Денков: На Украйна не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето на България

Денков: На Украйна не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето на България

На Украйна няма да бъде предадено нищо, което би застрашило сигурността на България.Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Николай Денков.

„Обсъждали сме само възможности, при които България е защитена.

Със сигурност не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България. Хората не трябва да се притесняват", заяви по-късно от парламентарната трибуна премиерът акад. Николай Денков. 

"Това, което беше направено в зала, искам ясно да се разбере, е смесването на списъка на Зеленски, с който той вероятно ходи в различните държави и казва от какво има нужда, с това, което реално би могла да предостави, което не съответства на този списък. Така че смесването на тези две теми води до напрежение, което е напълно излишно", каза премиерът.

Пакетът от военна помощ за Украйна е изготвен заедно с армията, която да каже какво може да се даде.

В складовете ни има муниции, чиито срокове изтичат след 1-2 години. Останат ли там, после ще трябва да се плаща за унищожаването им, което според премиера може да струва стотици милиони левове. Вместо това планът е те да се дадат на Украйна, а ние да си купим нови.

"Не би искал да коментирам това, което се случва в президентството. Аз мисля, че се видя сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите изказвания вероятно е ясно аз коя от тези гледни точки споделям. Най-лесно тя би могла да се представи по следния начин: поставете се на мястото на другия. Ако вие бъдете нападнати, какво би трябвало да напри един премиер, какво би трябвало да направи един президент? Дали трябва да каже "Аз искам да защитя държавата си, търся помощ за това" или трябва да каже "Не, аз няма как да се съпротивлявам, да става каквото ще", коментира Денков вчерашния сблъсък между Радев и Зеленски.

Той обяви, че споделя мнението на Зеленски, че трябва да се уважават институциите и мнението на другите хора, но всеки да има и ясна лична позиция.

Той обясни, че в ситуацията има жертва и агресор, както и че целият световен мир се крепи на това да не се променят държавните граници.

Премиерът обясни, че България има интерес от дългосрочно сътрудничество с Украйна в областта на високите технологии и енергетиката. "Всъщност ние имаме интерес от сътрудничество и с Русия, но не при тези условия", каза премиерът.

Денков уточни, че в момента тече подготовката на трети пакет помощ за Украйна. Като първият е бил изпратен по време на кабинета "Петков", а вторият - от служебното правителство.

Посещението на Зеленски е било готвено сравнително кратко, обясни премиерът, тъй като преди това не е имало възможност.

"Търсехме подходящ момент. Най-подходящия момент се оказа след Европейския съвет и преди срещата във Вилнюс, затова се проведе сега", обясни премиерът.

Относно решението Зеленски да не идва в парламента, Денков обясни, че са искали да затрудняват движението на софиянци възможно най-малко, както и че не е било удобно предвид предвидената среща в Бояна с партии и общественици.

Визитата на Зеленски бе свързана с кандидатурата на Украйна в НАТО. Той търси подкрепа. Това ще стане в подходящия момент. Ясно е, че това не може да стане сега”, коментира още Денков.

На въпрос, ако се наложи смяна на системата за ПВО означава ли, че ще търсим от съюзнически държави по-нови технологии, той каза следното:

„Има такива възможности. Бих казал, че България може би е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство. Всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години, както стана със самолетите. Украинската делегация се интересува най-вече от бързите решения. След тази визита всеки трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот. Дали е патриот този, който защитава родината си и границите си, или патриот би бил този, който казва „Елате, вземете ни територия”.

По-късно премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на Украйна военна техника, която би ощетила отбранителните способности на страната. 

Денков потвърди това след въпрос на "Възраждане", които настояха за уточнение след заявеното по-рано днес от министъра на отбраната Тодор Тагарев, че украинският президент е поискал "всичко без летателни средства".

"Всичко, което се подготвя за предоставяне като втори и като трети пакет от военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България. Няма да бъде изпратено нищо, което нарушава възможността да защитаваме нашата държава съгласно изискванията в момента от военна и военнотехническа гледна точка", каза Николай Денков, както и отново потвърди, че не се предвижда обсъждането на изпращане на каквато и да било жива сила, свързана с военните действия в Украйна.

В отговор на друг въпрос от ИТН - министър-председателят заяви, че няма никаква опасност от декапитализация на Българския енергиен холдинг, след като правителството реши пари от Дружеството ще се използват да попълнят бюджета:

"Българският енергиен холдинг няма никаква опасност да бъде фалиран. В сметките на БЕХ има значително повече средства от тези, които са изискани в момента, за да се подготви Бюджета за тази година".

По думите му въпреки, че Зеленски не е отишъл в парламента, той се е видял с ръководствата на парламентарните групи.

 

 

Коментари

  • "поставете се на мястото на другия."

    07 Юли 2023 14:49ч.

    Не можем да се поставим на мястото на другия. Нито сме горяли живи руснаци в Одеса, нито сме ги бомбардирали в Донбас, нито сме се опитвали да им вземем езика и религията. Напротив имаме точно обратния, недалечен опит с турците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    07 Юли 2023 15:12ч.

    Съгласен. Най-противно е интелигентен човек(Денков)да се прави на идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лесно се говори на ангро

    07 Юли 2023 16:04ч.

    "Другия" не е само Украйна, но и Русия. Дай личен пример, поставяйки се на мястото на Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    07 Юли 2023 22:59ч.

    Този "интелигентен" старозагорски цървул, с вид на гризач и поведение на мекотело е събирателен образ на провинциалния кариеризъм и хитрост. Национален предател и мястото му е в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам Борисов да стане академик

    07 Юли 2023 22:59ч.

    Не виждам никаква разлика между академика и пожарникаря. Еднакво глупави са и двамата и е съвсем справедливо единият (ББ) да бъде признат за академик, а другият (Денков с извинение) за пожарникар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молецът министър-председател

    07 Юли 2023 14:52ч.

    Подло, бавно и полеко прояжда тъканта на България. България не е застрашена от Русия, а от българските еничари в българското правителство, народно събрание, президентство. ==== Украйна съществува като зависима от САЩ държава едва от 1992 г., а е създадена като германски и австроунгарски протекторат, в съгласие с правителството на Съветска Русия, ръководено от Ленин, а след капитулацията на Германия и Австроунгария в ПСВ и гражданската война в бившата Руска империя, Украйна е включена в СССР - УССР, - като неразделна част на бившата държава Руска империя. ==== Нищо подобно на кратката история на Украйна няма в хилядолетната история на най-старата държава в Европа - България! България и Русия са братски държави още от времето на Първата българска държава и на Новгородската и Киевска Рус. РУС, а не окраина на някого!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Две съвсем различни представи за света?

    07 Юли 2023 14:56ч.

    И как разбрахме коя престава е "истинската"? Или консултирахме се с нашите съюзници, а може би и по препоръка на "посолство/то/та", осъзнахме коя представа е вярната! Ми то по тази логика, и думите на Денков, Путин направи точно това което един президент трябва да направи. Зеленски имаше възможност да защити страната си с "писалка" и малко здрав разум, сега тръгнал да търси ракети и да се представя като жертва на "агресор".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    07 Юли 2023 19:17ч.

    Прав сте! Проблемът можеше да се реши с "писалка" и здрав разум още през март миналата година и така да се спасят десетки (и дори стотици) хиляди човешки животи. Руснаците щяха да си останат в Крим и Донбас (където са си от столетия и далече от отвратителния за тях Майдан), а западно-украинците щяха да се правят на европейци колкото си щат, ако имаше кой да им повярва. Сега Западът им вярва, че стават само за пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молеца и Жирафа

    07 Юли 2023 15:00ч.

    Тази мантра за нападната страна и страна агресор постоянно се повтаря и по Гьобелски трябва да стане истина. Това обаче не е така. Русия започна военни действия в резултат на изпълнение на задълженията си по договора за взаимопомощ с Донецка и Луганска република , които Русия призна официално. Така, че последователите на Гьобелс нямат шанс , ако медиите са на ниво и не са част от властта. Да си журналист в днешно време не е лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно обротното

    07 Юли 2023 15:03ч.

    Защо ли не вярвам на този плъшок? За управлението на България от продажните ни политици важи правилото да лъжат хората и да ги успиват. А всъщност правят точно обратното за което говорят. За последните 30 години това са го доказали на сто процента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    07 Юли 2023 15:06ч.

    Толкова грандиозно предателство не е имало никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо от Банкя

    07 Юли 2023 15:09ч.

    Според академика мишок Сърбия трябва да бомби Косово еври дей и да си защитава територията и ти да и даваш оръжие за това.КАПИШ глупако

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "След тази визита всеки трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот."

    07 Юли 2023 15:11ч.

    Каква ирония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    07 Юли 2023 15:13ч.

    На някои хора, видно и от самолет, съдбата на Украйна им е по-важна от съдбата на България.. Как се наричат такива, мисля на всички ни е ясно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Юли 2023 15:25ч.

    Най са ми смешни българите как се палят за чужда война.Без значение дали са русофили, русофоби, американофоби , американофили или просто дебили. Студеният анализ сочи, че без значение какво мрънкаме или искаме да стане логиката на събитията е безжалостна. Путинова Русия е решила с огън и меч да покори ЦЯЛА Украйна.Без значение на цената.Ако трябва да се разцепи земното ядро значи ще се разцепи.Ако трябва да има ТСВ с пет милиарда жертви значи ще има. Политическото решение е взето в Кремъл. Затова не се впрягайте толкова.Носете си новите дрешки и яжте и пийте, като за последно.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ППДБГЕРБДПСБСП

    07 Юли 2023 15:45ч.

    Ние си носим новите дрешки, но да ти кажа. Ти си се обърнал на грешната страна. Докато гледаш и се взираш на изток , към Кремъл, не усещаш как гърба ти е незащитен, да не кажа оголен, та и под гърба даже. Да не се окаже, че докато гледаш на изток и виждаш двойно, някой от Запад те е подпрял и двойния поглед докато пишеш коментари ти е от нещо друго , не от очите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor Dre

    07 Юли 2023 15:30ч.

    КОЙ ти вярва бе???? КОЕ от казаното до тук от ПП е истина????? НЯМА ДА ПРАВИМ КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ.. да, бе да.... ЩЕ ДАДЕМ НА СЪД ББ - да, бе да... НЯМА ДА ДАДЕМ С300 на ЗЕЛЕНИЯ - да,бе да

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!

    07 Юли 2023 15:31ч.

    След тази визита всеки трябва да си зададе въпроса дали Денков заслужава да се нарича министър-председател на България, академик и изобщо човек, а думата патриот( що се отнася до патриотизма на управляващата сган) задължително трябва да се изписва ето така: %патриот%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сидия Дред

    07 Юли 2023 15:37ч.

    Имаше Мински договорености, под които бяха подписите на Русия и на Украйна. Украйна не изпълни договора. Какъв агресор? Какви 5 лева? Има принудително изпълнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    07 Юли 2023 22:47ч.

    Там бяха подписите и на меркел и оланд, а по-късно и на макрон. Ноо помните как меркел излезе и се показа като изпълнител на американската схема: ще удължават възможно най-дълго във времето "преговорите", за да могат да въоръжат, обучат нацистите и ги подготвят за война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Юли 2023 15:50ч.

    Коши урса Кольо Академичето призна, че на Украйна не можем да дадем системи за ПВО. В замяна обаче, той е предложил да им дадем константата на Авогадро с точност до седмия знак, а той лично щял да дари очилата си в полза на Украинската кауза . Както е казано в Свещенните текстове, ако имаш две лещи, дай едната на ближния си. Денков е настоял също да се промени мотото над Народното събрание на "Съединението прави реакцията, а реакцията прави утайката"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • менте академик, менте премиер

    07 Юли 2023 16:00ч.

    Никой нормален не вярва на соросДенков и компания. Непрекъснато лъжат и заблуждават хората и в последния момент вършат непоправими щети и за държавата и за народа. Абсурдно е хора с минимална електорална подкрепа да решават битието и бъдещето на и без това най-бедните европейци. Като бълг.правителство нищо добро не правят за собствения си народ, но упорито и активно раздават общите средства на чужди държави. Срам, позор и озаптяване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ???

    07 Юли 2023 16:07ч.

    Разбирам, че може да си неграмотен, дори и да си академик. Не разбирам как може да си българин и от ръцете ти капе руска кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако имаше, щяхте да дадете

    07 Юли 2023 16:22ч.

    България има само две системи С300. Едната брани София, другата - Козлодуй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ви вярвам

    07 Юли 2023 16:29ч.

    Дайте на Зеленски ръждясалите тенекии на поделенията, защото там друго не остана, а някои поделения вече са сринати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как с тези "стари муниции" за няколко стотин милиона долара (ако се унищожат) ще обърнат хода на войната и Украйна ще победи?! Как бе, г-н учЕне академико Денков?!

    07 Юли 2023 16:50ч.

    По повод на умозаключението на Денков: "Ако вие бъдете нападнати, какво би трябвало да напри един премиер, какво би трябвало да направи един президент? Дали трябва да каже "Аз искам да защитя държавата си, търся помощ за това" или трябва да каже "Не, аз няма как да се съпротивлявам, да става каквото ще", коментира Денков вчерашния сблъсък между Радев и Зеленски." .... да питаме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н академико кой напада някого без причина бе?!

    07 Юли 2023 16:54ч.

    Абе, г-н академико Денков, КОЙ НАПАДА НЯКОГО БЕЗ ПРИЧИНА БЕ?! ....... Преди години цял пентагонски генерал извади едно шишенце ЗА ДА ПОСОЧИ ПРИЧИНА да изтърбушат ИРАК, и да разрушат цветущият Багдад, и древен Вавилон и Ниневия, (което шишенце се оказа фалшиво, целия свят го разкри и разбра, но след разрухата и 1 милион бомби с обеднен уран от НАТО над чуждата държава Ирак, отдалечена на 15 000 км от държащият шишенцето .... мда. ....... а ТИ АКАДЕМИКО твърдиш, че някой ще дойде и ще те нападне ей така без причина или ще те заплаши Давай ми земята си? ........... БЕЗ ПРИЧИНА НЯМА ВОЙНА, Денков, академико, да ви се не знай и на немислещите и неграмотни политици, или по-скоро правещи се на неграмотни. Народът не е дебил, може да е търпелив, но и търпението е до време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв или десен полузащитник

    07 Юли 2023 22:04ч.

    Зеленски можеше да защити страната си ПРЕДИ февруари, но той се присмиваше на Путин, докато последният говореше за мир на една среща в присъствието на Меркел(забравих събитието). Обещаха му един конкретен сценарий и продажното копеле го следва. Агонални са тези игри в Украйна, а Денков с билюрите се мъчи да изкара гледната точка на Радев неразбираема уж за моралното съзнание. Как може да има такива хора, един вид., дето, бивайки военни с висш чин говорят за мирно уреждане на конфликта. Ама те и едни американски висши военни това казват. Те – може, нашият президент – не.Дядо му Деньо на Денков би се почувствал опозорен от такова изкримямане на душата и думите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    07 Юли 2023 17:19ч.

    Че този сламен минпредседател какво го интересува България! Той майка си ще продаде за без пари, че ще се интеесива от Родината ми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славо Богу !

    07 Юли 2023 17:42ч.

    Че не стигнаха до дъното, да си дадем и С 300 ! Макар че има ред технически въпроси. Колко изправни комплекса останаха ? Без поддръжка от страната производител /Русия/ - до колко можем да разчитаме че тези 40-годишни ЗРК са изправни ? Видяхме как в Украина същите комплекси, "поддържани" от украинци = аборигенска поддръжка , изстрелваха ракетите си, които правеха завои и падаха върху жилищни блокове ... Ние не сме чак украинци, но без пари ? Какво ли е състоянието на нашите С 300 ? ... И накрая - това беше искане за унижение на България ! А не че реално няколко допълнителни С 300 биха решили военните проблеми на ВСУ . Те стават все повече и все повече. ВСРФ с методичност и слонско спокойствие съсипват украинската ПВО на цялата територия на Украина. Стратегията на РФ е видима от сега , от юли месец ! Изчаква се да спихнат всички "контраофанзиви" и от есента и началото на зимата ще има ново руско настъпление. Генерал Мороз не за горами....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    07 Юли 2023 17:44ч.

    Тия човекоподобни не разбират колко грозно нещо е войната, тъй като никога не са стъпвали на бойното поле. Ако пратим Денков и евроатлантическата политическа шайка на фронта в Украйна, набързо ще обърнат плочата и ще зареват за мир след няма и 24 часа под обстрел. Денков, Кирчо, Корнелийка, Славчо, Ристьо, Боко, Шиши и останалите евроатлантяги, пращащи военната помощ са съучастници, заедно с "цивилизования" свят, в изтреблението на украинския народ и са виновни за удължаване на агонията им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я,за пореден път т.н.”академик” Денк…… ,

    07 Юли 2023 17:57ч.

    пардон Богдан Филов под №2 ,взема отношение по въпроси за които е нито компетентен,нито вдява що е геополитика и има ли тя почва у нази!Само че Б.Филов наистина е бил учен и то от световна величина а също така и убеден пронацистки елементдскато неговото бледо копие т.н. “академик”Дянков е поредния провинциален даскал,без всякаква идеологическа закваска но добре лаещо пале на политическият хорозонт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    07 Юли 2023 18:02ч.

    Към Господин Денков: Преди 10 минути управляващата коалиция на Войната гласува противозаконно да не се проведе Раферендумъта за Еврото. Г-н Денков може да се гордее, че представлява явна фашистко-джендърска коалиция. Мога да го оприлича само на Богдан Филов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как може да си българин и от ръцете ти капе руска кръв

    07 Юли 2023 18:32ч.

    дедите на истинските българи (рубладжиите не са такива) показаха как може - като кълцаха москалите през 1916 в нашата Добруджа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    07 Юли 2023 18:47ч.

    Тази Добруджа стана ваша, след като Москалите ви освободиха от 500 годишно пърдене в Османската империя и ви свалиха от набучването на кол, бе боклук неблагодарен. Кълцали били.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чети история

    07 Юли 2023 19:27ч.

    Казаци! В Добруджа са нахлули казаци и срещу тях се е изправил ген. Колев. А казаците може и да са руснаци, ама може и да са украинци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    07 Юли 2023 18:40ч.

    Давай, Денкич! Кики обеща острови в Тихия океан. Там с Линда ще продавате пасти, докато Кики е с кайта и гони вълните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марионетките

    07 Юли 2023 21:31ч.

    Не е сигурно, че няма да се дават С - 300, защото това го решава американският посланик, който преди малко беше в централата на ДБ и на когото Христо Иванов и Атанас Атанасов чинно козируват и марионетното правителство ще изпълнява, Брисов, заплашен от Магнитски ще подкрепя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До кога ще криете

    07 Юли 2023 22:49ч.

    Демократичното минало на този учен? Какви са били родителите му, и защо е в тясна симбиоза с всички ДС деца и внуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Юли 2023 4:19ч.

    Виц на Батето по повод: 28 Април 1999-та година, натовска бомба удря къща в Горна Баня: Продава се къща в Горна Баня, покривът е за ремонт, засега е на два етажа и огледи са невъзможни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи