Демерджиев за исканата оставка на Гешев: Прилича ми на късане на опашката на гущера

Демерджиев за исканата оставка на Гешев: Прилича ми на късане на опашката на гущера

Като късане на опашката на гущера, а не съдебна реформа вижда служебният вътрешен министър Иван Демерджиев исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев. В предаването "Панорама" на БНТ Демерджиев заяви, че от 2019 г. е на мнение, че Гешев не е подходящ за главен прокурор. "Но това, на което ставаме свидетели в момента, на мен ми прилича на късане на опашката на гущера. Това не е съдебна реформа. Ще стане ясно кой го прави това. Но много горчив привкус остава това, че независимата, на книга, съдебната система, която не можа да чуе аргументите, внесени от нас, когато се искаше отстраняването на Гешев. Която ехидно се усмихваше, когато той представяше тези искания - сега изведнъж, ден след като от една политическа сила поискаха оставката на Гешев, се оказа, че от съдебната система откликнаха много бързо и рязко", каза Демерджиев. 

На въпрос дали има договорка за отстраняването на Гешев, вътрешният министър заяви, че не участва в такава договорка. Никога не е участвал в договорки, но винаги е казвал истината на глас, което не се харесва на някои хора. Демерджиев визира атентата срещу главния прокурор, след който беше обвинен, че изнася оперативна информация от парламентарната трибуна.

Аз нямаше да кажа нищо, ако в началото на случая не бяха шумно оповестени факти, които не отговаряха на истината. Изчаках да видя дали тези факти ще бъдат опровергани, дали ще бъдат казани истинските факти и след като това не беше сторено, аз го направих", каза Демерджиев.

Той подчерта, че прокуратурата може да забрани да се говори, единствено ако се разгласяват материали от досъдебно производство, но той не е запознат с него и не е изнасял данни от него. 

На въпроса дали инцидентът е инсценировка вътрешният министър каза, че трябва да се проверят всички версии много внимателно. Това, което вече е направено, е да се поканят всички партньорски служби, като вече има анализатори на Европол у нас, каза той.

Иван Демерджиев коментира още, че полицията е само една от системите, отговорни за пътната безопасност и стопаните на пътя много често прехвърлят проблемите, които не са решили, на полицията. "Трагичният инцидент на "Сливница" е точно такъв. Полицията не е виновна, че не е работил светофарът, че не е осветено кръстовището, че не е добре маркирано кръстовището, че няма съответните знаци и препятствия, които да осигурят намаляване на скоростта. Не можем, за съжаление, да обезпечим полицай на всяко кръстовище. Наличните сили на полицията са много малко", каза служебният вътрешен министър.

Той каза още, че стиска палци България да има редовно правителство, но има високи критерии - не правителство на компромиса, а правителство, което да даде тласък на България. Самият той няма оферта, нито амбиции да бъде част от такова правителство. 

Вижте целия разговор във видеото

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи