Демерджиев: Аз не бих арестувал Борисов в тази ситуация

Демерджиев: Аз не бих арестувал Борисов в тази ситуация

Аз не бих арестувал Борисов в тази ситуация, отговори Демерджиев на въпрос дали е бил грешка арестът на лидера на ГЕРБ, извършен от бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого. МВР ще изпълнява стриктно функциите си и няма да провежда други акции. Внимателно следим всички, за които има данни, че извършват незаконосъобразни действия или участват в престъпни схеми, но няма да пристъпим към действия, ако нямаме доказателства, обясни министърът. И обясни, че в работата си винаги се води от закона. Нямам личен конфликт с Гешев, имам принципно несъгласие с това, че той е подходящ да ръководи прокуратурата. Но институциите - МВР и прокуратура, не трябва да воюват, защото това се отразява на гражданите, категоричен бе Демерджиев.

„МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството под мое ръководство ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът". Това заяви в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Мисля, че желоните във външната политика, които се поставят, са далеч от противопоставянията, които се налагат напоследък в обществеността. Не виждам да се следва политика, различна от ангажиментите на страната ни, като член на ЕС и на НАТО. Всеки има различни виждания как да се провежда една политика. Не може всички правителства да имат еднакъв подход. Категорично желоните са тези и не виждам те да не се следват. Напротив точно обратното е. Не бих участвал в нещо, което е против моите принципи”, поясни той.

По думите му, вътрешното министерство е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало. „Стигна се до заплахи. Двете страни се опитваха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза още министърът.

Затова се наложило проверка на дописките които са издавани от директора на „Гранична полиция”. „В края на 2021 г. в период, когато е назначаван новият директор на Агенцията по безопасност на храните, буквално от едната страна застава той, а от другата страна се сключва договор с пълномощник  още 10 години да се полза обектът. Тогава не е упражнен нужния контрол. Впоследствие юридическите действия на БАБХ не са докрай прецизни. Това доведе до ситуацията. Заедно с още няколко ведомство сме набелязали следващите правни стъпки, за да може проблемът да бъде решен”, каза още Демерджиев.

 

 

 

Коментари

  • nan

    09 Авг 2022 9:32ч.

    комичното в цялата ситуация (макар, че хич не е смешно), че освен Баце в панделата, следва там да са и Киро и Асен (и една дузина майцепродавци).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоил Малевски

    09 Авг 2022 9:39ч.

    А Копейкин в затвора за държавна измяна кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    09 Авг 2022 9:44ч.

    Когато в затвора влезнат всички получили пари от “Америка за България “ си подайте искането за Копейкин. Ако и той е получил- може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мазен

    09 Авг 2022 10:08ч.

    Американския министър на отбраната като ти нареди да го арестуваш, ще го арестуваш. Иначе тебе ще те арестуват. Още повече ако си министър в правителство, назначено от САЩ. Това е поредният, който си затваря очите за очевидното - имало ли е натиск върху Рашков да направи ареста, и откъде. Защо Атанасов каза това, което каза, и защо от ГЕРБ се бяха уплашили, че Баце ще бъде убит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мазен мазен

    09 Авг 2022 10:10ч.

    Също е много интересно какъв разговор е проведен с Баце в ареста, и кой е говорил с него. Надали Лойд Остин лично се е завлякъл в ареста да говори с някакъв местен бабаит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мазен мазен мазен

    09 Авг 2022 10:13ч.

    Проблемът на Рашков е, че е пияница, и не е измислил валидно основание за ареста. Може да не е имал време за подготовка. Казано му е в последния момент. Има го и другия момент кой държи съда и защо решението на съда беше, че ареста е незаконен. Кога ще бъде законно да бъде арестуван мафиот номер 1 в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мазен мазен мазен мазен

    09 Авг 2022 10:29ч.

    Големи евро-атлантици всичките! Това по принуда ли е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Politique Potentielle

    09 Авг 2022 11:39ч.

    Вече има отработени политически технологии за решаване на такива загнивали дълго проблеми като този с прозападната гангрена на снагата на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • що кво му е на времето?

    09 Авг 2022 13:55ч.

    в кой сезон е разрешено арестуването на Борисов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи