Демерджиев: МВР ще актуализира данните за настанените в хотели украинци, 3200 липсват

Демерджиев: МВР ще актуализира данните за настанените в хотели украинци, 3200 липсват

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на вътрешните работи ще трябва да актуализира данните за настанените в хотели украински бежанци, съобщи в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. От думите му стана ясно, че списъците, с които към момента се работи, не са съвсем точни, съобщава БТА. "Оказа се, че 3200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са“, каза Демерджиев. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, каза още вътрешният министър. 

„Направихме проверка и впрочем тя е тревожна. Нейната цел беше да се установи профилът на хората, настанени в хотелите и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи. От проверени 14 000 души, се оказа че 3200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са“, каза Демерджиев. 

След приключването на програмата за подпомагане на хотелиерите е изготвен и списък с държавните бази, в които бежанците от Украйна, получили статут за временна закрила, ще бъдат настанени. Вътрешният министър увери, че местата ще бъдат достатъчно. 

„Направили сме списък с базите, в които могат да бъдат настанени украински бежанци. Проверили сме ги. В нито един момент няма да позволим да сме в ситуация, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. 34 000 са местата на първо четене, които установихме. Намират се в цялата страна. В момента ще предпочитаме базите, които се намират край морето, за да може преместването да стане по-лесно за тези, които се намират в района на Бургас“, каза още вътрешният министър. 

На 31 октомври Иван Демерджиев обяви, че правителството е взело решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна, като тя ще продължи чрез настаняването им в държавни бази.

"Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев. 

Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • йосарян

    03 Ное 2022 13:23ч.

    вчера чух, че доста укър липсва, явно не са малко. къде ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надписани бройки ат "хотелиерите"

    03 Ное 2022 13:39ч.

    А ние плащаме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ 3200 липсват ”

    03 Ное 2022 13:46ч.

    Хотелиерите получават пари за мъртви души. Хотелиери и укри са в една престъпна организация. Целта й е да смуче от държавата, разбирай от българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nyoka /swahili/

    03 Ное 2022 14:07ч.

    Няма толкова тъп народ като българите. Хранят разни навлеци, чужди и свои и после се оплакват че били бедни. Верно е че няма такъв тъп народец. Язък му за историята с която се гордее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    03 Ное 2022 14:53ч.

    Никакво отстъпление от ценностите! Никакви три- и четиризвездни. Всички да се преместят в хотели 5 звезди! Смятам, че не е необходимо да се доказва, че интегрирането на подобни лица може да се случи само и единствено след съответното петзвездно настаняване в хотели, които са на морето, първа линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи