Делян Добрев: Петков и Василев съсипват българската енергетика. Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове

Делян Добрев: Петков и Василев съсипват българската енергетика. Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Той и изтъкна, че правителството на Кирил Петков при провеждането на преговорите за Плана за справедлив преход се е съгласило да се намалят въглеродните емисии с 40%, на база 2019 г.:

"Нашата информация, че Асен Василев е бил там еднолично и без да има позиция на държавата, се е съгласил да се включи този текст. Всичките ни проблеми идват от две изречения на 113-а страница. Само с две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това. Пише да се намалят въглеродните емисии с 40% в сравнение с 2019 г., а това е година, когато ТЕЦ-овете са работили малко. Да намалиш емисиите на половина, означава тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината. Как ще оцелеят мините и ТЕЦ-овете, ако работят 3 месеца в годината, а плащат заплати за 12 месеца. ... Промените в Плана за справедлив преход бяха две - едната беше тази, а другата беше батериите. Ние още тогава казахме, че според нас това е била някаква разменна монета - ние да се съгласим да си затворим въглищните централи, ако ни отпуснат пари за батерии. Най-жалкото е, че тази седмица стана ясно, че и батерии няма да има поради други причини. Хем няма да има батерии, хем няма да има и ТЕЦ-ове".  

По думите на депутата от ГЕРБ "правителството се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места":

"В списъка, който изтече тази седмица, са крайно съмнителни фирми, регистрирани в Люксембург и къде ли не още, на които никой не знае кои са собствениците. Този списък беше грижливо крит в продължение на месеци. Ние го видяхме, когато погледнахме докладната за Министерския съвет, знаете, че това беше точка за МС в сряда, който те отложиха. Управляващите не отричат, че го има този списък, а казаха, че е станала грешка. ... Този списък си остана в Плана, те изпратиха Плана със списъка". 

Добрев подчерта, че средствата, които са за "Региони в преход", трябва да се харчат на базата на това колко и колко добре платени работни места ще разкрият:

"Ние ще настояваме да има прозрачна процедура и основният критерий да е фирмите, които разкрият най-много и на-добре платени работни места, те да получат пари". 

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание коментира и отпадането на дерогацията за руски петрол от 1 октомври 2024 г.:

"От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл". С удължаването на дерогацията за руския петрол с още една година единственото, което правим, е да финансираме режима на Путин. Тази дерогация не ни трябваше".

"Лукойл" не е внесъл 1 стотинка във Фонда, въпреки че законът е в сила от 24 януари, посочи Делян Добрев и попита защо няколко правителства поред не изпълняват този закон.

Интервюто на Диана Янкулова с Делян Добрев в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

  • без име

    01 Окт 2023 14:45ч.

    деляне, дръбни ти шалтера на сглобката. ако ти стиска....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кауня право хортува, само да седне

    01 Окт 2023 14:45ч.

    видехме и неговите дивотии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков и Василев съсипват българската енергетика

    01 Окт 2023 14:45ч.

    Деляне, пропуснал си само да кажеш, че това става и с ваша помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да каже и какво направи с не дерогацията на

    01 Окт 2023 15:06ч.

    частните тецове в Марица Изток. Кой взе парите от скъпия ток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подкрепа за миньорите

    01 Окт 2023 15:05ч.

    Преди малко прочетох една статия в сайт със отвратителното заглавие: "Денков кани въглищарската сган на преговори." Представяте ли си, хората, които се борят за хляба си, които ни осигуряват светлината и топлината били.....сган! Моля???? Колко трябва да си нагъл и самозабравил се, за да пуснеш статия с такова заглавие? Затова - пълна подкрепа на енергетиците и миньорите в справедливата им борба! Не се предавайте! Оставка на продажното правителство! Тези поставени от посолствоТО безличници не мислят за народа си, а само за себе си и собствените си облаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    01 Окт 2023 15:46ч.

    В рамките на две седмици, зърнопроизводителите бяха наречени - "терористи", а миньорите - "сган". И то с мълчаливата подкрепа на "мисирките".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да накаже всички вас!

    01 Окт 2023 15:39ч.

    ГЕРБ им даде властта. Ако правят золуми, вие сте виновни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Окт 2023 15:43ч.

    я стига с това лицемерие подкрепяте ги в нс направиха кабинет с вашите гласове оставка и нови избори махаите се всички доказахте се какво можете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя си е е*ала майката

    01 Окт 2023 16:00ч.

    Вие сте в сглобката и сте солидарно отговорни. Не се прави на луд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мнение

    01 Окт 2023 16:12ч.

    Радев ги докара, похвали и подкрепи, внедри. Всичките пп-са цинично-лъжовни и опасни за страната. Лично задължение на Радев е да намери начин да ги изобличи, изгони /с всичкия разполагащ инструментариум/ и да се разкайва, докато е президент /че и след това/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз до ден днешен не мога да повярвам

    01 Окт 2023 16:22ч.

    И на мои роднини, и на приятели, и на журналисти, как повярваха в тия измекяри! Оказва се, че вътрешният усет на българина го няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма държавници, няма държава!

    01 Окт 2023 16:13ч.

    За какво крепите ПП-то и другите глупаци! На един клон сте всичките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    01 Окт 2023 16:18ч.

    Добрев говори против НеКоалицията. Това разрешено ли е или докато гласува техните закони няма значение какво говори? Само си проветрява устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    01 Окт 2023 16:27ч.

    Важното е спонсорите на Подмяната да приберат 4 млрд. Прокопи Бобока, Черепа... наляха милиони в Кирчовците. Вече им паднаха запорите върху имуществата, а сега ще приберат европарите по Плана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    01 Окт 2023 17:17ч.

    Този не беше ли дето много разбираше от бензин? Сега пък разбира от електричество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ВЕИ

    01 Окт 2023 18:13ч.

    това е бъдещето, а не горенето на лайна и отпадъци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Окт 2023 18:24ч.

    Голям си шемет. Всичката работа се получава от топлина. А кои са източниците на топлина, които не зависят от деня и нощта, климатични условия и други? И кой е единственият източник на топлина, който наистина се възобновява?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    01 Окт 2023 18:58ч.

    Пращам линк на немски. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Restm%C3%BCllheizkraftwerk_B%C3%B6blingen Това е топло електроцентрала, която изгаря отпадъка на няколко общини до Щутгарт и работи постоянно с натоваране от 100%. Цифровизирано екологично бъдеще ли? Нанайки! Токът не мирише, от каквото и да се произвежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • христоматия

    01 Окт 2023 18:23ч.

    Не е само високомерен.Но е и много подъл лъжец. Как никой не му спомена за времето, повече от 10 години, когато беше на кормилото на енергетиката. Сега крадеца вика, дръжте крадеца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво общо имат батетиите с тецовете?

    01 Окт 2023 18:57ч.

    Тецовете генерират ток, батериите не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    01 Окт 2023 20:55ч.

    Стига скачал бе ! Помним те какъв юноша бледен беше и кви глупости редеше ! От гледнаточка енергетита годините на разбойко, теб нужсчетоводителката са "нулеви" за България ! Сега ревеш, ама пъти спирахте и пускахте Белене ??? Ти самият си собственик на над 100 фотоволтаични проектчета. Отрепки гърбави, крадливи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    01 Окт 2023 22:18ч.

    Не че Делян сега не е прав(Не зная защо е против Баце? Най-вероятно така са го измислили.), но помним едни други работи при Делян. Верно по-малко е от сегашните, но все пак си е шуробаджанащина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Окт 2023 22:19ч.

    Само ще дам един пример със саботажа на павец Чаира- по зелена енергия от тази няма... счупиха го и ще го правят уж другата година, ама не се знае!!! Деляне тече голямото зануляване/рестартиране на Швааб и другите глобалистки изверги, хората биват превръщани в непотребни маймуни в каменната ера, за да може да се наложи ново силиконово нормално, изкуствени интелекти, метавселени и прочие мечти на болни мозъци в 21 век!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-полека

    01 Окт 2023 22:47ч.

    с гербавите внушения! Ми ще ги предоговорите ако трябва, като виждате до какви проблеми води присъствието на ментално увредени във властта. Телефончето къде ще си го зареждаш, злобев, като "няма да има и ТЕЦ-ове"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деляне Добрев кажи каква е Стратегията на САЩ за развитието на ЕНЕРГИЙНАТА КАРТА на Югоизточна Европа?!

    01 Окт 2023 23:37ч.

    28 септември 2023 г. ВАШИНГТОН. Делян Добрев седи в деловия президиум на конференцията "НОВАТА ЕНЕРГИЙНА СРЕДА В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА", която се проведе миналата седмица във Вашингтон, събра за първи път световни лидери от енергетиката, политиката и индустрията...... Лекторите в събитието "сглобиха" пъзела в региона, отчитайки забележителния напредък в изграждането на енергийна инфраструктура, потенциала на България е съседните и страни - ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА. (?) Във фокуса на дускусията бяха и публичните инвестиции, както и АМЕРИКАНСКАТА СТРАТЕГИЯ за развитието на енергийната карта на Югоизточна Европа." ........ Каква енергийна карта на САЩ в Европа? В какъв икономически съюз е Европа със САЩ?! Затова ли искат да ни набутат в ОИСР клуба на богатите, да ни превърнат в донори населението нас бедните българи?! вижте колко са енергийно бедните българи..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето го тук е честния Делян Добрев

    01 Окт 2023 23:39ч.

    Конференция за новата енергийна среда в Югоизточна Европа събра международни експерти във Вашингтон. ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ представи ролята на частния бизнес в бъдещето на енергетиката. ..... https://business.dir.bg/pr-zone/konferentsiya-za-novata-energiyna-sreda-v-yugoiztochna-evropa-sabra-mezhdunarodni-eksperti-vav-vashington

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Близо 3 милиона са „енергийно бедните“ българи!!

    01 Окт 2023 23:43ч.

    И въпреки това М.Габриел изтъкна като приоритет България да влезе в ОИСР - организация за икономическо сътрудничество и развитие - т.нар. Клуб на богатите. ... Никой за нищо не пита населението българите които поддържат държавата за нищо. Ние българите роби ли сме? Питаме главните болтове на сглобката Д.Пеевски и Б.Борисов?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето тук анализа на Т.Пеева от БАН

    01 Окт 2023 23:51ч.

    https://3e-news.net/bg/a/view/45368/blizo-3-miliona-sa-energijno-bednite-bylgari ................. Настоящата ситуация на регулирания пазар на електроенергията, където цените се определят от КЕВР, би могла съществено да се промени след осъществяване на планираните реформи. Те предвиждат до края на 2025 г. да се направи плавен преход към пълна либерализация на пазара на електроенергия. Изчисленията на експерти сочат, че ЦЕНИТЕ на СВОБОДНИЯ пазар ще бъдат непосилни за повечето домакинства. ... От какъв зор ще се прави свободен пазар. На кого пречи досегашния регулиран пазар имаме си НЕК имаме все още АЕЦ - защо е целия тормоз и страдание за българите и за всички балкански държави?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези изказвания

    02 Окт 2023 1:09ч.

    Уж вътрешна опозиция,служат на сглобката, за да се изпуска парата от коалицията. Да излиза недоволството през такива критични и остри обвинения, които на практика не водят до промяна. Керванът с милиардите ще си върви към техните фирми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    02 Окт 2023 7:46ч.

    Ха,много важно че нямало да има енергетика и батерии . Важното е да има ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС ,БСП също така харвардци,корупция,инфлация .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков и Василев съсипват българската енергетика.

    02 Окт 2023 8:05ч.

    А ние ги крепим с коалиционната сглобка ! Дърти лъжци и лицемери сме , банкянски възпитаници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крамолин

    02 Окт 2023 9:17ч.

    Плачеш защото няма да можеш да им "продаваш" пелети ли хасковско кауньче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    02 Окт 2023 12:06ч.

    Не може енергетика, планирана и реализирана средата на 50-те години на 20-ти век да е актуална и в средата на 21-ви век. На времето арабските страни започват да инвестират печалбите си от петрол в други бизнеси. Защо правят това илюстрират думите на един шейх от Саудитска арабия. Който казва, че използването на петрола ще приключи не защото петрола ще е изчерпан. И добавил: Каменната ера е свършила не защото са свършили камъните. Та ерата на въглеводородите приключва и това е ясно поне от 10 години /питате се защо се водят едни войни/. Кюмюра също, като част от въглеводородните горива. В момента просто едни политици използват по политически причини страховете на част от хората, работещи в енергетиката. Вместо да търсят решения на проблемите им. За промените в енергетиката се знае от 2005 г. Никой не пита какво се случи от тогава до сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи