Денков: Няма непосредствена опасност за България

Денков: Няма непосредствена опасност за България

Няма никаква непосредствена опасност за територията и гражданите на България, които се намират на нашата територия. При необходимост има готовност за евакуация на български граждани и дипломатически служители от Русия. Това обявиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в Министерския съвет след свиканото снощи съвещание във връзка със ситуацията в Русия

В него участваха също министрите на отбраната и на вътрешните работи Тодор Тагарев и Калин Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Антоан Гечев и директорът на службата „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Разузнавателните служби на нашите партньори в ЕС и НАТО подават и обменят информация, посочи премиерът в отговор на въпрос с кои партньори са в контакт българските власти. Външният министър Габриел добави, че от Министерството на външните работи (МВнР) следят с повишено внимание ситуацията в Русия и също са в непрекъснат контакт с партньорите ни, както и с посолството на страната ни в Москва.

Премиерът посочи, че на съвещанието е обсъдено какви рискове има за българските граждани, които се намират в Русия, и как би могло да им се помогне, ако „ситуацията излезе от сравнително спокойния, до момента, период“. До момента няма заявления от желаещи да напуснат страната, каза Мария Габриел и отбеляза, че МВнР вече предупреди българските граждани да избягват пътувания заради военното напрежение в Русия. Тя посочи, че при нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Москва и в генералното консулство в Санкт Петербург.

 

Във всички случаи това е гражданска война, метеж. Това е изключително опасно, коментира вчера във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ситуацията в Русия. Той призова МВР и службите да действат професионално, а МВнР и Министерството на отбраната да следят ситуацията.

През последната година всички прогнози за бърза победа на Путин се оказаха неверни, а от днес е очевидно, че и оценките за неговата непоклатима власт са погрешни, написа във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според него рано или късно режимът на Путин ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо. „Междувременно нашата задача трябва да е да си подредим къщата с истинска реформа, да сме в близък контакт със съюзниците ни от ЕС и едновременно с това да се грижим за стабилността в Балканския регион“, отбелязва още Кирил Петков в публикацията. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    25 Юни 2023 13:22ч.

    Ха ха ха... кой ни го сложи тоя нездрав мозък начело? ??? За България има голяма опасност, но тя идва от Запад бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро не е пропуснал

    25 Юни 2023 13:30ч.

    въцможността да демонстрира уникалната си де@илност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    25 Юни 2023 13:53ч.

    Глистъ (академик д.) , така го измислих .(днес както винаги отъ векове е bg Уйййййкиндъ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    25 Юни 2023 13:58ч.

    фотото ,особено стокътъ на тагаревия, плачи за проф ах ,виднъ политическа психуанализаторкъ (мозжи и една анализъ и нъ bg Уйййкиндъ нъ bg сеееленете)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    25 Юни 2023 14:01ч.

    В България не се спазват законите от много хора, включително на най-високо ниво, а този фалшив академик ми обяснява, че за България нямало опасност. Ние сме на ръба на пропастта, но не заради Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    25 Юни 2023 14:47ч.

    Операцията, наречена „Походът на Пригожин“, показа за кой ли път колко елементарни политици и измислени анализатори в България получават безумни заплати за нищо! Вчера се надпреварваха да говорят глупости. Така й не разбраха, че предателите са нищожества, включително и за онези, които им плащат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи