Денков: Дали някой не се опитва да наруши работата на "Лукойл", за да му намали цената?

Денков: Дали някой не се опитва да наруши работата на "Лукойл", за да му намали цената?

Това, което е очевидно, е, че ако се наруши работата на "Лукойл", тя ще загуби себестойност. И ако някой иска да участва в този търг, може да бъде заинтересован от това, заяви премиерът Николай Денков на брифинг след участието си в Годишните награди на БТПП.

Денков коментира темата за евентуално оттегляне на "Лукойл" от България, за което съобщиха по-рано днес от компанията. Според него проблемът при евентуално излизане от българския пазар би бил ще има ли неруски петрол, с който бензиностанциите да могат да работят спокойно. Ако се вдигнат цените на горивата, това ще бъде поради затруднение в доставките. Това е, което през цялото време се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход. На въпрос това заплаха или блъф е от страна на "Лукойл" Денков, каза че не може да каже. Според него обаче има интерес от различни страни. Денков е притеснен от това "да не се окаже, че част от действията тук са опити на някой да наруши работата на "Лукойл", за да му намали цената. Не мога да изключа такава възможност, коментира премиерът.

Попитан от какви кръгове биха дошли действия с цел намаляване на цената на "Лукойл" Денков каза, че не може да знае и че трябва да се гледат действията на различните хора.По никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на "Лукойл", няма такава връзка, заяви Денков по повод на интервю на финансовия министър Асен Василев пред "Файненшъл Таймс".

Относно дерогацията Николай Денков заяви, че от няколко месеца е ясно, че правителството прави всичко възможно да бъде спокоен пазарът на горивата и съответно да се съкрати дерогацията, доколкото е възможно, без да се създадат рискове. Добрев не го интересува възможността да има рискове, коментира премиерът изказването на Делян Добрев по-рано днес. "Вчера гледах цените по бензиностанциите, те са по-ниски, отколкото преди един-два месеца", посочи премиерът. Според него, ако някой иска да си играе с рисковете, това е негово право, но съответно след това ще си носи отговорността.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • ?????

  05 Дек 2023 19:59ч.

  Академикът стойност и себестойност май ги има за едно и също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи