Денков не желае полемика с Радев за ветото за БТР-ите за Украйна, иска институциите да работят заедно

Денков не желае полемика с Радев за ветото за БТР-ите за Украйна, иска институциите да работят заедно

Премиерът Николай Денков коментира, че не желае да влиза в полемика с президента Румен Радев по наложеното от него вето върху даряването на Украйна на бронетранспортьорите с отпаднала необходимост. Денков отново подчерта, че институциите трябва да се опитат да работят заедно: "Защото хората очакват резултати от нас. В случая това е абсолютно излишен жест, защото е ясно, че Народното събрание ще отхвърли това вето. Въпросите защо го прави по-скоро към него ги отправяйте".

Ще има корекции в предложените промени в Конституцията, като най-важното е да бъдат прецизирани текстовете, свързани с правосъдната реформа и със служебното правителство. Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков след откриването на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Подготвяйки първия вариант, той беше изпратен и на Венецианската комисия, тя изпрати нейните препоръки, така че това, което трябва да се внесе за второ обсъждане, трябва да съответства на препоръките на комисията, обясни Денков. По думите му, има различни варианти по отношение на това как да се дефинира статутът на служебното правителство, как да се избират министър-председателите по време на служебните кабинети. В момента се оформя текст, който да бъде внесен за второто четене и той да съответства на тези препоръки. Не бих искал да ги коментирам преди да бъдат представени пред обществото, посочи Денков.

Министър-председателят каза, в отговор на въпрос за евентуално коалиционно споразумение в управлението, че е бил подготвен вариант, той е бил изпратен на ГЕРБ, но оттам няма отговор досега.

"Те не реагираха. В момента те поставят въпроса, че са съгласни и биха искали да има такъв механизъм, така че отново въпросите трябва да са към тях", заяви Денков. Той добави, че ако ГЕРБ имат други предложения, трябва да ги изразят, за да може да се стигне до текст, около който всички да са съгласни. Досега този процес не беше започнат, посочи премиерът.

Денков коментира още, че след изборите в Нидерландия е по трудно да се преговаря, но той остава оптимист, че България ще е член на шенгенското пространство и след положителния доклад от последната проверка, който днес и утре се представя в Брюксел  

"Резултатът от тази мисия е изключително положителен доклад и след като тези представители са подписали доклада, това означава, че техните представители – на Австрия и на Нидерландия, вече приемат, че има много силен напредък. Оттам нататък ще продължат дипломатическите бих казал усилия, как да се формулира решение, което до края на този месец да се опита да бъде прието. В момента е по-трудно да се преговаря с Нидерландия, но това не означава, че не е възможно, така че преговорите продължават".

Източник: БТА, БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • разрушители на съвременна България

  05 Дек 2023 12:42ч.

  Настоящата олиго френска клика работят със задачата да отблъснат българския народ от евроатлантическата му ориентация, и на този етап се справят прекрасно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Би могъл да влезе в полемика

  05 Дек 2023 13:22ч.

  някой, който има познания по темата и аргументи, или поне има зачатъци на собствено мислене. Случаят с Денков обаче не е такъв...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото сегашният кмет на София,

  05 Дек 2023 14:19ч.

  Колкото Борисов преди избори, толкова и този сламен човек може да влезе в полемика. Те не са назначени да полемизират, да мислят и анализират, да отстояват по-доброто за България. Ако правеха това, нямаше да ги назначат. Те са назначени под чужда диктовка да досъборят България в ямата с кереча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи