Делян Добрев: Заради бюджета на Асен Василев може да се стигне до черните сценарии

Делян Добрев: Заради бюджета на Асен Василев може да се стигне до черните сценарии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Бюджетът на Асен Василев не излиза с 12 милиарда, това каза министър Велкова, и това беше важната информация. Иначе може да се стигне и до черните сценарии, а може и да не се.“ Това коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Вчера се появи информация  за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към МС, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси.

„Ако дупката се свие до 5 милиарда,  до 3% от БВП, ще успеем да се измъкнем, но ако си остане 12 милиарда тази дупка в рамките на няколко години, тогава черните сценарии, които чертаеше министър Велкова - нищо чудно да се случат“, каза той.

Добрев обясни, че бюджетът на Асен Василев „е лош“.

„От него може да последват страховити неща - а дупката от 12 милиарда щеше да стане 15-20 или понеже нямаше мнозинство всички политици в парламента се опитват да се харесат на избирателите“, каза още Добрев.

Според него всичко зависи от това дали ще има правителство след изборите. Той добави, че трябват сериозни реформи в бюджета, за да се справим с нарастващата инфлация.

Добрев коментира и фискалният резерв.

„Вчера Асен Василев, който е бивш финансов министър, два пъти обърка фискалния резерв с 4 милиарда. Това не са 4 лв., не са 4 милиона, това са 4 милиарда лева грешка. За какъв финансов министър изобщо говорим и си помислих, че може да е неволна грешка. Може да е имал предвид някой период от преди това и проверих всичко и тези периоди проверих. Проверих и останалите, всички периоди от началото на годината“, каза той и показа бюлетин, който, по думите му, излиза всяка седмица в сайта на БНБ.

Снимка: bTV

„Изуми ме, че тази информация не се публикува на сайта на Министерството на финансите, а се публикува на сайта на БНБ. Той дори това не знае и излиза всяка седмица, не един път месечно. В тази справка никъде няма 16,4 тоест това е една тлъста лъжа която се повтаря от всички от „Продължаваме промяната“, обясни Добрев.

Той показа и колко е дългът ни.

"Има диаметрално разминаване от това, което те казват. Дългът към момента е 40 милиарда. От 29 милиарда е нараснал за 40 милиарда откакто ГЕРБ не е на власт. Сложете новите 12 милиарда на Росица Велкова и ще станат 52. Ако продължим така, следващите няколко години с по 12-15 това са милиарди без нови разходни политики - ще стигнем 70-80 милиарда“, заяви Делян Добрев.

Снимка: bTV

По думите му и инфлацията у нас е най-висока от европейските държави заради актуализациите на бюджета.

„Преди месеци от „Продължаваме промяната“ се оправдаха с войната и че тя е виновна за инфлацията. Докато ГЕРБ беше на власт инфлацията беше 2%. Инфлация през юли достига 15%. След всяко пипане на бюджета инфлацията скача. Изходът е да има правителство и да се направи бюджет със съответните реформи, които да намалят инфлацията“, добави още Добрев.

Според него инфлацията у нас е най-висока от европейските държави заради актуализациите на бюджета и показа справки на Евростат, в които се сравняват показателите у нас и в Европа.

Той обясни, че ако ГЕРБ спечелят изборите и направят правителство - ще предложат да спрат да се правят проинфлационни бюджети. 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

  • Делян Добрев: Заради бюджета на Асен Василев може да се стигне до черните сценарии

    16 Март 2023 18:59ч.

    В исторически икономически план извращенците не са ли гола вода като професионалисти извън сферата на изкуството? За справка Асеня, онова чудо на джендъризма от швейцарската банка и онова колирираното от американската банка?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    17 Март 2023 7:52ч.

    Този да отговори на два въпроса; 1. Какво стана с престъпленията в Хасково. 2. Къде потънаха близо 30 милиарда външен дълг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Март 2023 19:08ч.

    Aз не знам… вие как гласувахте за закупуването на още 8 хвърчила на хартия? А американски дълг кой купува? И що го купува? Света вида ненапита!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    16 Март 2023 19:19ч.

    Абе добър е малкия, много се научи.... Но си остава загадка как така хем плюе асенчо и кире хем те му вързаха на зелената енергия в която делянчо имал, твърди се, няколко стотин (!) проекта .... Как така бе деляне ?! Мушморок ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Goldy Sax

    16 Март 2023 19:27ч.

    Значи България , която е със валутен борд , със стабилна икономика за разлика от съседите и повечето европейски страни, била пред фалит ?!?!? Във трезорите на българските банки има депозити само на населението за десетки милиарди, спящи пари. Населението под 7 милиона. Няма гладуващи и умиращи от глад. Та значи България била пред фалит ! Мда. Кой има интерес от такива медийни гаври със населението ? Адолф Х. навремето се гавреше със германците и всички знаят какви говна се получиха. Сега се опитват и в България подобни простотии , само че българите не са зомбита като укри или германци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    16 Март 2023 20:36ч.

    1990g.България има 10млрд.външен дълг.Само АЕЦ го покрива.За 30г правиме нов дълг за 40млрд като само АЕЦа все още не е продаден.И тези 40млрд са явните.Щото има и скрит дълг.Най важното срещу дълга няма никой.Профукан е и новия дълг и националнлто имане трупано от 2 поколения,природните богатства подарени,територията плацдарм за война.От ЗО г демокрация 10г управляват герб.Колко са профукали и откраднали само господ знае.Знае се обаче че в затвора няма ни от предишните,ни от ГЕРБ ни от следващите.Не знам на господинчото дали ще му хареса заслуженото местообитание но съм сигурен че го очакват с нетърпение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    16 Март 2023 20:53ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=aRHOqH-C2Fg&t=232s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    16 Март 2023 21:15ч.

    То Делянчо щом остана да дава финансови съвети, закъсали са са го на Боко хората

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИЗВЪНРЕДНО: ПОЛОВИН МИЛИОН ПОДПИСА

    16 Март 2023 21:48ч.

    Костадин Костадинов https://www.youtube.com/watch?v=qLTEAZyFoLA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Март 2023 21:49ч.

    Виктор Папазов: Докато Западът не ни ощави до последно, няма да миряса https://www.youtube.com/watch?v=LgKU1Yf193s&t=82s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормално

    16 Март 2023 22:39ч.

    За 33 г., една АЕЦ, или ПАВЕЦ не построихте! Лично вие закрихте Белене, ЮП и Б. А.. Логично, когато нямате евтина енергия, производството да се срине, а цените да хвърчат нагоре. Над 200 милиарда за 33 г., според Паръмов са изнесени в офшорки, вероятно сумата е необлагаема. Само от Козлодуй, тази година в хазната влязоха 7 милиарда, но златната кокошка спира да снася яйца. Открихте отровни, неефективни и скъпи фотоволтаици, перки, когенерации, с които трупахте огромни печалби в частния енергиен сектор. Телекомите тук си веят байряка, безобразни цени, монополи. Безобразни Концесии, по-ниски от Африка, които преподписахте, вместо да предоговорите. Разчитахте на пари от Планове Възстановяване., да опоскате резерва, еврофондове и програми за синхронизиране с еврото. Да, ама не! Инфлацията започна от вашето правителство, утрото след вкарването ни в еврочакалнята, част от стоките спекулативно поскъпнаха с 30%. Не говорим за ТЕЦ-ове, там диря няма и Лукойл, който тъкмо започна да плаща данъци и настигнаха санкциите. За изгубените арбитражи Белене и милиарди глоби, фалит банка, горене на италиански боклуци и от Африка, ремонти над ремонтите, фърчила 3 милиарда, над 23 милиарда заеми-половината от тях излишни, докато Орбан 2016 вдигаше чашите шампанско, защото погаси външните заеми на Унгария. Как пък едно правителство не каза, дайте да погасим външните заеми? Изобщо цялостната стратегия за България е на "подчинена територия", за която външните извращения се приемат за Национални Политики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИП

    16 Март 2023 23:20ч.

    България е във валутен борд със минимален външен дълг , който не е проблем. За какви фалити бълнуват тези ? Приблизително 3 милиона българи по 500 лева местни данъци са около милиард и половина чисти свежи пари постъпили в бюджета. От здравен данък са около 90 милиона лева месечно. Банковата система е претъпкана със депозити във лева и евро. Какви пари ви трябват ? И за какво ? Надуването на минимални заплати , пенсии , социални плащания на разни маргинални групи /цигани, неграмотни и т.н./ само предизвиква проблеми , но не ги решава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    17 Март 2023 0:08ч.

    Стоте милиарда са сигурни,въпрос на време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сюлейман ибн Дауд

    17 Март 2023 2:47ч.

    България няма нищо общо със мафиотите на новия световен ред. България има валутен борд. Няма външни дългове. България има собствена земя. Лична. България няма врагове . Някакви олигофрени се опитват със пари да вкарат България във реална война. Не се получава , просто защото не могат да купят българите. Истинските българи не са свине като укри, европейци, американци. Истинските българи не са зомбита. Който разбрал - разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новиразходниполитики

    17 Март 2023 8:05ч.

    И така. Технологията на държавните финанси устройваше гроб, докато те държаха кормилото. Техен патент ли беше да си връткат неведомо държавните пари по своя воля с гумения печат на парламента? Но питически по-важното е: гроб не им стиска да стигнат до края в развенчаването на неправдите с държавните финанси, защото ако го направят, ще се осветли истината, че членството ни в евросъюза системно ограничава развитието на нашата страна. ЗАБРАНА ЗА РАЗВИТИЕ - това е целта и резултатът от нашето партньорство със Запада в последните 33 години. Да видим кога нашите "лидери" ще признаят тази горчива истина, и Прехода (българското безвремие) най-после ще приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи