Денков обеща на енергетиците и миньорите споразумение за плавен енергиен преход

Денков обеща на енергетиците и миньорите споразумение за плавен енергиен преход

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След високо напрежение на протеста на енергетици и миньори пред прозорците на властта и проведени преговори с премиера Николай Денков, бяха поети конкретни ангажименти от страна на управляващите.

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход, което ще гарантира работните места в мините и въглищните централи до 2038 г.

"Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите, влезе да преговаря с премиера. 

"Така дори и един миньор да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие", обясни Димитров. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 г, добави той. По думите му това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

Снимка: БТА

"Да има национално споразумение, в което да опишем по години какво и как се случва с мините в Маришкия басейн и в останалите мини в Перник, Кюстендил и в ТЕЦ-овете. Година по година както натоварване да има. И от тук нататък - с колко хора работим и как гарантира правителството оттук нататък натоварването на държавните ТЕЦ-ове, всъщност на най-големия държавен ТЕЦ натоварването на неговата мощност. Тоест за такива конкретни неща в това споразумение трябва да има ангажименти по години", каза още Пламен Димитров. 

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта.

Синдикатите са поискали от правителството ТЕЦ-2 на комплекса "Марица" да се обяви за критична енергийна инфраструктура и да се натоварва, за да работи.

За ТЕЦ-Бобов дол синдикатите настояват да има допълнителни мерки, а мината там да не бъде затворена през 2026 г.

КНСБ и КТ "Подкрепа" също така искат партиите в парламента да станат гарант за изпълнението на споразумението, ако се стигне до неговото подписване.

"Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията", обяви премиерът ДенковСнимка: БТА

"В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември". Това каза премиерът Николай Денков след срещата с представители на КНСБ И КТ "Подкрепа".

Как протече протестът по-рано? 

Докато протестиращите чакаха резултата от преговорите се стигна до кратко напрежение, като полицията предотврати опит за нахлуване в сграда на МС. 

"Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните. Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата", заявиха по-рано протестиращите, цитирани от DarikNews.bg. 

"Тук сме, за да кажем категорично, че искаме ясно и сигурно енергийно бъдеще на България. Днес сме се събрали не за увеличение на заплати, не за работа, а за да спасим България. Защото без енергетика няма България", настоя Деян Дяков - председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2", цитиран от "24 часа". 

"Управляващите искат да заменят тази енергия със слънце и вятър. Какво ще правим зимата, откъде ще черпим този ток? Ще идва от борсата, където е много по-скъпа и пак ще бъде произвеждана от въглища, но от други държави. Пак ще станем вносител на електроенергия", посочи той.

Протестиращите на площад "Независимост" носеха плакати с надписи "Това не е преход, а погром за региона ни!", "Искаме сигурна работа! Искаме сигурно бъдеще!", "Погубвате България!", "Да запазим бъдещето, нашето природно богатство", докато скандираха "Оставка".

Подкрепа към протестиращите изразиха и депутати от ИТН, "Възраждане" и БСП.

Депутатът от "Има такъв народ" и председател на парламентарната група Тошко Йорданов, заедно със свои колеги, излязоха на площада при събралото се множество. Той каза на протестиращите, че "боклуците в сградата зад мен ви лъжат", визирайки Народното събрание.

Снимка: БТА

"Когато бяхме в коалиция с ПП-ДБ и БСП и дойде Планът за възстановяване, имаше среща, на която "Има такъв народ" изрази несъгласие с това, което предлагаха за Мариците. После Кирил и Асен написаха плановете такива, каквито са сега. На миналия протест Кирил Петков го видях с една каска, на която пишеше премиер. Предлагам да изяде една каска с въглища. Трябва да знаете, че никой не може да ви спре, ако сте толкова обединени. Истината е, че на никой вътре не му пука за вас, или поне на тези от "сглобката", каза пред протестиращите Тошко Йорданов.

Включи се и Искра Михайлова от "Възраждане": "Важно е, че сме обединени в нашата битка. Знаем, че ни се диктуват решения от ЕС и за съжаление имаме правителство, което се подчинява, и ни унищожават. Трябва да отстояваме позициите си. Не искаме ПВУ, който се занимава с унищожаването на българската енергетика. Tези териториални планове за справедлив преход, в които няма нито преход, нито план, не ги искаме. Искаме да работим. Оставка!"

Георги Гьоков от БСП пък поздрави синдикатите за това, което правят, защото по думите му някои от депутатите правели удар по въглищните ни централи.

Източници: dnes.dir.bg, БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Сталин Й. В.

    19 Sep 2023 21:07ч.

    И Бойко обещаваше на тираджиите да ги защити, но ги предаде/продаде. Дойде Макрон, скръцна му със зъби и Бойко ги предаде. За Денков никой няма да дойде, само ще му пишат SMS и миньорите и енергитиците и зърнарите и животновъдите и всички ще ни предаде. Да знаете, лозето не иска молитва, а мотика. Тъй че за бъдещето на децата ни май трябва да се хванем за брадвите и вилите. Няма да стане само с приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    19 Sep 2023 21:14ч.

    Добър пример, превозвачите и разбойко-героя дето клекна на бабоеба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Sep 2023 23:31ч.

    Пълна демократична измама !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    19 Sep 2023 21:10ч.

    100% ще ги преметнат. Лошото е че и тези да се махнат следващите пак ще са такива. За тях Галя е по-важна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    19 Sep 2023 21:12ч.

    Това споразумение означава, че всички от данъците си ще плащаме за "визионерството" на кики и асан от хасково ! Да, добре, миньорите ще имат доход ама какво всъщност ще работят ?! Сигурно ще строят завода за батерии на харвардските мекерета, дето още след година никой няма да помни ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работа и заплата стават две различни неща

    19 Sep 2023 21:18ч.

    Има хора, които работят, и хора, които получават заплата. Двете в рамките на едно ЕГН е все по-невъзможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    19 Sep 2023 21:14ч.

    Денков не е в положението ад обещава нищо. Той няма да е тук, за да го осъществи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лельо,

    19 Sep 2023 21:20ч.

    обещанието идва от изкуствения интелект. Денков просто го изрича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни измислици

    19 Sep 2023 21:19ч.

    Миньорите вече не са толкова наивни. Прах в очите. Нищо не можете да направите за България. Работите изцяло за Украйна. И далавери, пачки от търгуване с плът. Това е работата на сутеньори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    19 Sep 2023 21:24ч.

    Поредният, с все по-дълг нос. Ех, "татко Карло"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо затваряте мините, бе идиоти!

    19 Sep 2023 21:28ч.

    Какъв преход? Към гробищата ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствените които можем....

    19 Sep 2023 21:39ч.

    ...да се защитим, сме ние....а не тоя плъх соросоид.ЕС стана по идиотски и тоталитарен от преди 1989.Стана със сигурност фашистки и популистки.Ако е искал да защитава, нямаше да се надупва на гейският съюз.Тоя изрод трябва да бъде обесен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз ви обещавам. ...

    19 Sep 2023 21:42ч.

    Публично да ви н@€£@...Ако някой вярва на тоя изрод , то е пълен тъпунгер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Sep 2023 21:42ч.

    И те повярваха ли му? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    19 Sep 2023 21:53ч.

    Имам една единствена чуденка във връзка с управлението на евроатлантическата "сглобка". Кои територии ще бъдат откъснати от България. Сценарият винаги е такъв, но пък ние нямаме териториални проблеми със съседите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Sep 2023 21:57ч.

    Впечатлен съм от двамата синдикални босове. Такива поддържани дърти педали рядко се срещат дори и в Холивуд. И двамата са очарователни, но този с червеното сако и червени обувчици бе неотразим. Личи му, че е страшно перверзен - само как се гъзуркаше, уж случайно, за да си вдигне бутилчицата с вода. Страхонен женчо е. А колегата му през това време завистливо въртеше очички. Не предполагах, че България разполага с толкова красиви гей синдикалисти. Блазе на миньорите, които си падат по мъжки дупета - бая работа им се отваря в аналните профсъюзни забои. Може и без работа да останат, но поне ще се накефят на синдикални дуппета! Не съм предполагал, че синдикализмът може да се превърне в мъжеложство. Пфу, че омерзително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е

    19 Sep 2023 22:36ч.

    решение на проблема, а замитане със създаване на нови такива, но в светлото бъдеще, когато за Денков никой няма да си спомня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    19 Sep 2023 22:52ч.

    Хлъзгавото соросоидно нищожество Ви лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1111

    19 Sep 2023 22:52ч.

    Казват , че обещанието не било като даването !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Знайте!

    19 Sep 2023 22:55ч.

    Плавният енергиен преход на мекотелото минпред означава ЗАНУЛЯВАНЕ на енергетиката ни. Ще дадат едни пари на енергетиците да не произвеждат ток, на растениевъдите да не произвеждат зърно, на животновъдите да не оглеждат животни. Промишлеността вече я ликвидирахме. Останаха само иновации и изкуствен интелект. Но те не стават за ядене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умен българин

    19 Sep 2023 22:56ч.

    абе хора не разбирате ли че това с енергитиците е активно мероприятие.Баламосаха ги с обещания и толкова.Страхът им е от земеделците,защото ако забранят вноса от осрайна козяк ще ги натика в миша дупка.Затова сега шикалкавят със земеделците.Въпросът е лесен за решение -пълна забрана,но за тези скоито им стиска и не продават националния интерес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжат много убедително

    20 Sep 2023 0:51ч.

    А имаме българска поговорка за "лъжлив Петко". За да направят каквито и да е изменения, тези които са ги изброили в сладко захарни списъченце, се преминава през изменение на около 20 стратегически документа, стратегии, планове и закони. За да стане това, първо този който ги предлага пред ЕК, трябва да е известен с това, че има як гръб, и не се поддава на фамилиарните евро манипулации от рода на "и Урсула вика, ...", знаете стила на Киро подмазвача. Няма да стане това, което ви обещават! Не са способни, нямат морал за това. Спасението е, да си подадат оставката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи