Денков: От 1 април 56 лекарства за сърдечни заболявания стават безплатни

Денков: От 1 април 56 лекарства за сърдечни заболявания стават безплатни

Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

„От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа“, съобщи още министър-председателят в оставка. 

„Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 хил. души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си. За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят“, посочи още Денков. 

По думите му миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си. 

 

Коментари

  • Дивергент

    13 Март 2024 11:03ч.

    Беьплатно е само сиренцето в капана за мишки - в случая - лекарствата не са безплатни, а просто гарантирахме печалбите на едни конкретни търговци на лекарства от ДПС. Става въпрос за онези с луксозните болници. Честито, българи. Да не се чудите после от къде са им милиардите.. от търговия с "безплатни" лекарства са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Март 2024 14:56ч.

    Пак са избрали подходящата дата . Може и да са безплатни за болните, но няма да ги има и ще ги плащат здравите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1 април - празникът на сглобката

    13 Март 2024 15:37ч.

    От 1 април - празникът на сглобката , нещо не ми се вярва . Сигурно е прелюдия към някаква поредна дърта лъжа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    13 Март 2024 11:05ч.

    голямо постижение беталок 8 лв опаковката голям келепир не ви ли е срам от прос-то-тиите които говорите и вършите оставка и избори до дупка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    13 Март 2024 11:17ч.

    А безумната инфлация? Кой ще я отчете? Цените на всичко , особено на храните станаха драстично високи и мнозина българи едва връзват двата края!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    13 Март 2024 11:20ч.

    Отвратително нищожество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    13 Март 2024 11:25ч.

    Безплатно? Как безплатно бе, боклук? Производителите на добра воля ли ги правят? Източване на данъци е това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сивият образ ще ни мъчи още дълго

    13 Март 2024 11:27ч.

    Заслугата не е на Денков. А част от здравната политика на ЕС за сърдечно-съдовите болести. Което е пълен позор. ЗАЩО БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА, А НЕ ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Основен вредител на сърцето и кръвоносните съдове е палмовото масло и хидрогенираните масла, и сиренето от растителни мазнини - всички тези опасни масла задръстват затлачват запушват кръвоносните съдове и имаме ВИСОКО КРЪВНО ПРИ ДЕЦАТА вече в застрашителни размери. Нито един български лекар не е повел кампания срещу палмовото масло и растителното масло и сухите млека в сиренето, в бисквитите, вафлите, шоколадовите бисквити .... нито един лекар не поиска да се забрани употребата на палмово масло в храната ни. Защото разни тарикати не спират да плащат и да лъжат, че палмовото масло уж не било толкова вредно. Ай сиктир и на егоистите лоши човеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте! Така е!

    13 Март 2024 12:21ч.

    Да премахнем причините (политиците са една от тях) за сърдечносъдовите заболявания. "Нека храната ви бъде лекарство, а лекарството - храна"/ Х.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирослав

    13 Март 2024 11:33ч.

    Щом ще са безплатни значи няма да ги има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денков къде са Великденските помощи за пенсионерите на Асен Василев, който не спира да тегли кредити от чужди неизвестни финансисти?!

    13 Март 2024 11:34ч.

    Защо няма да има помощ за пенсионерите, след като цените на храната растат непрекъснато?! Прочее, ако Асен Василев остане финансов министър - той ще е премиер на България и така ще изпълни заканата си - никога повече Борисов и ГЕРБ да не управляват България. Този изпечен манипулатор след частно-държавната визита в САЩ ще доразкатае България пред очите на всички родолюбиви партии защитници на Българската държава и народ. Срам за лъжата на Борисов и на всички партии, Асен Василев ги слага всички в малкия си джоб. Задния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Март 2024 12:06ч.

    И те ще са най-отровни… 🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Март 2024 12:07ч.

    Безплатно е само сиренцето в капанът на мишката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес пред кварталната поща

    13 Март 2024 13:08ч.

    Опашка от възрастни болни хора за жалките телкови добавки - с по 2 лева увеличение.... от 75 на 78,90... В супермаркета на същия квартал за работа кандидатстват хора с бели коси, да зареждат, да подреждат, ДА СЛУГУВАТ, за да преживеят някак си! Тези, дето водихте митингите преди 30 години, не ви ли е срам от милионите, имотите и изпратените ви тъпи деца по чужбина с нашите пари?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ленчето с кремчето в ръце

    13 Март 2024 13:27ч.

    НЕЩО ЗА СИНА НА ЕВРЕЙСКИЯ ГНОМ ПАСИ.....ТОЧИЛ ДДС ,АРЕСТУВАН ....НЕЩО ДА НАПИШИТЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HVK

    13 Март 2024 13:56ч.

    Първоаприлска шега предварително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    13 Март 2024 13:57ч.

    истина ли,че зъ мени и за хармпацуцирян,за баааатеМибойку и Ко. предизборно или зъ вечно. нъли безплатното здравоопазване при бай тошу не било безплатно. дигиди шизофринии по селееенски (i сиктир)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По списък

    13 Март 2024 14:23ч.

    Пълен списък https://www.24chasa.bg/Media/2024/03/11/41c4c461-d0f0-4019-8bf8-6701036a0125.pdf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИНИЗЪМ

    13 Март 2024 14:54ч.

    По думите му мярката ще има социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средтсва ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна, билети з акино, театър, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Март 2024 15:08ч.

    Тоя мишок се хвали с поредното псевдопостижение! България е на първо място от целия ЕС в класацията за доплащане за лекарства, а за здраве общо частните плащания са 38% при среден показател за общността от 15,6% от общите разходи, което отново е най-висок показател. Докато, например, в Австрия всички лекарства и лечение са безплатни за пенсионерите! Та вместо безполезни мигранти, австрийците да ни пратят министри, че тия за нищо не стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sitbull

    13 Март 2024 15:14ч.

    Финансови фокуси с цел да се сведе инфлацията до 3% и влизане в Еврозоната от 2025г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    13 Март 2024 20:36ч.

    Не знам дали ДПС печели(много вероятно), но защо точно тези лекарства? Защото на някои фирми, посредници трябва да се гарантира печалбата. В хаоса с лекарства, недостигът на N брой животоспасяващи илачи, липсата на изпитани и достъпни ( като цени) утвърдени лекарства се предприема нещо, което е отвратителна манипулация. Не, господа! Вие не проявявате грижа за страдащите! Вие сте намерили поредната ниша за печалба! И то по най - гнусния начин - чрез заиграва с най- важното за всяко живо същество- здравето. Е, по-извратено правителство до сега не е имала територията България. Но какви ли чудесии ще се видят. А, за сиренето е христоматийно и неопровержимо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мариян

    02 Апр 2024 14:41ч.

    днес, 02.04., си купих от безплатните лекарства в аптеката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добри

    13 Май 2024 20:46ч.

    Не можах да разбера само...на коя аптека са безплатни лекарствата за хипертония и сърдечни заболявания....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи