Демерджиев: Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти

Демерджиев: Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти

"За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си." Това заяви в студиото на bTV служебният министър Иван Демерджиев за катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама служители на реда. Той добави, че полицаите са видели, че превозното средство е пълно с хора, между които жени и деца. Те не са били в багажното отделение, а където са пътниците, обясни Демерджиев. Вътрешният министър добави, че ще се проведе обучение на полицаите как да не загубват живота си при подобни инциденти. 

Иван Демерджиев коментира и участието на полицаи при пропускане на мигранти през границата. "Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ. Понякога там се включват и хора, които имат значителни финансови възможности и аз не мога да разбера какво ги мотивира да извършват подобна дейност", посочи той. 

Цената на мигрант е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за прминаване, добави Демерджиев. "Видях с очите си как се прескача с една стълба", обясни вътрешният министър. Той разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен. 

"Измислени са иновативни методи за разплащане, тоест съответният мигрант трябва да стигне до определена точка, да се документира пристигането му там. И тогава парите от Турция пристигат при този човек в България, който движи съответния канал, но пристигат по доста различни доста екзотични начини. Така че не е много лесно да бъдат проследени. Например носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща по чрез „Изипей“ на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни. За главите на някои от тези групи е имало данни и преди“, поясни Демерджиев.

Той заяви, че е в ход операция по отношение на населените места, в които има данни да се укриват мигранти.

Същевременно потокът бежанци се увеличава непрекъснато и прогнозата е, че най-драматично ще бъде през септември и октомври. В момента на границата ни били връщани по 1000 души на ден, като преди това са били по 300, обясни Демерджиев.

Над шест пъти се е увеличил миграционният натиск по границите ни спрямо година по-рано, каза още вътрешният министър.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Mallver

    26 Авг 2022 10:49ч.

    Нямаме съмнения, че до г-н БяхТоченСПарите корупция не стига. Тя спира някъде до дежурния по РПУ. Всичко друго нагоре е чист милиционер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полицейски джипове

    26 Авг 2022 11:29ч.

    Видях снимката на смачканата полицейска кола и се чудя какво стана с джиповете? През 2016г Британия подари 40 джипа Ланд Ровер на българската гранична полция. През 2018г бяха купени 290 джипа за МВР. Джип не се мачка толкова лесно, колкото смачаканата кола на загиналите полицаи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    26 Авг 2022 12:11ч.

    Е, патрулиране в града със "страшни" всъдеходи поражда напрежение и несигурност у гражданите. Да не говорим, че тази техника се ползва традиционно от големите началници за возене офроуд на курвите до ловните хижи, където се правят дълги уйкенди с литературни четения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соирег - Не мога само да разбера, защо на 15 годишния бяха извивани ръцете и беше натискан надолу към земята ниско, по същия начин както в Руска колония със строг режим за опасни престъпници?

    26 Авг 2022 12:15ч.

    Може би защото сирийските младежи и девойки бягат от престъпния режим на Путин и Асад, от разрушената си от руски бомбардировки страна? Защо на Борисов не бяха извити ръцете така и не му беше натисната мутрата надолу в паважа!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Авг 2022 12:23ч.

    Щом дори и по този ужасен и трагичен повод намери начин да си пускаш отровните стрелички към "източните сатрапи", очевидно е че страдаш от тежка емоционална увреда. Сигурен съм, че си говориш сам, ходиш по къра и мърморейки, обръщаш камъни в търсене на притаени "комунисти", които да умъртвиш мъчително. По ЗДОИ искай от МВР инфо за процедури!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Авг 2022 12:16ч.

    Министърът се закахърил за негативни явления, които внушава, че се ограничават до среден състав в министерството. Това са периферни и несистемообразуващи явления на фона на цялостната картина. България се разпада, светът се разпада: https://epicenter.bg/article/Georgi-Markov--09-1989-ruhna-Berlinskata-stena--09-2022---ednololyustniyat-svyat--Balgariya-se-razpada-/291243/11/34

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Видях с очите си как се прескача с една стълба",

    26 Авг 2022 12:28ч.

    10млн. похарчени за стобор на кошарата.... А Валерката още не е подведен под отговорност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    26 Авг 2022 12:56ч.

    Ако със сирийците се отнасяха както с укрите нямаше да има каналжии,гонки и загинали необучени полицаи!Ама според някой сирийците са втора ръка хора и трябва да са в лагери и прочие простотии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Babylon

    26 Авг 2022 13:21ч.

    До 10 години затвор за това да си дивак и да утрепеш полицаи ? Във САЩ за такива дивашки изпълнения каква е процедурата ? Българите не се ли усещат че ги правят на маймуни. "Мигранти", "бежанци" , "афгани", "сириици" ? Тези пълчища ги инфилтрират в Европа за да я ликвидират отвътре, това не го ли разбрахте вече ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи