Денков: Делян Пеевски играе театър, не ми е началник. Наблюдавам следизборна психотерапия в ГЕРБ

Денков: Делян Пеевски играе театър, не ми е началник. Наблюдавам следизборна психотерапия в ГЕРБ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Премиерът Николай Денков обясни пред БНР, че би напуснал поста си в три случая - ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или ПП-ДБ кажат, че не искат повече това правителство. 

Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава "прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия". Според него "за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени".

Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери министър-председателят. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се получи в края на тази година или в първите седмици на следващата, уточни той.

Бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни, заяви Денков. По думите му също неверни са твърденията, че няма средства за общините, но няма да се правят "чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор". Според него "12 милиарда е невиждана сума за капиталови разходи".

"Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на ЕС", коментира Николай Денков. Относно критиките на лидера на ГЕРБ Денков посочи, че "г-н Борисов казва много неща, които не са верни".

"Лукойл Нефтохим Бургас": Компанията изнася нефтопродукти в рамките на установените квоти и ограничения
По въпроса с дерогацията за "Лукойл" Николай Денков заяви, че ще съди Делян Добрев.

"Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. (…) За момента нямаме никакви индикации, че "Лукойл" - България нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев."

Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността, поясни министър-председателят. Това е официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

По думите му на базата на тези становища е бил предложен "ясен поетапен преход" до септември следващата година, за да се премахне този сценарий като риск.

Николай Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

На въпрос, засягащ тона, с който Делян Пеевски се изказва по дневния ред, премиерът отговори:

"За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента."

Запитан за местните данъци и такси Николай Денков поясни, че има дезинформация. По думите му НСОРБ настоява за децентрализация, местните данъци не са вдигани от години и не правителството иска да направи това.

"Ако те искат да ги променят, ние искаме да им дадем това право. С лъжи държава не се управлява. Нека Сдружението на общините да каже ясно – иска ли го или не го иска", призова той.

"Нашата управленска програма беше допълнена от ГЕРБ. Тя е обща програма с Мария Габриел до края на следващата година. Заедно подбрахме министрите с хората от ГЕРБ. Някои от основните елементи на едно коалиционно споразумение са налице, те са приети и от двете страни", припомни Денков. Според него липсва "механизъм, с който да се вземат важните решения". Очевидно за ГЕРБ е по-лесно "да държат тази позиция на вътрешна опозиция", изтъкна премиерът и определи това като вредно за самия ГЕРБ.

Като каза, че има "доза шизофрения" в отношението на ГЕРБ към правителството, в предаването "Неделя 150" Николай Денков заяви:

"Има няколко имена, които бяха предложени от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е вярно и второ е вредно."

Премиерът посъветва ГЕРБ "да забравим тези дребни сметки". След 5 месеца да искаш изпълнена 18-месечна програма е некоректно, допълни той.

Изненадите идват от инициативи в Народното събрание, които не са съгласувани с правителството, каза още Денков. По предстоящия вот на недоверие, свързан с националната сигурност и отбрана, премиерът обясни, че с бързи темпове се наваксват закъснения от много години в отбранителната политика и "в основната си част този вот на недоверие няма никаква основа".

"Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях", декларира Николай Денков и добави, че има "много ясна причина" защо иска смяна на шефа на ДАНС, чийто заместник си е "позволил да предизвика цялата криза около първия тур на изборите", "отделно са политическите изказвания на г-н Тончев".

"С какво е толкова ценен г-н Тончев на президента? Цялата теза, че мога да овладея службите с тази смяна, е абсолютно невярна. Новият ръководител на ДАНС трябва да бъде съгласуван с президента. Не може аз да отговарям за тази служба и да няма доверие към ръководителя. Очаквам президентът да подпише това искане."

ЦИК наруши Изборния кодекс. ВАС след това трябваше да санира ситуацията, гласи равносметката на Денков след местните избори.

"Не е моя работа, при положение, че ЦИК се избира от Народното събрание, аз да искам ЦИК да бъде сменена. ЦИК наруши закона, доведе до това да имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Те носят отговорност за това."

На въпрос време ли е за персонални промени в кабинета, конкретно в Министерството на електронното управление, министър-председателят подчерта, че не иска "да разбутва този екип, защото работата върви много активно". "МЕУ за този период от 5 месеца успя да напредне чисто професионално по задачи, които бяха изостанали от много години", каза премиерът, като даде примери електронните бележки за учениците, електронните рецепти и електронните фишове.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Евроатлантически идиоти!

    12 Ное 2023 11:17ч.

    От Хаскьой единственият свестен човек май е Григор. Иначе хвани Делян, удри Кокорчо! Боклуци евроатлантически!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Ное 2023 15:42ч.

    Високопарни дума на прашната етажерка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина, Пеевски не му е началник

    12 Ное 2023 21:00ч.

    Ако беше, нямаше да го държи нито ден на работа. Според д-р Николай Михайлов, Денков е “една карикатура”. Докторът е деликатен човек, аз бих употребил думата “мижитурка”, а баба ми би казала “шушумига”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов е пълна безизходица (в която сам се постави и влезе в този капан, за да си уварди гъза)

    12 Ное 2023 21:06ч.

    Ако нещата продължават така, губи партията си, която не може да възприеме лесно неговия злощастен гърч. Ако развали сглобката, губи себе си, посолството ще го размаже като мармалад. Но на тая мъка идва краят. Доган го е усетил и изпълзя от Сарая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преформатиране

    12 Ное 2023 21:10ч.

    Замириса на власт и хиените луднаха. На Борисов не му остава нищо друго, освен да плете интриги и да убеди посолството, че е направил всичко възможно, но какво да прави като пипетата са некадърници. Това той го може. Очаквам виртуозни изпълнения и високо актьорско майсторство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    12 Ное 2023 11:30ч.

    Стига сте се карали кой е машиниста на влака ! Началникът на всички ви е ГАЛЯ КАЗА и точка !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русоробията е смъртен грях

    12 Ное 2023 16:52ч.

    Другият вариант, машинистката да е митрофанова, е милиони пъти по-лош.Да не се карат за глупости, а да се обединят срещу Злото от Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • momo

    12 Ное 2023 11:31ч.

    Плъхчо не лъже. Никой не му е началник в Парламента. Началниците му са в посолствоТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    12 Ное 2023 15:23ч.

    "На мен не ми е началник никой от парламента." -- това ми аресА. види се, територията не е парламентарна, а миша република. но да, началниците са Там, третия помощник на четвъртия секретар и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, пази

    12 Ное 2023 11:36ч.

    България! Сами явно няма да можем. Баце и шиши - хак да ви е! Големи сте "играчи", ама от посолствоТО хубаво ви наиграха да ги крепите тези.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Ное 2023 12:08ч.

    Прав е човекът че Пеевски не му е началник. Галя им е началник на всичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ауу, театро за пред плебса!

    12 Ное 2023 12:24ч.

    Обаче! Актьорският състав нефелен, пиесата - тоже! А публиката ...! И "Москва слезам не верит", както е казал поетът! Та, акаденкoff, бай Ставри те очква! Има за какво! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Pied Piper

    12 Ное 2023 12:39ч.

    Оставете човека. Явно е решил, че по този начин ще се откачи от Магнитски и се докарва. Нетипично за ДПС, но направиха. 2 много груби политически грешки - подкрепиха Кълъчдароглу и мълчат като пукали за избиването на мюсулмани….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И се правят,

    12 Ное 2023 12:48ч.

    че не забелязват Кадиров. Лошо, Доги, лошо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    12 Ное 2023 13:09ч.

    Да Пеевски не ти е началник, но и ти си никой, един назначенец, който хората оприличават на редица доста гадни животни! Само моля, не го наричайте плъх, те са умни животни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    12 Ное 2023 13:46ч.

    След като е толкова вещ в психологията и наблюдава следизборна психотерапия в ГЕРБ, Денков трябва да съобщи и името на психотерапевта. Последно - Делян или Кенет?))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    12 Ное 2023 13:48ч.

    Денков е прескочил набързо до посолството. Раздава го доста смело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Ное 2023 13:52ч.

    Първо, абсолютно подкрепям Денков в твърдението, че "Делян Пеевски играе един театър"! Но с лека корекция - театърът е куклен, а Денков е куклата на конци. Та трябва да се перифразира на "Делян Пеевски играе кукловод в един куклен театър, в който всъщност се изпълнява мафиотската политическа програма, а Денков се опитва да се държи като началник, докато всъщност е обикновена парцалена кукла". Второ, и най-важното е следното твърдение "На мен не ми е началник никой от парламента", което показва нивото на самозабравяне на лицето, както и юридическата му неграмотност, тъй като по Конституция "България е република с парламентарно управление", тоест висш орган е НС. НС може да привика министър в НС, но министър не може да привика народен представител в МС. Та реални Денков се отчита именно на парламента, който може да го уволни по всяко време с вот на недоверие. Да не говорим, че началник на Денков, по Конституция, всъщност е българския народ, с който той хич не се съобразява, тъй като явно смята, че е на върха на йерархията... Очевидно тези от ПростоПринтерите са ги избирали с конкурс по висша наглост и пълна некадърност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    12 Ное 2023 14:19ч.

    "На мен не ми е началник никой от парламента." - Аз ли съм се объркал, че живея в парламентарна република, или този индивид е толкова тъп, че не е разбрал, къде се намира и какво управлява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денкоф още не може да проумее, че правителството е подчинено на парламента

    12 Ное 2023 15:12ч.

    Не че и парламентът е много стока. Преиграването на Пеевски е отделен въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денков

    12 Ное 2023 15:58ч.

    е долен йезуит.Изказванията му са на обучаван с години неодемократ,целящи абсолютна манипулация на истината.На всичкото отгоре е гигантски НАГЪЛ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 555

    12 Ное 2023 16:39ч.

    Човека е на ръчно управление от сащ и вече ни пеевски ни боко могат да дават тон. Подозирам следващия премиер ще се казва тагарев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русоробията е смъртен грях

    12 Ное 2023 16:55ч.

    Би било най-прекрасният вариант!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    12 Ное 2023 16:43ч.

    Коши Кольо Академичето е като пеперудката (в случая молецът), която тропнала с крак от едноименната приказка на Киплинг. Силата му е във влиятелните кръгове зад него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русоробията е смъртен грях

    12 Ное 2023 16:49ч.

    Дотук Денков се държеше добре, но с това, че защитава путинските търтеи от Лукойл , се проявява като антибългарин.За момента Шиши е много по-добър вариант за премиер от настоящия.Твърдият му антипутинизъм изкупва всичките му грехове в миналото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Ное 2023 20:43ч.

    Не искам да ти развалям розовите илюзии, но Шиши не е никакъв "антипутинист" и ако утре завее източния вятър, той ще е сред първите лизачи-натегачи. При него единственото "твърдо" нещо е нагаждачеството и наглостта му. И нищо не може да изкупи греховете нито на Шиши, нито на Боко, нито на Сокола, нито на Кирчовците и останалите корумпета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    12 Ное 2023 21:56ч.

    Този е противен колкото тиквата, че и отгоре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    13 Ное 2023 0:09ч.

    Така като те гледам ти нямаш началник тук в България. Но пак не се знае какво ще решат изборните машини на следващия път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи