Деница Сачева: 124 000 младежи у нас нито работят, нито учат по неясни причини

Деница Сачева: 124 000 младежи у нас нито работят, нито учат по неясни причини

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а в момента са 124 000 души". Това констатира председателката на комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева при откриването на форума "Политики и инициативи за младежка заетост в България: предизвикателства и посоки", организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Според нея не е изследвано достатъчно какви са причините за тези данни. Изключително важно е да разберем какви са причините за това. Дали причините се коренят в ниското образование, неграмотността, дали причините са свързани с това, че няма нужните умения, които работодателите търсят. Дали причините са в съвременните форми на труд и заетост, които не са регламентирани законодателно и оттам една значителна част от младите хора не са видими за държавната статистика. Недоверието на младите към институциите или има и други причини, които не можем да видим, коментира Сачева, информира БТА.

"Темата за младите хора, които нито учат, нито работят, е тема, която периодично се повдига в публичното пространство, но все не успява да стане център на политическите решения и не може влезе в политическия дневен ред", каза още депутатката от ГЕРБ.

Младите хора на възраст 25 - 29 г., които нито работят, нито учат или се обучават (25+ NEETs), са често пренебрегвана група в социалната политика на България. Това поколение стартира своя професионален път непосредствено след икономическата криза през 2008 г. Изправени пред неяснота и несигурност по отношение на работата и социалното си благополучие, тези младежи много по-често са икономически неактивни или заемат несигурни работни места, посочват организаторите на форума от Центъра за изследване на демокрацията.

Налице са пропуски в кариерното ориентиране на младите хора в България и е нарушена връзката между образованието и пазара на труда. Това заяви Александър Герганов - директор на Социологическа програма в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в началото на форума.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Изключително важно е да разберем какви са причините за това

    21 Ное 2023 14:39ч.

    Можем ли да направим обосновано предположение за етническия произход на мнозинството от тези младежи? Би могло да помогне за разбиране на причините...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ 124 000 души”?

    21 Ное 2023 14:54ч.

    Това е 10% от младите в България. И защо е така? Отчаяние и безизходица. Не виждат бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    21 Ное 2023 14:57ч.

    деницооо, деницооо, само ти май не си наясно с причините , поради които не работят! Но не са ти ясни, защото въобще не те интересуват! Хайде няма нужда от такава "загриженост"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гол декларатор

    21 Ное 2023 15:02ч.

    Сачева, Вие сте една от малкото геппаджии, за които може със съжаление да се каже, че въпреки приличните ерудираност и когнитивни способности, заради корист сте се отдала на партия от формени кретени. Е, да - пълните изроди от пп ви наминаха, но това не е извинение! Само по себе си това вече е известно основание да се твърди, че личностно сте специфично обременена с излишък от амбициозност, тщестлавие, меркантилност и голяма доза двуличие. Само така може някак да се обясни, че играете ролята на "неосведомената", но едноврменно сте категорично и твърдо решена да сте ВЪТРЕ в ГОЛЯМАТА ИГРА, в УПРАВЛЕНИЕТО, което се бори и дава мило и драго да изправи кривиците на социуса! Сачева, няма начин да не знаете какви са действителните причини за масовото нежелание на младите да полагат труд. Търсейки опит да се оправдаете, полемично загатвайки, че най-веротно причините трябва да бъдат специално поставени на фокус и дълбочинно изследвани, вие изглежда правите внушения, че явлението остава неизяснено за вас?! Някаква загадка едва ли не?! Трогателно, Сачева! Трогателно и неубедително! Главният виновник е вашата партия, която създаде една тотално токсична обществена среда и тласна гражданите в отчаяние, демотивация и резигнация. Напълно разбираемо това се отрази най-тежко на младите поколения, които и без това са инфектирани от модерни, либерални болести. Опитвам се да ви кажа, че вашата "обърканост" и загриженост няма да заблудят никого. Причините скицирах съвсем повърхностно и с изключително малко думи, носещи декларативни белези. Дано не ме накарате да бъде по ярък, убедителен и разточителен. Ще стане много грозно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    21 Ное 2023 15:03ч.

    По много ясни причини! И запомнете: в българския език няма дума "РОМИ"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hchvuvucucuf

    21 Ное 2023 15:03ч.

    Сачева, щом не ти е ясно, сега ще ти го обясня! Това е резултат от разрушеното от Вашата партия образование, от разрушената икономика, от благата които нашите родители създадоха а вие изплюскахте като скакалци, от разрушената от Вашата партия държавност…..! Сега отново се надпреварвате с новите скакалци от ПП ДБ и прочие, кой да изплюска повече! Разбра ли сега Сачева?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    21 Ное 2023 15:30ч.

    124 000 МЛАДЕЖИ нито учат, нито работят, защото така ги научихте вие. Научихте ги, че може и така. Никой не знае от къде намират средства, не само да съществуват, но и да имат доста висок стандарт на живот. А да се четат книги е табу. Така било "демократично". Нали такава е мантрата на живота след 1989? Погнали сте търговците за укриване на данъци и ще облагате бакшишите на обслужващия персонал. Хората, които работят легално, са достатъчно претоварени с данъци и такси. А сами подчертавате, че 124 000 млади хора съществуват в някава паралелна държава. И това са младите. Сигурно има и поне толкова възрастни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Ное 2023 16:45ч.

    Напротив, много са си ясни причините - не искат и няма да работят за вас! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    21 Ное 2023 17:24ч.

    Тези млади хора поне не вредят на страната, докато депутатите ни скъпи, много скъпи, и те не правят нищо смислено и полезно, но успяват да навредят сериозно на България. Тези 240 българи и персонала с тях ме притеснява повече от младежта, която още успява да се скрие от робовладелците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    21 Ное 2023 17:43ч.

    Намериха значи топло местенце на щерката на шефчето на библиотекарският университет да показва на дело експертизата си от 5-те си "виши" образования (и аз си помислих, че е майтап публикацията на Гр. Лилов, но не е). А ето част от причините. Скорошната кандидат-кметша ги е описала (стр. 32):https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://solidbul.eu/wp-content/uploads/2016/05/%25D0%25A1%25D0%25BE%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25BD%25D0%25BE-%25D0%25BF%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BF%25D0%25BE%25D0%25BC%25D0%25B0%25D0%25B3%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B5_preview20.pdf&ved=2ahUKEwji8-aNtNWCAxXuQvEDHaI_A_QQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw1Bnsdk2LIP04PzXgkQ7eXG

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    21 Ное 2023 18:22ч.

    Намериха значи топло местенце на щерката на шефчето на библиотекарският университет да показва на дело експертизата си от 5-те си "виши" образования (и аз си помислих, че е майтап публикацията на Гр. Лилов, но не е). Част от причините са описани от кандидат-кметшата в линк-а по-горе, стр 32.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи