Делян Добрев: Ето част от мотивите за вота на недоверие

Делян Добрев: Ето част от мотивите за вота на недоверие

Делян Добрев във Фейсбук:

Внасяме вот на недоверие срещу това пагубно правителство. Ето част от мотивите:

Първо, мерките за компенсация за високите цени на електрическата енергия бяха закъснели и неадекватни. Това доведе до 2 пъти по-висока инфлация в България в сравнение със средната инфлация в Европейския съюз. По последни данни инфлацията в страната е 14,4% докато средната инфлация в Европа е под 8%. Високата инфлация заради провала в сферата на енергетиката доведе до рязко обедняване на българите и отдалечи страната от влизането в Еврозоната, тъй като размера на инфлация е един от критериите за приемане на еврото. Ръстът на икономиката за първото тримесечие на тази година бе под средното за европейският съюз и еврозоната и далеч по-нисък от държави с които традиционно се сравняваме като Унгария, Полша, Румъния, Хърватска и др. БНБ в своя анализ очаква икономиката на страната да навлезе в стагфлация благодарение на действията и бездествията на правителството.

Второ, правителството източи 5,3 млрд лева от енергетиката - 4 млрд. лв. от енергийните дружества и още 1,3 млрд лв. от излишъка на Фонд сигурност на електроенергийната система. Обяснението на управляващите беше, че тези средства се насочват за компенсации за бизнеса заради скъпият ток и газ с цел овладяване на инфлацията. От Министерството на енергетика опровергаха тези спекулации в писмен отговор до НС, посочвайки, че едва малко над 1 млрд. лв. са средствата стигнали до бизнеса за компенсиране на високите цени на електроенергията от месец декември до месец март включително. Близо 1,2 млдр. лв. бяха източени от енергетиката за закупуване на зърно, като до ден днешен няма закупено зърно, но и парите ги няма в енергетиката. Резервите на Фонда за сигурност на електроенергийната система трупани в продължение на години бяха изхарчени без яснота в каква насока отиват парите.

Трето, правителството целенасочено и преднамерено върна посредниците при покупката на газ. Резултатът е, че газа за индустрията и битовите потребители се оскъпи със 100 млн лева само за месец май. Назначеният директор на Булгаргаз купува скъп газ от собствената си фирма и после и го продава обратно евтино. Финансовият резултат на Булгаргаз ЕАД се влоши драстично, дружеството потъна в дългове към банки, бюджет и контрагенти. Ако продължи това некадърно и крадливо управление на Булгаргаз ЕАД, дружеството ще фалира до края на годината. Потребителите има реална опасност да останат без газ.

Четвърто, с цел прикриване на високите цени на газа от сделките с посредниците, правителството източи нагнетеният в хранилището Чирен евтин газ нагнетен през 2021г. При последващо нагнетяване, газа ще бъде доставен от посредниците на много по-висока цена. Тези действия на правителството ще доведат още по-висока цена на газа през следващия зимен сезон. Тоест правителството залага бомба пред следващите управляващи без значение дали това е служебен или редовен кабинет.

Пето, средствата предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност бяха пренасочени към лобистки проект за закупуване на скъпи, неефективни, незрели като технология и с кратък експлоатационен живот батерии. Вместо държавата да се погрижи да намали с 50% сметките на домакинствата се харчат 1,5 млрд. лв. за лобистки проекти за батерии от които енергетиката на страната няма нужда.

Последно, но не по важност, лобистки интереси гарантираха стотици милиони свръх печалба на ВЕИ производителите. Управляващите отхвърлиха неколкократко предложения на опозицията за изземване на свръхпечалбите на ВЕИ извън гарантираната им норма на възвръщаемост от 9%.

Лобизъм, корупция и некадърност в сферата на енергетиката доведоха до галопираща инфлация, рекордни цени на ток, газ и парно.

 

Коментари

  • Затвор за престъпника Делян

    14 Юни 2022 22:38ч.

    Делян Добрев, каквото и да каже знайте, че даже и да е прав понякога ще трябва са посети за доста дълго Бай Ставри. Той е престъпник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Лазаров

    15 Юни 2022 0:55ч.

    Не разбирам от енергетика но всичко което прочетох по-горе звучи доста логично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Repelator

    15 Юни 2022 8:12ч.

    Извинете, троле, но бихте ли се обосновали. Аз твърдя, че вий сте за затвора, начело с курнела и р.овч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важно!

    15 Юни 2022 0:58ч.

    Мотивите са напълно основателни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи