Денков: Плановете ще бъдат приети въпреки протестите и блокадите

Денков: Плановете ще бъдат приети въпреки протестите и блокадите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Премиерът Николай Денков е отказал категорично да бъде отложено приемането на териториалните планове за въглищните региони. Въпреки протестите и блокадите в страната това ще стане на заседание на кабинета, предаде БНР.

"Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия", заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков. Премиерът ще вземе участие във Второто издание на международната конференция “Spinoff Bulgaria”.

"Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още три млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове", коментира премиерът.

Проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата ще разгледа днес на извънредно заседание Министерският съвет.

"Днес е крайният срок след отлагане, което беше на 30 юни. Плановете ще бъдат гласувани и изпратени", посочи Денков.

По думите му много голяма част от недоволството се основава на проблеми, които вече са решени в плановете. "Ясно е, че говорим за 2038 г., никой не говори за друга дата. Имаше възражения да отпадне 2026 г. за Бобов дол – отпаднало е. Имаше предложение да подготвим споразумение, подготвено е и е изпратено – има време да се преговаря. С изпращането на документите започваме преговорите с ЕК, които трябва да завършат до края на годината, има време за разговори", коментира министър-председателят.

"Много голяма част от информацията не стига до другата страна, единственият начин да бъдат решени общи проблеми е да седнем на масата за преговори", смята Денков.

Според него начинът да бъде избегната ескалация на напрежението е да се преговаря. "Едно от предложенията е съвместно с мините да бъде създадено предприятие, финансирано с европейски фондове и държавата, което да подготви територията за новите индустриални паркове, които са необходими на съответното място, и в това държавно предприятие, и в мините, които ще правят конверсията, както я наричаме, ще работят същите хора. Това са работни места", обясни Николай Денков.

"Имаме комбинация от две неща – хората са напрегнати и трябва да започнем да се чуваме, второто е, че имаме местни избори и един куп политици използват ситуацията, за да си вдигат рейтинга, каза още премиерът. Опитваме се да направим най-доброто за тези региони и хората, начинът те да се включат в този процес, е да седнем на масата за преговори", добави той.

"Ще подготвим бюджета, но за да го внесем трябва да има работещо Народно събрание. Ще внесем бюджета, когато парламентът започне работа", заяви Николай Денков.

"Никой не се е отказал от проекта за протонния център. Той се движи с около година закъснение, има стриктна дата – края 2026 г. – за завършване на всички проекти, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, рискът при него да не може да се успее до края 2026 г. е близък до 100%, не може да рискуваме. Ще прегледаме как да го финансираме с национални средства", допълни министър-председателят.

Енергетици и миньори излязоха на протести тази сутрин в различни части на страната.

По-рано се проведе и среща между премиера акад. Николай Денков и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, обявиха във Facebook от двата синдиката. Tя е била по покана на министър-председателя, посочиха от КНСБ.

Отговорите, дадени от Денков, не удовлетворяват синдикатите и хората по места ще решават как ще продължават протестите.

„Президентът на КНСБ настоя правителството и партиите от управляващата коалиция да предприемат всички необходими действия пред ЕК за отлагане на срока за представяне на териториалните планове за справедлив преход“, информират от КНСБ.

От КТ „Подкрепа“ посочват, че очакванията на протестиращите не са се оправдали. И допълват, че правителството ще разгледа проектите на териториалните планове „с козметични промени“.

„Решението на правителството за одобрение на документите в сегашния им вид ще обезсмисли едно бъдещо споразумение на министър-председателя и синдикатите“, коментират още от синдиката.

„Загробването на българската енергетика е престъпление, което няма да позволим. Искаме да се създаде механизъм за капацитет или чрез друг подход да се гарантира сигурността на електроенергийната система“, посочват още от КТ „Подкрепа“.

Междувременно  Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира пред журналисти, че фактът, че "всички държави в ЕС вече са подали своите териториални планове и се възползват от тези пари, потвърждава, че ние отново се бавим в нещо, което трябва да подпомогне тези региони". 

"И в Полша, и в Гърция, и в Чехия има подобни казуси, но те се възползват от тези средства, за да развият тези региони в друга посока. Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата 2038 г.", добави Рибарски.

"Ние виждаме, че политиката на ЕС по декарбонизация оказва пряко влияние върху тези централи, а именно цената на въглеродните емисии прави в момента тяхната енергия непродаваема. Това са ефектите, които виждаме от тази декарбонизационна цел, която следва цяла Европа. Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове", добави депутатът. 

"Министерство на енергетиката няколко пъти се се срещаха с миньори, но когато няма диалог се стига именно до това", коментира Рибарски протестите на миньори и енергетици. 

Той посочи, че при тези обсъждания винаги се е апелирало за предложения от заетите в този сектор. Всеки един план, който беше публикуван през годините, защото такива планове са изготвени и по времето на ГЕРБ - получаваха критика, добави депутатът. 

Рибарски уточни, че териториалните планове са за намаляване на ефектите, които засягат хората, заети в този сектор. Той посочи, че 2038 г. е годината, определена за извеждане от експлоатация на топлоенергийните централи. Не трябва да бъркате затваряне с извеждане от експлоатация. В момента няма одобрени териториални планове и комплексът не работи на пълния си капацитет и това е достатъчно, за да покаже ефектът от декарбонизационните политики, отбеляза той. 

Преди седмица протест във връзка със съдбата на въглищните централи и бъдещето на енергетиката се състоя в центъра на София.

Източник: vesti.bg

 

 

Коментари

  • работете за народа си, не за Уркайна, ЕС и НАТО. Сиреч, работете за бъдещето, не за миналото

    29 Sep 2023 15:16ч.

    Няма политическа легитимност едно правителство от назначенци за такива драстични спрямо народното доверие актове. В политиката липсата на реализъм е противопоказна. Правителството няма почти никаква обществена подкрепа. Ако Русия наистина поиска да го свали, никак няма да е сложно при такъв явно демонстриран антинароден инат и с настъпването на студовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хей Денков, плъх-канализационен

    29 Sep 2023 15:17ч.

    правителството ще падне въпреки плановете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горда българка

    29 Sep 2023 15:20ч.

    Сега е моментът това нефелно правителство да си ходи. Това може да стане много лесно. Протестиращи, спрете тока в България само за два часа и правителството е аут!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калинка

    29 Sep 2023 15:20ч.

    Гаден плазмодий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да се управлява

    29 Sep 2023 15:20ч.

    на инат! Вървете си с добро, макар че и това вече е трудно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    29 Sep 2023 15:21ч.

    Тоя не е виновен,той назначен и върши това,което се иска от него.Виновни са всички,които са гласували за ПП-то,ГЕРБавите,ДеБългаризаторите!И всички тия,които си мислят,че като не гласуват,ще им се размине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    29 Sep 2023 15:26ч.

    Точно така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бисмарк

    29 Sep 2023 16:53ч.

    Ако нещо се решаваше с избори, щяха да ги забранят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Максимум до края на следващата година,

    29 Sep 2023 15:25ч.

    България влиза в източната орбита на влияние. Соросите да си го тълкуват, както си щат. Ако останат да тълкуват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Sep 2023 15:30ч.

    Денков: Плановете ще бъдат приети въпреки протестите и блокадите "Днес трябва да приемем териториалниТЕ плановеТЕ, а утре да ги изпратим към Европейската комисия", заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков. Министър-председателят ни е светкавица... на какво обаче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    29 Sep 2023 15:33ч.

    Оставка ! Тази свиня е изключително нагла! Такива само смъртна присъда ги ликува!. България има остра нужда от нов народен съд и ново ,обаче българско правителство ,а не на краварското посолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    29 Sep 2023 15:37ч.

    Да дойдат "терористите"! Нали така Денков наричаше протестиращите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    29 Sep 2023 15:39ч.

    Боят настана,тупат сърца ни,ето ги дошли са нашите душмани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо?

    29 Sep 2023 16:08ч.

    ЗА хиляден път питам: Защо България трябва да членува в съюзи, които и носят само вреди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото от тези съюзи ни инсталират отгледани от тях еничари и предатели, които да ни ограбват в тяхна полза

    30 Sep 2023 7:18ч.

    Началото на подобни практики е положено с Френската революция, която е де факто първият майдан в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денкото се изживява

    29 Sep 2023 16:14ч.

    като председател на Ликвидационен съвет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е съюз на държави, а някаква секта

    29 Sep 2023 16:16ч.

    Престъпна шайка корумпирани брюкселски чиновници (които никой не е избирал) решават какво могат да правят държавите и какво не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Sep 2023 16:29ч.

    Абе който се е зарекъл така като теб - хубаво не е видял... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    29 Sep 2023 16:31ч.

    А чий го дървехте досега? Или специално чакахте последния ден за да няма варианти. Продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разтакавахме и си трайкахме,

    29 Sep 2023 16:48ч.

    докато му дойде времето, и се надявахме всичко да мине тихомълком. Ама тия гадни енергетици се разсмърдяха баш в последния момент и ни докараха лек дискомфорт. Не, че няма да свършим каквото сме си наумили, но вече не може да е тайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Sep 2023 16:40ч.

    България няма да загуби нищо, вие ще загубите парангите, България не вижда нищо хубаво откак е член на фашистката секта ЕС/ЕС... познато ли ви е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Sep 2023 16:42ч.

    кои гласува за тези кои ги докара на власт аз защо не гласувам защото разбрах с кого си имам работа ето го сега резултата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    29 Sep 2023 17:48ч.

    Около 7% дебили са гласували за тях и другото е ала бала! Това води до сглобката на престъпници именно защото не гласуват 60% . Трябва да се гласува за не американска партия - например Възраждане! Населението трябва да гласува ,а не да се изживява като бай Ганьо - всички са маскари! Ако този за който си гласувал се изложи ,повече никога за него, а не за едни и същи лайна винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сериозно ли

    29 Sep 2023 18:39ч.

    За тези, които провалиха 2 референдума за еврото? Спонсорира ги врабев$ки? Гласуват едно към едно с герб и ги канят във всички хАмер телевизии? Не ги слушайте какво говорят, гледайте какво вършат! Контролирана опозиция от това блато няма как да ни извади!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    29 Sep 2023 16:53ч.

    Боклуци и жалки марионетки! Ще си палтите за всичко по скъпата тарифа!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • справедлив преход

    29 Sep 2023 18:25ч.

    назад към пещерите. А след 2038 какво ще се случи - никой не засяга темета! Ще затворим всичко, с което можем да произвеждаме ток - после какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големия памперс

    29 Sep 2023 20:58ч.

    Усещате ли как примката се затяга около вратлената ви? Щом даже този плазмодий има кураж да се прави на мъж, значи работата хич не е добре за демокрацията. Става по-зле от времената на "силно развития социализъм", когато ни спускаха вече взети решения на дъртите пръдльовци от политбюро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    30 Sep 2023 14:40ч.

    Крайно време е това престъпно самозабравило се правителство, да бъде пометено !!!! Хамстерът и кликата му - на съд !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи