Денков: Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, имаме проблем

Денков: Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, имаме проблем

„Министърът има права. Когато той твърди, че има основание и съответните доклади – може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра”, заяви премиерът.

„Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше много ясен, че има притеснителни твърдения. Оттам беше въпрос на време и на процедура да се вземе решение. Това е изцяло в правомощията на здравния министър – аз съм изненадан от агресивната реакция”, заяви премиерът Никола Денков след обвиненията около освобождаването на шефа на „Пирогов” и бойкота, който от ГЕРБ-СДС обявиха на заседанията на Народното събрание.

Денков поясни, че е „виждал” одитния доклад за „Пирогов”. „Виждам сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава. Това са процедури, които нито се случват за първи път, нито ще са за последен”, категоричен е премиерът.

 

„Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите. Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен – тук имаме проблем. Този проблем е, че всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията му”, добави Денков.

„Има начини, ако искат те да се намесят в този процес – да извикат министъра и да го изслушат. Но не е това начинът ти да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решението”, поясни още Денков.

Премиерът отрече да е поемал ангажимент към ГЕРБ-СДС и по-точно към Десислава Атанасова да не освобождава шефа на „Пирогов”. „Министърът има права. Когато той твърди, че има основание и съответните доклади – може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра”, е мнението му.

По думите му било крайно време да се разбере кой какви правомощия има. „Някой сега да казва, че иска механизъм и да пита защо досега не сме имали – за мен е доста странно”, каза Денков. Той призова партийните лидери да се съберат и да решат как да се „отпуши” работата на парламента.

Коментари

  • някой май не е чувал, че парламентът освен законодателна...

    05 Дек 2023 19:25ч.

    ...има и контролна функция. Сиреч да контролира изпълнителната власт. И въпросният някой се пули зад очилата, генерирайки тъпизми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Денков смята,

    05 Дек 2023 19:27ч.

    че парламентът не може или не трябва да контролира правителството, имаме проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    05 Дек 2023 19:38ч.

    Денков да отговори за резултатите от PISA за нивото на нашите ученици. Какво се прави на мъж като не може едно решение да вземе самостоятелно и да го отстоява докрай. Срам! Горко за всички българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резултатите от PISA, са пряк резултат от действията на Денков в образованието..

    05 Дек 2023 20:34ч.

    Чак не ми се мисли, какви ще са резултатите от действията му като минпред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехе

    05 Дек 2023 21:40ч.

    Все по-наглото сламеното чучело остроумничи, май?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    06 Дек 2023 5:28ч.

    Парламенът е длъжен да контролира проявата на отмъстителност в решението на правителството да уволни един директор, който не се е поддал на наглия натиск на правителствен човек. За това става въпрос многоумний Денков, който си въобразяваш, че другите трева пасат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    06 Дек 2023 10:40ч.

    това е около 100 хиляди лева заплата на месец, за година-две става милионер на държавна заплата без да върши абсолютно нищо, само трябва да върши това, което нареди началникът, самият борисов каза, че мутафчийски дължи назначението си на него, така че много е важно даже, герберската администрация ако си замине, заминава си и електоратът, с него и борисов, а там чакат едни неприятни неща

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи