Денков: Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата

Денков: Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата

На политическо ниво никой от нас не обсъжда такъв вариант, заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за предложението за отпадане на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция с решение на София, Букурещ и Атина. По думите на Денков, подобна стъпка би противоречала на правилата в ЕС, съобщава кор. на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Премиерът заяви, че предстои да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаквам да обсъдим приоритетите на България - сухопътните граници в Шенген, еврозоната. Винаги сме имали подкрепата на Германия, трябва да кажем кои са важните последващи стъпки, по които очакваме конкретна подкрепа, добави Денков пред български журналисти.

Той посочи, че очаква днес да се постигне единодушно решение за продължаване на финансовата подкрепа за Украйна. По повод предложенията на Европейската комисия за вноса на украински земеделски стоки Денков заяви, че според данните няма изключително увеличение на този внос. Трябва да внимаваме какви са данните и какви са слуховете, призова Денков. По думите му, предложенията на Комисията отчитат наличните факти и на исканията на българските земеделци. Той отбеляза, че увеличението на бюджета за земеделието у нас тази година е чувствително. 

По повод очакванията за присъединяването на нашата страна към еврозоната Николай Денков потвърди, че всички сили и всички графици са насочени към 1 януари догодина. Единствената неизвестна в момента е кога ще изпълним критерия за инфлацията, това се очаква да стане малко по-късно тази година, поясни той.

Премиерът посочи, че се очакват съвсем ограничени смени в правителството при предстоящата ротация. 

Попитан за злоупотребите с предоставяне на българско гражданство Денков заяви, че е работа на службите, когато има такива случаи и подозрения за шпионска дейност и за корупция, да бъдат много по-активни. Премиерът добави, че засега не разполага с такива данни от службите. Поискал съм справка, но не е нормално да си затваряме очите за такива рискове за България, каза той.

В отговор на въпрос за възможността за създаване на нов политически проект от президента Румен Радев, премиерът заяви, че България е парламентарна република и всяко легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка демократична форма, каза той. Би ме притеснило, ако се окаже, че има партия, която се оглавява буквално или недиректно от президентството, това би било пряко нарушение на конституцията. Не че не сме имали и друг път такива анонси от президентството, затова е много важно да бъде изчистено кой в каква роля действа. Ако има партиен проект, трябва да бъде отделен от президентството, което по принцип не може да се занимава с партийна дейност, обобщи Денков.

На въпроса дали е имало покана към Радев да участва в т. нар. "сглобка", Денков заяви, че никога по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП-ДБ не е отправяно такова предложение. Той допълни, че не е получавал от службите доклад за корупция в президентството.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Разбрахме, Денков каквото можа свърши, свърши се

    01 Фев 2024 11:08ч.

    Имаш още 20 работни дни като премиер. Кротни се. Рейнтинг Среден 3 на водения от тебе кабинет. Личен рейнтинг помпан от социоагенции пак срамно нисък. Толкова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боцко

    02 Фев 2024 16:08ч.

    Няма ли някой фермер в Брюксел да го залее с малко кравешка тор да му олекне..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде

    01 Фев 2024 11:10ч.

    Айде плъшок, оди се снимай и да приключваме вече, че ми писна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България може да прави каквото си иска с границите си

    01 Фев 2024 11:24ч.

    Проблем е, че от Брюксел командват и не разрешават самоинициатива. те трябва да разрешат да се премахнат границите, НО със задължаващи условия. Границата на една държава е същото както оградите между съседи. Ако се разбирате с комшията, ограда не ви е нужна, защото струва пари. Границата с Гърция е проблем защото е в Шенген А Шенген е организация в организация и разделя държавите в ЕС на първа и втора категория. .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така е,

    01 Фев 2024 13:19ч.

    и кое е по-голямо доказателство за нагъзеността на родните назначенци и факта, че сме колония, третират ни като такава и т.нар. "управляващи" дори не могат да си помислят другояче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас

    01 Фев 2024 13:40ч.

    Срам ме е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    01 Фев 2024 13:48ч.

    Гърция формално е с "пълен Шенген". Тя няма обща граница с друга страна имаща също "пълен Шенген". Така че ликвидиране на граничния и митнически контрол между България, Гърция и Румъния по никакъв начин не заплашва богопомазаните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Фев 2024 11:26ч.

    Сбогом МолецО!... Дано никога повече не те видим! Такива са "правилата"...;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едностранно премахване на сухопътните граници...

    01 Фев 2024 11:31ч.

    и с Турция и с Турция. Искаме милиони емигранти, не - 1 милиард няма да стигнат. Още трябват. Все инженери, лекари и професоре, политици с по 10 паспорта. Да станем Китай в Уропата. Вселенски извор на трудолюбие, умност, морал, просперитет - пример за сите земни кълбета! А-хъм я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    01 Фев 2024 11:36ч.

    Безполезен. Безгръбначен. Балон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    01 Фев 2024 11:54ч.

    ...само дето, не е "балон", а червей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога ще изпълним критерия за инфлацията:

    01 Фев 2024 11:45ч.

    - К'ва инфлация ви гони ве?! То 20...30%, инфлация ли е? Още ята таквиз молци трябва да се развъдят - ще изгризкат и останалите читави 70...80%. Тогава "критериите" ще са жуст, на 100% изпълнени. Така бивша България и сама ще издържа Укропия! Пък и Шолци ще доприпква тъдява с касичката, та да му се пускат по някое и друго € в нея! Стига да оцелее в близките месеци, щото индустриалната инфлация там навлиза в дефолт-зоната. Означава пълна независимост от всичко, изпълнени планове на цветът на елита давоски и свободен лемингов летеж във Фиорда на лудостта с останалите отличници, сами вече в дефолт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кога ще го проумее, ако изобщо може

    01 Фев 2024 12:09ч.

    То разбрахме, че за такива самото съществуване на България е нарушение на правилата. Това, съществуването на българския народ, също е нарушение на правилата. Това пък, неговите интереси - това направо си е престъпление срещу ЕС. Просто не знам какво да кажа за такива индивиди. То думите са безсилни. Разберете най-после, че на всеки НОРМАЛЕН човек единствено му пука за интересите на БЪЛГАРИЯ. Изобщо не ни пука за правилата на ЕС, камо ли пък за Украйна. Ама изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ????

    01 Фев 2024 12:15ч.

    Самата сглобка не е ли нарушение на правилата? От кога те имат значение за кретените, шарлатани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американеца

    01 Фев 2024 13:31ч.

    Този плъх Денков нещо мърмори и се изказва...горкия още е не разбрал, че той е едно нищо...един обикновен мръсник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    01 Фев 2024 14:08ч.

    Разберете се с гърците, знаете ли колко много българи имаме имоти в Гърция, ще ни се облекчи пътуването много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Фев 2024 14:20ч.

    Кои правила бе молец?България суверенна държава ли е или напротив? То и червейте имат повече гръбнак от вас.Румъния и Гърция са ни съседи,какво по нормално от това да се пътува между съседи без излишни формалности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    01 Фев 2024 16:56ч.

    Денков разбирали значението на думата “правила”. Щото за няколкото месеца неговата хунта, той и министрите не спазват Конституцията, че камо ли международните правила

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бобо

    02 Фев 2024 7:17ч.

    Нищожества! Дано след ротацията да се скриеш и никога да не те виждаме! По - жалък премиер България не е имала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи