Демерджиев: Можем да постигнем успех за Шенген до 8 декември

Демерджиев: Можем да постигнем успех за Шенген до 8 декември

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Австрийците казаха, че нямат нищо против България, много добре виждат усилията ни и ги оценяват, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев пред български журналисти в Брюксел преди началото на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, съобщава БТА.

Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял днес в Брюксел с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединяването на България към Шенген.

Мисля, че разговорите бяха ползотворни, в голяма степен изяснихме позициите си. Австрийците казаха, че нямат нищо против България, много добре виждат усилията ни и ги оценяват, посочи той пред български журналисти преди началото на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, посветено на миграцията. Той съобщи, че заедно с външния министър Николай Милков ще посети Хага в началото на следващата седмица. Там има също поредица от изключително важни разговори, поясни Демерджиев по повод изразената засега от Нидерландия липса на готовност да подкрепи нашата страна за Шенген.

Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да положим всички необходими усилия. Вярваме, че можем да постигнем успех, заяви вицепремиерът по повод очакваното гласуване в Съвета на ЕС за разширяването на Шенген с нашата страна, Румъния и Хърватия.

Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но имат изисквания, искат информация, време, дебат, трябва решение на парламента в Швеция. Досега Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви, отбеляза вицепремиерът.

По повод миграционния натиск Демерджиев посочи, че позицията на България е, че се справя доста добре на фона на другите маршрути, където има значителен ръст. Министърът уточни, че България очаква помощ - финансова и по линия на Фронтекс с включване на сили от държавите от ЕС, които да подпомагат опазването на външните граници. Нашата позиция е категорична, че усилията трябва да бъдат насочени към опазването на външните граници на ЕС и Шенген, а не по възстановяване на границите в Шенген, което е крачка назад и обезсмисля Шенгенското пространство, уточни той.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • йосарян

    25 Ное 2022 17:26ч.

    разгеле! побързайте, че на 11-ти пътувам насам-натам! :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демерджиев: Можем да постигнем успех за Шенген до 8 декември

    25 Ное 2022 17:26ч.

    Защо не си го заврете тоя Шенген в…. Хората нямат какво да ядат и не могат да си плащат сметките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те и БСП се радваха като извоюваха

    25 Ное 2022 23:00ч.

    да гласуваме с машини, а след това зор да се върнат хартиите... Само че от Шенгеня няма кой да ни отърве - веднъж вътре, завинаги е. Че и еврото ще ни натиснат да приемеМЕ, дори заради него е целият зор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    25 Ное 2022 17:31ч.

    Надеждата ни е в Нидерландия и Марк Рюте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    25 Ное 2022 18:16ч.

    Ползата е само за мафиотите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майко мила

    25 Ное 2022 18:19ч.

    Кой смешник даде МВР на един корумпиран адвокат и какво му разбира главата от държавни работи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този го познавам лично

    25 Ное 2022 18:20ч.

    и той е с личен асансьор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Ное 2022 18:40ч.

    А бе хора!Тая близалка "шенген" не свърши ли?Умря Марко да ме залъгват. И без шенген сме 13 година в Франция.Професията ни остави тук а не шенген. Професията.Разберете!Пълно е около нас с чужденци извън зоната.Те са тук заради професиите си.Вън от ЕС. Това е измама.Опиум.С тая басня разбиха онази България за да стане колония!Измама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То че може - сигурно може

    25 Ное 2022 18:46ч.

    Ама нужно ли ни е чак толкова да ставаме първа гранична държава??? Че и сами да се натягаме за това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • явно не са чули НИТО един от аргументите

    25 Ное 2022 22:31ч.

    на депутатите на Възраждане по време на дебатите за-или-против Шенгенското пространство... А и явно пипето им не стига сами да мислят за доброто на държавата ни... Проблемът е, че мигом ще ни спешат да приемем и еврото... Затова е туй бързане от ЕС... Като се поведе човек по акъла на бръмбар, ще кацне на ла*но. Гарантирано от ГЕРБ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоз щастлив поглед на лицето на сегашния ни вътрешен министър

    25 Ное 2022 22:26ч.

    само доказва, че и в него живее един типичен евродепутат, който се шашардисва от блясъка на Брюксел и е съгласен да продаде и майка си за 4 лв, стига някой да му я поиска! От къде се намират и как ги избираме тези празноглави бръмбари? Боже Боже, помагай ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакат го в НС за "парламентарен контрол" и

    25 Ное 2022 22:57ч.

    да го пита ДПС до кога няма да им зачита правата и свободите, че и демокрацията ни, а той тръгнал да се договаря с австрийците да ни приемат в Шенгеня....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво е успех за България

    26 Ное 2022 7:55ч.

    Успех е да не влизаме в Шенген. А още по-голям успех е, ако успеем да се измъкнем от клуба на некъпаните новобедняци на света - Европа, и се присъединим към зоната на растежа и развитието - Евразийския проект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи