Деница Златева: Поскъпването на природния газ за септември ще е с около 17%

Деница Златева: Поскъпването на природния газ за септември ще е с около 17%

Снимка: БТА

Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред журналисти след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите ѝ, това е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август. 

На заседанието беше обсъден доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс. 

"Булгаргаз" изпълнява договора към "Газпром" и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят", допълни Деница Златева. 

Тя подчерта, че количествата за септември са осигурени. "Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме осигурен цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена", каза Деница Златева. 

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг период. 

"Важно е да си осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на месец април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за месец септември", каза още Деница Златева. 

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за цената на природния газ за септември. Заявлението на "Булгаргаз" е за поскъпване на синьото гориво с нови 6%.

Източник: БТА, БНТ

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Отец Нафърфорий

    30 Авг 2022 11:35ч.

    А сега затворете това прозорче и отворете другото отдясно. Там прочете за искането от КЕВР на 6% увеличение. Деничко, кое е вярното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булгаргаз продава

    30 Авг 2022 11:52ч.

    Логично е "изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева" да казва истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чо-Чо-сан

    30 Авг 2022 11:49ч.

    Кораба идва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    30 Авг 2022 12:11ч.

    Кой говори истината! Тази казва едно, КЕВР - друго. Снимката на госпожата предизвиква насмешка. Как не се научиха да се обличат и снимат. Заемат ръководни постове, а не знаят елементарни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти да не си гей, че толкоз ги разбираш тези глупости?

    30 Авг 2022 18:24ч.

    Чудо голямо, дрехи и парцали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    30 Авг 2022 21:08ч.

    Ало, неграмотник, по дрехите посрещат, по акъла изпращат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    30 Авг 2022 12:32ч.

    @Любопитен 30 Авг 2022 12:11ч. Именно. Колко разбира от търговия с газ тази жена представа нямам. Те си знаят. Шуробаджанащината през последните 30 години ни съсипа. Освен това да си толкова дебел на висока позиция е неприлично, след като хората в София ровят по кофите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    30 Авг 2022 17:11ч.

    И аз смятам, че Златева не умее да се облича според изискванията на поста, който заема. Тя едва ли има нужния естетически усет за това. Разбира от търговия с газ, колкото от стилно обличане и събличане. На фотографийката Златева прилича на сприхава повлекана, ухаеща на яхния и готвеща се да напердаши мъжа си. Радостно е, че все пак си е обръснала поне мустаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цената на газа не Ви харесва, добре!

    30 Авг 2022 20:04ч.

    Ама какво не харесвате (то какво ли е за харесване?) на типичен "апаратчик"? Бай Милор от село Парамун, социален антрополог са го "разглезили" жените около него и критериите му за облекло и красота са силно завишени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор е естет, та звъни

    30 Авг 2022 21:39ч.

    Нещо, като нашенски Оскар Уайлд, в добрия смисъл на думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте, някога беше и "Звън".

    30 Авг 2022 22:08ч.

    И му се отдава да пише, но рядко ни радва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи