Цел ден кълвял в лайната зрънца, или стоел на воловите вратове.. Вечерта се върнал, па гракнал : - Врабке, мари, орах, орах, от труд съм умрел, ако аз да не бех, кой ще оре, мари.. Сипи сега от гюловата ракия!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    05 Март 2024 17:32ч.

    Имаше един виц за мравката Пешо, която решила да оправи слоницата Зорка. Започнал здраво да оправя слоницата, по едно време един кокосов орех нацепил главата на Зорка, тя казала "ох", а Пешо изревал - "нема ох, ще те скъсам"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВОКНЕД

    05 Март 2024 17:41ч.

    ДЕНКОВ-КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА НА УКРАИНА.ДА ПРЕДЛОЖИМ ДЕНКОВ ЗА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ВОЙНА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПОБЕДАТА на РУСИЯ

    05 Март 2024 18:40ч.

    Е РИСК ЗА ТЕБЕ БЕ ДЕНКОГЛУ!ЗА –90%от БЪЛГАРИТЕ Е МАННА НЕБЕСНА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мими

    05 Март 2024 18:44ч.

    Абе как ги избрахме тия и как стигнахме до тук?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    05 Март 2024 18:48ч.

    Когато един човек с много титли всъщност си е дълбоко тъп....това обикновено е завинаги....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Швейк

    05 Март 2024 19:16ч.

    Този окончателно полудя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    05 Март 2024 19:19ч.

    Как ги избрахме? Не ги избрахме ние, флашки, манипулации, кодове, ала бала и това е! Как може, аз се срамувам, че имаме такава управа? Какво подписа Денков в Украйна, и защо сочат на карта България под Одеса? Война? Няма ли мъже, умни и дипломати, които да изринат говната, иначе ние мунчовците оставаме! Бог да пази България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пло

    05 Март 2024 19:54ч.

    Няма, няма..... за жалост няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мазен мишок

    05 Март 2024 19:30ч.

    Какъв анал(итич)ен ум. Велик в изпускането на авторския му сапун където и когато може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еБ@ си "държавата" ДЕТ'си Я

    05 Март 2024 19:38ч.

    ИМАМЕ с ТАКИВА "професори" чИ - чАк "академици"!!!ТаПаНАРИН ТА ДРЪНКА!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    05 Март 2024 19:52ч.

    Леке и продажник не може да е учен.Истинския учен е благословен от Бог,следователно просветен.Продажник за 30 сребърника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стамат

    05 Март 2024 20:27ч.

    Какво ли не правят сапунджиите за пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    05 Март 2024 21:02ч.

    Еб@си държавата, дето този и беше премиер и министър на образованието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неблагодарен

    05 Март 2024 21:31ч.

    Олигофрен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    05 Март 2024 22:04ч.

    Молеца много добре знае,че Русия ще победи въпреки него и подобните му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, мили Боже, не си българин, ама хич!

    05 Март 2024 22:05ч.

    Щото ако беше,щеше да поразиш тази измекярска "сглобка" с огън и жупел, йакто си направил със Содом и Гомор! Моля те от все сърце и душа, поправи се! Анадънму?👹👹👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Март 2024 23:12ч.

    Не разбирам как се получи така. Денков е роден в Стара Загора, а учи в София. По онова време не можеше който си поиска да се пресели в София. Явно е, че родителите му са били партийни членове и то на високо ниво. След това е учил висше за сметка на държавата, по-точно казано за сметка на народа на България. А сега, за благодарност, иска да унищожи България и народа й. Гадни, мръсни комунистически копелета. Мразех ги по онова време, сега ги мразя много повече, независимо както и да се пребоядисват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Март 2024 0:12ч.

    Направо не ми се вярава, че този плужък е от Стара Захгора! Та той трябва да е наясно, че Стара загора е изклана от войскитв на евреина на турска служба-Сюлейман паша! При това положение, той е десеторно по-виновен пред Родината за предателството си, защото то не е извършено поради незнание, а е умишленно уголовно престъпление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    06 Март 2024 0:25ч.

    Интервю на никой денков в оставка за дойче зеле, за да обясни какво се прави за демократизиране на България. Колко е жалък, не ми е радост. Н.Антонов, послнник на Русия в Сащ: По същество сме изправени пред опасността от пряк сблъсък между Въоръжените сили на Русия и Северно - атлантическия алианс в Източна Европа“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    06 Март 2024 7:51ч.

    Идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи