Делян Добрев: Лобистки проекти като завода за батерии забавят плана за възстановяване

Делян Добрев: Лобистки проекти като завода за батерии забавят плана за възстановяване

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дискусиите на парламента по плана за възстановяване преминаха при високо напрежение. Депутатите обсъдиха дали да задължат Министерския съвет да внесе до седмица всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Искането е във връзка със срока за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане, който е 31 декември. Средствата по плана са критично необходими, посочи Десислава Трифонова от ГЕРБ. По думите й страната ни рискува да загуби 724 млн лв от общо налични 11 млрд.лв., защото не са проведени реформи в различни сектори.

Според съпартиеца ѝ Делян Добрев забавянето е заради лобистки интереси в енергетиката на предишните управляващи: 
"Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката. Това е причината да се забави планът. Един милиард евро за батерии, 200-300 милиона евро за геотермална енергия, неща, които бяха вкарани в плана единствено от лобистки интереси, свързани, според мене, с комисионни", заяви Делян Добрев.

И според Цончо Ганев от "Възраждане" нужните законопроекти не са готови заради забавяне на предишните управляващи. Той изрази притеснение от заложеното в Плана закриване на въглищните централи:

"До три години закриване на 40% на ТЕЦ-овете, до 13 години закриване на 100% от ТЕЦ-овете, но много ще се радвам бившите управляващи и тези, които в момента ще подкрепяте този План за възстановяване и устойчивост, отново всички евроатлантици тук да станете и да обясните на народа как точно ще стане това нещо и как ще се справим".

Репликата на  Цончо Ганев провокира бившия финансов министър Асен Василев  и настоящ депутат от ПП да го заплаши със съд.  Според Василев планът не предвижда затваряне на мощности.  

Планът за възстановяване не носи ползи на българската икономика, ще доведе до щети, подчерта председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Ако така продължат нещата, може да има режим на тока, заяви Костадинов.

ТЕЦ-овете трябва да работят при спазване на екологичните норми, но те са необходими за страната, затова е необходим сериозен анализ, изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС.

Бившият министър на образованието Николай Денков, който в момента е депутат от „Продължаваме промяната“ оправда забавянето с проведените избори през тази година. "Това забавяне се дължи и на проведените абсолютно излишни избори през настоящата година, които бяха предизвикани от вас. Второ - когато говорим за енергетиката, рамките на тази енергетика бяха заложени от едно решение“, заяви той.

 

 

Коментари

  • Мamut

    26 Окт 2022 14:33ч.

    Делянчо златен, а вашите решения внсени сега в НС не са лобистки за големия бизнес? ама Ревете за парите по ПВУ -то, щото Асен те прецака със санирането на блоковете ,дето лапаше много, ама саботирате реформите за либерлизация на пазара и преди и сега го правите поради страх и незнание. Е големи разбирачи станахте .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 14:52ч.

    Злата мълва - в София и цялата страна, добре запозната с работата на министерства, ведомства и др. лица настойчиво твърди, че при управлението на глутницата геппс НЕ Е БИЛО РАЗРЕШАВАНО ДА ПРЕМИНЕ И ЛЕВ ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС, ПРЕДИ ГЛУТНИЦАТА ДА НАТОПИ ГАГАТА, в краен случай да разреши изрично на друг, предимно от Сарая. Затворете си гадните усти и да не се чува звук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи