Деница Златева: "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034

Деница Златева: "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ с хоризонт до 2034 година. Това обяви изпълнителният директор на доставчика Деница Златева на съвместна пресконференция със служебния министър на енергетиката Росен Христов, предаде БНТ. 

"Булгаргаз" обявява три търга: 

- за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022 
- за доставка на втечнен газ за 2023 
- за доставка на втечнен газ в периода 2024-2034

"За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи и липсват критерии за оценка, търговете ще преминат през няколко етапа - предварителен подбор на кандидатите - да е ясна собствеността на компанията, да нямат търговски ограничения, да имат надеждност и опит с доставките на втечнен газ. Вторият етап е подаване на оферти и трети етап - класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност." 

Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме 6 месеца и победителят в него ще бъде определен по време на следавщото редовно правителство. Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни Златева. 

"Дългосрочният търг е стратегически за постигане на реалната диферсификация и за гарантиране на доставките за период от 10 години. За него има предварително запазен 10 годишен капацитет в Александруполис.", поясни тя. 

Вчера дружеството разшири резервирания капацитет за доставка на втечнен газ от терминала в Александруполис. Той се очаква да заработи през 2024г. Дотогава страната ни ще преговаря за допълнителни слотове на различни терминали за доставка на втечнен газ. 

"Това, което днес обявяваме, е голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които бяха по време на предишното правителство. Резултатите за октомври са налице, има промяна в цените, продължаваме по същия път", каза енергийният министър Росен Христов. 

Предстоят преговори и за доставка на тръбен газ, допълни служебният министър на енергетиката. Разговорите с "Газпром" продължават - за момента без развитие. Водят се преговори с турски доставчик и за увеличение на азерските доставки. 

"Истинската диверсификация означава да осигуряваме количества поне на 130% - 150% от необходимото, за да може, при невъзможност на доставчик да си изпълни ангажиментите, да преминем към друг. Реално, ако всички преговори преминат успешно, ще осигурим повече газ, отколкото ни е необходим и "Булгаргаз" ще може да се превърне в европейски доставчик. Това е и част от нашата стратегия - "Булгаргаз" да е търговска компания, която да заработи на печалба, а не само да покрива нуждите на страната.", каза Христов.

 

Коментари

  • Деница Златева: "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034

    20 Sep 2022 12:37ч.

    Санкции на Газпром до дупка и яко кешовица за посредниците и служебните министри на Президента?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Водят се преговори с турски доставчик и за увеличение на азерските доставки."

    20 Sep 2022 12:39ч.

    Да си припомним две неща: 1-во. Азерският газ е силно НЕдемократичен и 2-ро. Работата на служебното правителство не е ли основно да готви избори, а не да се правят на търговци на газ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме 6 месеца ..."

    20 Sep 2022 12:42ч.

    Та кой беше резервирал вече слотове за разтоварване на втечнен газ на строяще я се терминал във Вльора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитро

    20 Sep 2022 14:55ч.

    На Вльора разтоварват газ от американците който ще иде за италианците, а те ще ни дават от техния азерски газ! И пак няма да е по евтин от руския тръбен. Но каквото сам си направим с чужда помощ разбира се, друг не може да ти го направи! Ние по стар обичай винаги първо ближем солта, после ядем бой, след това ни опъват и накрая си плащаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    20 Sep 2022 12:49ч.

    В съседен материал на страницата: "Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива." А в този няма нищо в този смисъл, само: "...класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност." И 77% от българите ще получат един гол... среден пръст! Сега и до 2034г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върти, сучи

    20 Sep 2022 12:56ч.

    Целта е да се сключи дългосрочен( 10г) договор за доставка на скъп втечнен газ, за сметка на по-евтиния тръбен.. За сметка на потребителите, разбира се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истинската диверсификация означава ...

    20 Sep 2022 13:15ч.

    да имаш повече от един източник, а не да изгониш досегашния си евтин доставчик и да търсиш през девет планини в десета с какво да го замениш под чужда диктовка!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    20 Sep 2022 13:17ч.

    Съжалявам, че го казвам, но ако изглеждах така, никога нямаше да се снимам освен за лична карта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от криводол

    20 Sep 2022 13:23ч.

    от българия по тъпа държава няма ,но има най- големите продажници и подлоги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да благодарим на Газпром,

    20 Sep 2022 13:34ч.

    че след като им построихме тръба за 3 млрд., по която да продават на Сърбия и Унгария, ни спряха газа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Sep 2022 14:17ч.

    Стига глупости.Газпром плати тръбата.Плащането е под формата на кредит който се погасява от транзитните такси.Днес е видно колко предвидливо е постъпил.Ако беше по друга схема да бяхме врътнали кранчето.А сега ако го врътнали няма от де пари за заема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    20 Sep 2022 13:36ч.

    А защо не направо до 2134 г.???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Sep 2022 13:39ч.

    Единственият въпрос е;В български затвор ли ще лежите или ще обявим търг за съхранението Ви.САЩ може да развържат кесията ама надали.Списъкът отдавна съм го изготвил.Гледам новите попълнения за много по-кратко време влизат в него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой ще вкара в затвора?

    20 Sep 2022 13:44ч.

    Руснаците ли, които бягат панически от Украйна. Вероятността за възстановяване на руското влияние в България вече клони към нула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мога да разбера

    20 Sep 2022 15:03ч.

    От къде идват толкова много тъпаци? То вярно,че простите хора и облите камъни в в реката не свършват, но и у нас почнаха да ги внасят / не само от Харвард /!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Sep 2022 13:42ч.

    И друг път сме стигали до тоя хал.И сме се справяли т.е. Крум Страшни се е справил.Ще се ползва историческия ни опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Sep 2022 13:51ч.

    Кучетата на радеф се опитват да набълбукат тотално България ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    20 Sep 2022 14:12ч.

    радев и производните му са предатели и убийци на България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Sep 2022 14:24ч.

    Дългосрочните договори за танкерен газ са пряк път към ''приватизирането'' на монополно и печелившо държавно предприятие-Булгаргаз.Пореден грабеж.Този път под патронажа на Р.Радев.Предателството върви с осребряване.Всичко под патронажа на САЩ.Ето защо Р.Радев не лови риба и си гледа генералската пенсия.АЛЧНОСТ и АРОГАНТНОСТ. Народа отдавна го е казал''Пази боже сляпо да прогледа''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, съд за тези измекяри!

    20 Sep 2022 14:45ч.

    Какви търгове до 2034 г. Тази мома нещо да не е слънчасала (то и слънце няма, ама ...). Гледайте си преките задължения, за следващите не мислете! Боже, лош си! Не си прибираш вересиите! Моля те от все сърце и душа, бъди добър, поправи се! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Sep 2022 14:54ч.

    Колко ли трябва да си тъп или корумпиран, да правиш търг за 12 години напред, при сегашните екстремни цени на газа ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никоя сериозна бизнес-структура няма да се яви

    20 Sep 2022 14:57ч.

    по простата причина, че страната ни е договороненадеждна. Всеки сенатор, който реши, може да слезе на летището и да закрие който и да е наш международен договор. Всеки разбойник може да влезе на обордаж в българската политика, съответно на върха в изпълнителнителната власт и за броени дни да разбие граденото с години. НИКОЙ няма да прави бизнес с нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тея кой ги е избирал,

    20 Sep 2022 15:32ч.

    Та си позволяват да ни натрисат подобен "договор" за 12 години напред? Радев, за Народен съд да си чувал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    20 Sep 2022 16:30ч.

    Света се готви за ядрен апокалипсис, ние за американски договори за газ след апокалипсиса. Както казва народа " връзваме каруцата пред коня". Хубаво ама скоро може ни кон да има ни каруца в милата ни държавица крадлива, мила, ненагледна, на ботеф и лефски, ама не само на тях, а и на нас истинските Българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миню

    20 Sep 2022 18:23ч.

    Как смеете да искате дългосрочни договори? Европа ги забрани и започна да прилага борсовите цени. Затова се и скараха с Путин, защото Русия искаше дългосрочни договори на много изгодни цени, но политиците-спекуланти го отрязаха. И какво сега; 10-торно по скъп газ с дългосрочни договори. Абе, луд народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи