Деница Сачева: Бюджетът можеше да си позволи коледни надбавки към пенсиите

Деница Сачева: Бюджетът можеше да си позволи коледни надбавки към пенсиите

Коледните добавки към пенсиите винаги са били традиция и са давани на хората, които са най-бедни, давани са на хората, които са под линията на бедност. В България това са около 326 000 души или 330 000 души и ако те бяха получили по 50 лева, това щеше да е 16 млн. лева в един бюджет от 22 млрд. лева. Така депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева отговори на въпрос в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ ако беше социален министър, дали щеше да настоява да се дадат коледни надбавки на пенсионерите. 

Попитана защо от ГЕРБ-СДС не са убедили финансовият министър Асен Василев да се отпуснат коледни добавки, тъй като той казва, че няма смисъл от тези 50 лева и по-добре трайно да се увеличат пенсиите, Сачева отговори така:  "Това е поредната доза популизъм на Асен Василев. Тук не говорим за парите и не говорим затова, че идва Коледа, а говорим затова, че този жест щеше да покаже България като социална и солидарна държава."

Тя обясни още, че хората, които се пенсионират през декември, ще получат автоматично по 60 лв. към пенсиите си по силата на решение, което е взето в предишно Народно събрание и тази добавка не е свързана с нищо за разлика от това, че добавките от ковид влязоха в пенсиите. 

"Същевременно тези хора, които се пенсионират сега през декември, имат много по-адекватни пенсии спрямо доходите. А хората, които са с най-ниски доходи, те няма да получат коледна добавка. Тя е съвсем друг жест и съвсем друг вид политика, тя не е свързана с доходите, а е свързана с нашето отношение към бедните и повече с етиката - тема, която отдавна не присъства в българската политика", уточни Деница Сачева. 

Тя коментира и ставката от 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, която засега остава:  "Това е една от мерките, с които бизнеса най-много би се изсветлил, защото това е и мярката, която на практика хората да работят на светло. Когато да криеш доходите ти се струва по-евтино от това да си плащаш данъците, обикновено предпочиташ да ги криеш. Смятам, че към момента тази мярка не е дала своя пълен ефект, за да могат да се вземат последващи решения." 

По отношение на бъдещето на сглобката, Сачева посочи, че от ГЕРБ-СДС дават всичко от себе си, за да може това правителство да завърши успешно своя мандат и да се изпълнят целите, сред които Шенген и еврозоната.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Отвратен

  10 Дек 2023 10:40ч.

  Всички говорите, но нищо не правите! Нито за пенсионерите, нито за децата, нито за работещите бедни! Да не говорим за неработещата икономика, съсипаните образование и здравеопазване, за демографската катастрофа и т.н. Всичко това е резултата от "доброто" управление на всички, инсталирани във ластта по време на така нар. демокрация! Бог да ни е на помощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дельо хайдутин

  10 Дек 2023 11:24ч.

  Само бой и народен съд може да изведе БЪЛГАРИЯ от батака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Дек 2023 14:02ч.

  Преди да влезе във властта Валерката Симеонов въртеше клип по СКАТ, колко пари ще съкратят в НС . Като влезе с Черния Качан клипа се изпари . Не можах да го намеря даже в архива им ..................НС харчи на поразия пари за коли и охрана !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  10 Дек 2023 10:47ч.

  Защо чак сега, бе Сачева, така реши?! Не те ли е срам да се подигравате всеки ден и час с възрастните хора, на чийто гръб живяхте толкова години, пък и с кого ли не. Нищо не вършите толкова години, освен да рушите и да грабите от нашите пари. Хората, дето са ви хранили, сега купуват по 200 грама сирене и по два домата, за качеството да не говорим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде пак

  10 Дек 2023 10:53ч.

  Тия пак опозиция играят. Сутрин кълнат. След обяд се целуват. А дебила гледа сеир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасов

  10 Дек 2023 10:57ч.

  Ние знаем, че ГЕРБ безрезервно подкрепя това правителство. Доста лицемерно е да се коментира темата по телевизията. Нали това е правителството, което подкрепяте вие и в което участвате вие, Сачева? Некадърникът Асен щеше да събере 10 милиарда от корупция. Ако някой изобщо си спомня, какво говореше не толкова отдавна. Е? Събра ли ги? Или станаха 15.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гнусни същества

  10 Дек 2023 12:26ч.

  Направо ми се повдига, още като ги видя. Как не ви е срам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, можеше, но

  10 Дек 2023 12:27ч.

  не с един некадърник, който търси начини да си оправи бюджета със смехотворни мерки като "данък върху бакшишите на сервитьорите" и с оная глупост за доноса срещу укривателите на данъци... Но не че 50 лева са кой знае какво и едва ли пенсионерите се надяват на тях, но поне щеше да покаже елементарно уважение към възрастните и най-страдащи хора... Па и поне в един ден да заменят киселото мляко с някоя мръвчица...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Дек 2023 12:47ч.

  Някой ВЕрва ли на този продукт на "Отворено общество"? Кофти "воблер"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  10 Дек 2023 16:38ч.

  Сачева притежава характерното излъчване на ленив неделен следобед. Очите й са подчертано тъжни с отпуснати клепки като а жабешка принцеса. Същински мила жаба с празничен тоалет в синьо. Някога лебедовата й шия е понапълняла и по нея се личат първите обръчи от бръчки. Палав, уж невинен кичур коса се е изсипал върху Сачевоно рамо и издава, че мераците й все още не са прекипели.Дано с първата си пенсия Деница получи 50 лева коледна надбавка, плюс трискоростен вебратор, дар от здравната еротична каса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи