Демерджиев: От началото на годината мигрантският натиск се е увеличил с 40%

Демерджиев: От началото на годината мигрантският натиск се е увеличил с 40%

Мигрантският натиск – опитите за незаконно проникване на територията на България, никога не са били нула от десет години насам, а от началото на тази година се е увеличил с 40 процента спрямо миналата година, като миналата година беше рекордна. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Неделя 150“ по БНР.  

По думите му, този натиск се засилва в цяла Европа, като на изключително изпитание са подложени и Гърция и Италия. Радостно е, че най-после Европейската комисия разбира, че този натиск се засилва и предприема мерки, както и че България е във фокуса на тези мерки. До седмици ще започне осъществяването на проект, в рамките на който се предвижда техническо обезпечаване на 110 км, които не са били обезпечени по никакъв начин за десет години, посочи още той. Предвижда се връщането на щатове на „Гранична полиция“, които са били намалени с две хиляди през тези десет години, в които натискът е нараствал, добави министър Демерджиев. Вече са възстановени 453 щата, от които 63 служители вече са обучени и работят, отбеляза Демерджиев.

Имаме обещание от ЕК да ни бъдат осигурени автомобили, както и летателни апарати за наблюдение на граничната зона. Това ще подобри нашето противодействие, каза още той и благодари на Министерството на отбраната за допълнителното осигуряване на хора за опазване на границата на страната. 

Министър Демерджиев припомни, че мигранти са преминавали безпрепятствено през границата на страната. По думите му никой не е полагал усилия на територията на страната да им противодейства. Не можем да продължим такъв тип политика, защото това е една от причините да има резерви по отношение на приемането ни в Шенген, добави той. 

Наказанията за хората, които се занимават с „каналджийство“, са ниски, а плащанията да се придвижи мигрант от Турция до Европа са няколко хиляди евро, което привлича все повече „каналджии“, каза още министър Демерджиев. Той посочи, че вече се работи в тясно сътрудничество с Турция, както и с държави от ЕС, с които са проведени няколко акции. 

Акция с Турция е била насочена срещу 118 човека, занимаващи се с „каналджийство“, като данните са подадени от България.  По предварителни данни 74 от организаторите са задържани, на територията на пет провинции. „Каналджийската“ мрежа действа на територията на цяла Европа, няма незасегната държава, каза още министър Демерджиев

Това са границите на България и всяка отговорна политическа сила трябва да помага те да бъдат опазени. Имахме такива обещания, но е разочароващо, че в предходното Народно събрание не намериха сили да гласуват и да ни дадат още един инструмент, с който да може да се борим с това явление доста по-успешно, коментира министър Демерджиев проблема с ниските наказания за задържаните за „каналджийство“. В Гърция наказанията са десетки години, посочи още той. За да спре „каналджийството“, трябват законодателни промени и ако тези престъпления се третират като тежки, имаме възможност да ползваме много по-широк спектър от разузнавателни средства при тяхното разследване. По-сериозните наказания ще имат възпиращ ефект, увери той.

Източник: БТА, БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Пак ни поднасят завишени числа.

    05 Март 2023 14:03ч.

    Не повече от 39 процента са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами като не направихте

    05 Март 2023 14:07ч.

    свястна ограда, за да откраднете пари, а фиктивен селски плет, така ще е! Бяхте евтини на триците, сега сте евтини на парите - сега не само мигранти, но и цели пълчища могат да преминат като я прескочат със стълби и даже да я срежат с ножици.А какво остава на някоя армия, добре че няма за какво да ни нападат, то какво ли остана за крадене...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свястната ограда я бутнаха демократуните преди 33 години, а вместо нея насадиха синьо тритикале и либерален пащърнак.

    05 Март 2023 14:11ч.

    Кльон, куче, граничар, автомат. На месо. Така се пази граница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иде видов ден за демократите, пазарниците и приватизаторите

    05 Март 2023 15:49ч.

    Диреци в прокълнатата София ще има за всички. Ако не стигнат, може с вериги по жълтите павета да се решава окончателно демократическия въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи